Keresés
Close this search box.

Szintet lép a tudatosság terén a BMW 5

Becsült olvasási idő: 4 perc
Ahány ember, annyi autózási élethelyzet. Van, aki naponta ingázik, más csak városon belül használ saját járművet, míg sokan rendszeresen hosszabb utakat tesznek meg autójukkal. A forgalomban lévő gépkocsik számával együtt a tudatos autóhasználók száma is nő. Számukra kiváltképp jó hírt jelent a BMW 5-sorozat legújabb generációjának érkezése.

hirdetés

„De mégis milyen autót válasszak?” – a legtöbb autós márkakereskedésnél, így a több évtizedes múlttal rendelkező Budapest Motorsnál is így hangzik az egyik leggyakrabban feltett ügyfélkérdés. Jogos a dilemma, hisz élethelyzettől függ, kinek melyik hajtáslánc vagy éppen melyik kivitel a legmegfelelőbb. 2023 őszétől az egyik legismertebb prémium márka kedvelői számára rövid válasz is adható erre a kérdésre. A megoldás a BMW 5-ös sorozat.

A BMW üzleti limuzinjának legújabb generációja ugyanis mindenki számára kínál megfelelő alternatívát. A bajor prémiummárka – sok versenytársával ellentétben – hisz a választás szabadságában, ezért a hagyományos modellek gyártásával sem hagyott fel. Ennek megfelelően a BMW 5 benzin-, illetve dízelmotorokkal is elérhető. A hatékonyság jegyében ezen változatok úgynevezett mild-hibrid technológiával szerelve érkeznek az utakra. Ez kisebb fogyasztást és kevesebb károsanyag-kibocsátást garantál.

A Plug-in hibrid járművekkel kapcsolatban úgy tartják, hogy két világ legjavát egyesítik. És valóban: az új BMW 530e Plug-in hibrid hajtásáról egy elektromos és egy benzinmotor gondoskodik. A modellel akár napi 102 km-es ingázás is abszolválható, károsanyag-kibocsátás nélkül. Ezzel együtt, a belsőégésű erőforrásának hála, a hosszabb utazásokról vagy éppen családi kirándulásokról sem kell lemondanunk.

Felvillanyozó teljesítmény és hatótáv – ez a BMW i5

Az utóbbi években hatalmas fejlődésnek lehettek szemtanúi azok, akik figyelték az elektromos autók piacát. 2023-ra elérkeztünk oda, hogy ezen járművek kompromisszumoktól mentes hétköznapokat kínálnak. Így van ezzel a BMW egyik legújabb, tisztán elektromos modellje, a BMW i5 is. Az újdonság az 5-ös sorozat korábbi generációinak eleganciáját és luxusát vegyíti a 100%-ban elektromos autózás minden előnyével. Az első BMW i5 két verzióban is elérhető: a sportosabb pillanatokat kedvelőknek a BMW i5 M60 xDrive, míg a gyakorta hosszabb távokat autózók számára a BMW i5 eDrive40 hozza el a vezetés tisztán elektromos élményét.

A modellpáros dizájnja mellett a teljesítményük is kimagasló. A BMW i5 M60 egy vérbeli csúcsmodell, amely hamisítatlan BWM M-es, azaz a márka motorsport részlegéhez méltó menetteljesítményt kínál, az elektromos hajtáslánc pozitívumaival, így például azonnal rendelkezésre álló csúcsnyomatékkal kombinálva. A számok nyelvén mindez 601 lóerőt és 795 Nm nyomatékot jelent. Hasonlóan impresszív adatok sorolhatók fel a BMW i5 eDrive40 modell esetében is. Az üzleti limuzin egy feltöltéssel akár 582 km tisztán elektromos hatótávot kínál, miközben a BMW-s vezetési élményről 400 newtonméternyi nyomatéka és hátsókerék-meghajtása gondoskodik.

Remind

Amikor szinte az autó vigyáz ránk

A 21. században az autóiparban már nem minden a hajtásláncról és a teljesítményről szól. A modern kor követelményeinek megfelelő autó már olyan kellemes életteret kell, hogy nyújtson, ahol kényelmesen utazhatunk, intézhetjük ügyeinket, szórakozhatunk, miközben a legmodernebb vezetést támogató rendszerek vigyáznak ránk. Tudják ezt a BMW-nél is, így a BMW 5-ös sorozat ezen a téren is szintet lépett.

Egyik innovációja az egyes országokban elérhető Autópálya Asszisztens (Highway Assistant), amely képes magától az autópályák felfestett forgalmi sávjaiban tartva kormányozni az autót. 130 km/órás sebességig a technológia folyamatosan fenntartja a távolságot az előttünk haladó jármű mögött, sőt elvégzi a sávtartáshoz szükséges kormánymozdulatokat is. 

A BMW 5-ös sorozat modelljei továbbfejlesztett operációs rendszerrel érkeznek az utakra, funkcióik akár egyetlen lépésben, almenük használata nélkül aktiválhatók. Sőt, a BMW Intelligent Personal Assistant révén akár élőbeszéd útján is vezérelhetők az egyes opciók. Elég kimondani a megfelelő mondatot, és bekapcsol a klíma, aktiválódik az ülésfűtés vagy éppen választ kapunk a forgalmat érintő kérdéseinkre.

Remind

Játszva parkol, parkolva játszik

Aki próbált már szűk parkolóhelyre beállni, tudja, mennyi mindenre kell figyelni ilyenkor. Például arra, hogy a sikeres manőverezés után legyen elég helyünk kiszállni. Az utóbbi dilemma azonban már a múlté. A Parking Assistant Professional fantázianevű funkcióval kívülről, akár az autó mellett állva vezérelhetjük az automatizált parkolás teljes folyamatát. Ehhez mindössze egy okostelefonra van szükségünk. 

Apropó, okostelefon – ezen eszközök egycsapásra kontrollerekké alakulhatnak a BMW 5 modellekben. Amellett ugyanis, hogy az újdonságok központi kijelzőjén videók is streamelhetők, az AirConsole platformnak köszönhetően a vezető és utasai várakozás közben úgynevezett casual játékokat is játszhatnak, melyek okostelefonokkal irányíthatók. A funkció csak álló helyzetben érhető el, így például a BMW i5 töltése alatti idő üthető el segítségével.

Remind

Luxus és fenntarthatóság kéz a kézben

„A vezetés élménye” – az autórajongók jól ismerik a BMW szlogenjét. A teljesítmény és a vezetést segítő rendszerek mellett az utastér kényelme is szükséges ahhoz, hogy minden megtett kilométer valódi élménnyé váljon. A márka mérnökei erre is figyeltek: az új BMW 5-ös sorozatba beülve bőséges helykínálat fogad minket, rögtön érezhető prémium minőségű anyaghasználattal és figyelemre méltó részletekkel. Az egyedülálló hangulatot az újdonságként bemutatkozó BMW Interaction Bar fokozza, melynek kristályos felülete és háttérvilágítása a műszerfal teljes szélességében elnyúlik, és az ajtókárpitokra is kiterjed.

Bizonyítva, hogy a fenntarthatóság nem pusztán abból áll, hogy az adott jármű hálózatról tölthető, a bajor prémiummárka úgy döntött, az új BMW 5-ös limuzin teljes egészében vegán utastérrel gurul le a gyártósorról. Így már az alapfelszereltséget választók is bőrmentes ülésfelületet, műszerfalat, ajtókárpitot, valamint kormánykereket kapnak. A BMW i5 csomagtér-borítása 60%-ban újrahasznosított műanyagból készült, miközben padlópaneljeit olyan műanyagszálakból gyártották, amelyeknek alapanyagául elhasznált halászhálók, padlóburkolatok, valamint a műanyaggyártás során keletkezett hulladékok szolgálnak.

Remind

Fontos a tudatosság? Kezdjünk a pénzügyeknél

A „De mégis milyen autót válasszak?” kérdéskör számos aspektusát végigjártuk már. Érveket és ellenérveket felsorakoztatva kiválasztottuk az utazási szokásainkhoz megfelelő hajtásláncot. Eldöntöttük, melyik modellváltozat a legelőnyösebb számunkra és a felszereltségi szintet is meghatároztuk. Mi van még hátra? 

Ahogy a Budapest Motorsnál tartják: első az élmény. Az élmény teljessé tételéhez pedig egy megfelelő ajánlatra is szükség van. A tudatos vásárló ugyanis a közlekedési szokásai mellett a pénzügyeit is mérlegeli, amikor kiválasztja a számára megfelelő négykerekűt. A BMW-nek erre is akad egy megoldása. Az új BMW 5-ös sorozat modelljei most kiemelt lízingajánlattal is elérhetők, cégeknek akár fix 5,99%-os kamattal.

A BMW 5-ös sorozat története 1972-ben kezdődött, azóta folyamatos fejlődés és siker jellemzi a modellcsaládot. Ennek köszönhetően az egyes új változatok rendre választ tudtak adni az aktuális kor legnagyobb kihívásaira. Így van ezzel a legújabb, immáron nyolcadik generáció is, élén a tisztán elektromos BMW i5-tel, amely a tradíciókat bátran vegyíti az innovációkkal, így elégítve ki a 21. századi autózók minden igényét.

Fotók: Budapest Motors

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: a jövőben mesterséges intelligencia segíthet rátalálni a szerelemre?

A fenti írás támogatott tartalom.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn