Egy hétvégi sorozatmaraton vagy a barátokkal töltött meccsnézés mellett szívesen ropogtatjuk kedvenc nassolnivalónkat. Arra viszont talán még sosem gondoltunk, hogy egy zacskó snacknek a konyhában is hasznát vehetjük. Bernáth József séf szerint a paradicsomos ízvilágú bundázott napraforgómag jól belesimul egy kecskesajtos céklasalátába, a pikáns mogyoróval pedig feldobhatjuk a házi készítésű pesztónkat.
Kecskesajtos céklasaláta bundázott napraforgómaggal
Hozzávalók 2 személyre
- 35 g Mogyi CRASSSH! BIT paradicsomos napraforgómag
- 6-7 nagyobb levél jégsaláta
- 150 g durva szemű tengeri só
- 5-6 db kisméretű cékla
- 1 db citrom
- 15-20 g olívaolaj
- 40 g juharszirup (vagy méz)
- 100 g krémes kecskesajt
- 60 g mascarpone
- 1-2 g finom só
- néhány levél vörös sóska (vagy más saláta)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A céklákat alaposan megmossuk, különös tekintettel a levelek töveire. Egy darabot megpucolunk, és nyersen vékonyra szeleteljük. Nagyon fontos, hogy hajszálvékonyak legyenek, mert ha vastagra sikerednek, akkor nem tudjuk majd feltekerni! (Akit zavar, hogy megszínezi a cékla a kezét, az nyugodtan használjon gumikesztyűt.) A céklaszeleteket meglocsoljuk kevés olívaolajjal és fél citrom levével. Hagyjuk állni, hogy kissé megpuhuljanak.
Egy kis tepsire vagy jénaiba szórjuk a durva sót, majd erre ültetjük a többi céklát a leveles/száras részével lefelé. Betesszük a sütőbe és addig sütjük, míg egy kisebb kést könnyűszerrel át tudunk rajta szúrni. A cékla méretétől függően ez körülbelül 30-45 perc.
A salátaleveleket átöblítjük, hagyjuk lecsöpögni, majd a jégsalátát kisebb darabokra tépjük. A kecskesajthoz hozzákeverjük a mascarponét, sózzuk, és megízesítjük néhány csepp olívaolajjal. Habzsákba töltjük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
A marinált, leitatott céklaszeletekre nyomunk a kecskesajtkrémből és feltekerjük őket. Tányéronként 5-6 darab elég lesz. A maradék sajtkrémet félretesszük a tálaláshoz. A megsült céklákat, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd megpucoljuk őket. Ezt követően vágjuk tetszőleges formára. A feldarabolt céklákat megízesítjük olívaolajjal és juharsziruppal.
Tálaláskor a jégsalátából teszünk néhány levelet a tányérra, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal és juharsziruppal. Erre kerülnek a töltött és a darabolt céklák. A saláta tetszőleges pontjaira nyomunk a maradék sajtkrémből. Végül a bundázott napraforgómaggal és a vörös sóska levelekkel fejezzük be a tálalást.
Házi pesztós tészta bundázott mogyoróval
Hozzávalók 2 személyre
- 45 g Mogyi CRASSSH! STRONG Sajt és Jalapeño ízű mogyoró
- 50 g dióbél
- 50 g napraforgóolaj
- 25 g olívaolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 25 g friss bazsalikom levél
- 10 g friss bébispenót levél
- 1-2 g finom só
- 2-3 g kristálycukor
- 100 g Pipe Rigate, vagy más száraz tészta
- 3-4 g finom só a tészta főzővízéhez
- 40 g parmezán
Elkészítés
A tészta főzővizét a sóval feltesszük melegedni. Ha felforrt, beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük. A dióbelet alaposan átválogatjuk (ne maradjon köztük héjdarab), majd egy kis tepsire szórva előmelegített 180 °C-os sütőben 5-6 perc alatt enyhén megpirítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A megmosott bazsalikom szebb leveleit eltesszük a tálaláshoz, a többit lecsípjük a száráról és egy aprítógépbe tesszük. Rászórjuk a megmosott, lecsöpögtetett spenótleveleket, hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát, sózzuk, cukrozzuk, majd felöntjük a kétféle olajjal. Végül beleszórjuk a dióbelet is, és magas fokozaton addig mixeljük, amíg egy homogén, harsány zöld színű pestót kapunk. Megkóstoljuk, ha szükségesnek találjuk, még ízesíthetünk rajta sóval és cukorral.
A parmezánból hámozó segítségével forgácsokat készítünk. Ahogy megpuhult a tészta, leszűrjük, hozzáadjuk a kész házi pesztót, és annyi vizet, hogy enyhén híg állagú mártást kapjunk a pesztóból. (Ahogy áll majd a tészta, besűrűsödik a mártás.) Hozzáadjuk a bundázott mogyorót, átkeverjük, és azonnal tálalunk. A tányérba kanalazzuk a tésztát, ízlésesen ráhelyezzük a parmezán forgácsokat, végül a megdíszítjük a félretett bazsalikom levelekkel.
Fotók: Positive Pr
Tanácstalan vagy, hogy mit készíts ebédre? Próbáld ki Veganeeta vegán rakott burgonyáját!