3 hideg leves meleg napokra

Becsült olvasási idő: 2 perc
Ha hideg levesekről van szó, mifelénk rögtön mindenki a meggylevesre vagy gyümölcslevesre gondol. Pedig jóval szélesebb a paletta. Mutatunk pár tippet arra, miből készülhet még hideg leves. Balogh Edina receptajánlója.

hirdetés

A nyári melegben a lehető legkevesebb időt szeretnénk a konyhában tölteni, pont ezért is lehet jó megoldás egy hideg leves elkészítése, hiszen ezek legtöbbje egyáltalán nem igényel főzést. Másik nagy előnyük, hogy remekül hűsítenek és persze az emésztőrendszert is kímélik kánikulai napokon.

1. Hideg avokádókrémleves

Nagyon valószínű, hogy erről a gyümölcsről elsőnek nem egy finom leves elkészítése ugrik be, de mindenképpen érdemes kipróbálni.

Remind

A hideg avokádókrémleves hozzávalói

  • 2 nagyobb avokádó
  • 5 dl alaplé
  • 1 lime
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál joghurt
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 1 marék pirított mandula
  • csilipehely ízlés szerint

Elkészítés

Kaparjuk ki az avokádó húsát, majd tegyük mixerbe. Adjunk hozzá a felforralt, majd lehűtött, már hideg alaplevet és a lime kicsavart levét. Ezek után jöhet a zúzott fokhagyma, a joghurt, só és bors. Az alapanyagokat dolgozzuk össze a mixerben, majd hűtsük be az elkészült levest. Tálaláskor a tetejére csorgassunk pár csepp olívaolajat, majd szórjuk meg a csilipehellyel és a mandulával.

2. Gazpacho

Ezt a klasszikus spanyol receptet talán már sokan ismerik. Érdekessége, hogy az eredeti recept szerint kenyér is kerül bele. Ehhez akár a megmaradt, száraz kenyeret is felhasználhatjuk. Persze a leves lelkét a paprika és a paradicsom jelentik, akárcsak a mi lecsónknál.

Remind

A gazpacho hozzávalói

  • 2-3 szelet kenyér
  • 1 doboz hámozott konzervparadicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 kápia paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb kígyóuborka
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só,bors
  • tálaláshoz firss bazsalikom

Elkészítés

A paradicsomot, a feldarabolt kenyeret, a felvágott uborkát és paprikát tegyük egy turmixgépbe. Majd adjuk hozzá az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót és borsot valamint a zúzott fokhagymát. Dolgozzuk pépesre a levest, ha kell, vízzel lazítsuk fel. Tálalás előtt pár órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Friss bazsalikommal meghintve kínáljuk.

3. Kapros kovászosuborka-leves

Ez a fogás már csak azért is kihagyhatatlan, mivel most van szezonja a kovászos uborkának. Ha valami igazán pikánsra és frissítőre vágyunk, akkor nem hagyjuk ki ezt az isteni receptet.

Remind

A kapros kovászosuborka-leves hozzávalói

  • 2 dl a kovászos uborkalé
  • 4-6 db kovászos uborka
  • 3 dl alaplé
  • 1 kis doboz joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • 1 csomag friss kapor

Elkészítés

Kockázzuk fel az uborkát, adjuk hozzá a kovászosuborka-levet és a felforralt, majd visszahűtött alaplevet. Jöhet mellé a zúzott fokhagyma, a felaprított kapor, a fél citrom leve és joghurt is. Mivel a kovászos uborka már alapból sós, így további ízesítésre nem lesz szükségünk, a citrom leve viszont pikánsabbá teszi. Botmixerrel dolgozzuk el az összetevőket, majd hűtőben érleljük az ízeket. Tálaláskor még mehet rá egy kis joghurt és friss kapor.

Fotók: Canva

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és készítsd mentes mentes zöldborsófőzeléket nyári csavarral!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn