Irodalmi kirándulás Umbriába

Becsült olvasási idő: 2 perc
Az Utas és holdvilág sokunkhoz hasonlóan nagy hatással volt Péterfy Gergely íróra, aki Szerb Antal könyve nyomán a második otthonának tartott, Umbria tartományban szervez túrákat.

hirdetés

Remind

„Umbria – Itália zöld szíve, ahogy az olaszok nevezik – különleges világ, mítoszok, legendák és titkok színhelye. Számunkra, magyarok számára pedig egészen kitüntetett jelentősége van, hiszen itt játszódik a 20. század egyik legjelentősebb magyar regényének, Szerb Antal Utas és holdvilágának legnagyobb része – ezért szerveztük ide a regény főhősének, Mihálynak a regénybeli útját újrajáró Utas és holdvilág-túrát, amelyből idén, 2022-ben már négy csoportot is körbevittünk a régió varázslatos városain, és jövőre is több időpontra lehet jelentkezni tavasszal és ősszel. Itt, a Trasimeno-tó mellett, egy kisvárosban száll rossz vonatra az olaszországi nászútjukon Mihály, itt szakad el a feleségétől, és itt kezdődik a vándorútja az Ismeretlenbe – amely végül önmaga megértéséhez és elfogadásához, a világ teljességének megéléséhez vezeti…”

A természet káprázatosan változatos errefelé: bájos dombvidék éppúgy van itt, mint zord hegyvidék kétezres csúcsokkal, vannak síkságok, tavak, hatalmas vulkáni kráterek (szerencsére már nem aktívak), hőforrások és vízesések – mindez egy fél dunántúlnyi területen. És persze itt vannak azok a városok – Assisi, Gubbio, Perugia, Spoleto, Spello (na és persze Todi, ahol mi is lakunk), – amelyek az ókori etruszk és umber kultúra kivirágzása óta, több mint 2500 éve fejlődnek és alakulnak át, új és új arculatot öltve, gazdagodva újabb és újabb szépségekkel…”

…„Itt van eltemetve a kereszténység egyik legfontosabb szentje, Assisi Szent Ferenc, és itt látható kristálykoporsóban Gubbio jeles szentje, Szent Ubaldo, aki olyan fontos szerepet játszik Szerb Antal regényében…”

…„És persze Umbriában felejthetetlen a gasztronómia – a gazdag és érintetlen természet a remek borokkal, sajtokkal, olívával, zöldségekkel és gyümölcsökkel szolgál, és rengeteg a szarvasgomba errefelé, amely számos hagyományos umbriai fogás fontos alkotóeleme…”

A teljes élménybeszámolót a Remind Bookazine első számában olvashatod el.

Fotók: Unsplash, Getty

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn