Keresés
Close this search box.

„A juice-ok iránti lelkesedésünk a mai napig tart” – Interjú a Juice and More alapítóival

Becsült olvasási idő: 4 perc
Egy pár napos léböjtkúra hatásosságát ma már szinte senki nem vitatja, de a Juice and More vállalkozás ennél lényegesen többet kínál az egészséges élet iránt érdeklődőknek. Hogy pontosan mit is, az az alapítókkal készült interjúnkból kiderül. Balogh Edina beszélgetett Munián Évával és Munián Tímeával.
juice_and_more

hirdetés

Bár a Juice and More egy elég sokat mondó megnevezés, azért elmesélitek, hogy pontosan mivel is foglalkoztok?

Munián Éva: Egy eléggé összetett, aprólékosan kidolgozott rendszer a miénk, amelynek célja, hogy minél több emberrel megismertesse a zöldségekben és gyümölcsökben rejlő gyógyító erőt. Workshopjainkon részletesen elmagyarázzuk a juice-ok készítéshez szükséges elméleti és gyakorlati tudnivalókat. A jelentkezők problémái alapján kidolgozzuk a számukra megfelelő kúrát, melynek megvalósításához minden segítséget megadunk, legyen szó a juice gép használatáról, letölthető receptekről vagy személyes mentorálásról. A legrövidebb juice bőségkúra egynapos, de megéri legalább a három naposat választani, hiszen már ezen rövid idő alatt is jól érzékelhetjük a változást. De igen kedveltek a 30 vagy 40 napos vezetett kúráink is.

munian_eva_juice_and_more

Egy ilyen kúra alkalmával, ha jól értem, kizárólag préselt zöldség- és gyümölcsleveket lehet fogyasztani?  

Munián Tímea: Ahhoz, hogy a szervezet méregtelenítése megtörténjen, elengedhetetlen, hogy csak ezeket a leveket fogyasszuk legalább két liter víz kíséretében. De amíg egy átlagos léböjtkúra során többnyire csak koplalunk, a mi módszerünk lényege az, hogy jóllakjunk. Ideális esetben a kúra egy napján körülbelül 6-8 kilónyi zöldséget, gyümölcsöt kell feldolgozni, ez a mennyiség szükséges ahhoz, hogy másfél óránként elfogyasszunk egy adag juicet vagy smoothie-t. A juice bőségkúra ideje alatt vegyesen zöldségekből és gyümölcsökből készült italokat iszunk. Megtanítjuk a gyógyító juice elkészítésének  alapelveit. Jó dolog a változatosság, mi igyekszünk is erre bátorítani a jelentkezőket, tanfolyamainkon mindig több, nagyon finom italt készítünk együtt,  a receptjeinket pedig  megosztjuk a résztvevőkkel. A zöldség- és gyümölcsféléken kívül gyógy-, vad- és fűszernövényeket is felhasználunk a juicekészítés során. A csalán, a kurkuma vagy a gyömbér például nemcsak egészségügyi szempontból hatásos, de az ízük is különleges. A kúrák végén segítünk a pácienseknek fokozatosan visszatérni egy már egészséges étkezéshez. A tapasztalatunk az, hogy a legtöbben a juice bőségkúra befejezése után is  kitartanak a juice-ok mellett és beépítik őket a szokásos napi rutinjukba.

Ti hogyan találkoztatok először ezzel a módszerrel?

Éva: Tizenkilenc évvel ezelőtt, a kisfiam születése után hét hónappal ismét várandós lettem. Azt éreztem, hogy a szervezetem még az előző terhességet sem heverte ki, de már újabb megpróbáltatás elé néz. Mindenképpen szükségem volt egy olyan, természetes és egészséges módszerre, amellyel rövid idő alatt regenerálhattam magam és feltölthettem a raktáraimat, ráadásul a babának sem volt ártalmas. Kutatásba kezdtem és így jutottam el a David Rainoshek amerikai juice terapeuta által kifejlesztett rendszerhez. Rengeteget olvastam róla, később pedig több képzését is elvégeztem. A férjem akkoriban jelentős súlytöbblettel küzdött, szeretett volna fogyni, így aztán együtt vágtunk bele. Persze nem ment minden úgy, mint a karikacsapás, az elején nagyon sokat kísérleteztünk mire kitapasztaltuk a megfelelő ízű kombinációkat. A párom válogatás nélkül és ládaszámra hordta haza a zöldségeket és gyümölcsöket, amiket gondolkodás nélkül dobáltunk a gyümölcsprésünkbe. Ezekből néha ihatatlan löttyök vagy éppen hihetetlenül finom juice-ok lettek. Szerencsére semmilyen kudarc nem tudott minket eltántorítani, és a lelkesedésünk a mai napig kitart. A férjem első komolyabb juicekúrája 42 napig tartott, ez idő alatt 27 kg-ot fogyott. A kúra alatt napról-napra jobban nézett ki, rendeződött a koleszterinszintje, a magas cukra és a magas vérnyomása is megszűnt. A juice-oknak hála a második terhességem alatt roppant energikus és vitális voltam, a kislányom pedig makkegészségesen született meg pirosan a sok répa- és céklalétől. Ilyen eredmények mellett még jobban érdekelt a módszer, egyre inkább belemélyedtem a tanulmányozásába, elsajátításába, és rövid időn belül azon kaptam magam, hogy ennek a módszernek a hatására az egész életem átalakult, megváltozott.

Hogyan jött az ötlet, hogy saját vállalkozásba kezdjetek?

Remind

Tímea: Számomra is mindig fontos volt az egészség, gyerekkorom óta sportolok és már több évtizede növényi alapú táplálkozást folytatok. Amikor láttam, hogy a nővérem életében egyre nagyobb jelentőséget kapnak a juicekúrák, természetes volt, hogy engem is elkezdett érdekelni. Én magam is kipróbáltam, először csak rövidebb ideig, aztán a hosszabb egyhónapos verziót is. Egyre jobban és jobban éreztem magam tőle, végül engem is teljesen beszippantott a juice-ozás. A környezetünkben is egyre többeknek tűnt fel, hogy mi ketten állandóan juice-os kulacsokkal mászkálunk mindenhova és tele vagyunk energiával. Tulajdonképpen az első bemutatónkat a barátaink körében tartottuk, hogy ők is megismerhessék a módszerünket. És mivel az érdeklődők száma egyre csak nőtt, azt gondoltuk hogy érdemes lenne komolyabban foglalkozni ezzel. 2019-ben vágtunk bele, de sajnos a pandémiás időszak jó darabig parkolópályára küldött minket, ám ahogy vége lett, újraindítottuk a gépezetet.    

Kinek ajánlott egy juicekúra? A legtöbben milyen panaszokkal fordulnak hozzátok?

Éva: Azt szoktam mondani, hogy én mindenki számára receptre írnék fel egy-egy léböjtkúrát, mert alapvetően nagyon kevesen vannak azok, akik elegendő mennyiségben fogyasztanának naponta többféle zöldséget és gyümölcsöt. A tiszta táplálék helyett nagyon sokan feldolgozott ételeken élnek, melyeknek szinte nulla a tápanyagtartalma, ezek tulajdonképpen csak felesleges kalóriákat és szervezet számára megterhelő anyagokat jelentenek. A legtöbben méregteleníteni szeretnének, de gyakori hogy valaki emésztési panaszokkal, állandó fáradtságérzéssel, általános rossz közérzettel éli a napjait és ezen szeretne változtatni. Egy-egy megfelelően összeállított kúra eredményes lehet bizonyos betegségeknél is, hiszen a juice-ok nagyon jótékony hatással vannak a vércukorszint vagy a hormonegyensúly beállítására is. De a tárház tulajdonképpen végtelen. Sokan csak fogyni szeretnének, esetleg feltölteni a vitamin-és ásványianyag raktárukat, enyhíteni az allergiás tüneteiket vagy éppen az autoimmun betegségük okozta panaszokra keresnek megoldást. Egy biztos: olyan még nem volt, aki csalódott volna, hiszen  a  juice-okban az a csodálatos, hogy megteremtik  a szervezet öngyógyító folyamataihoz szükséges feltételeket. Így bármilyen egészségügyi probléma esetén bekövetkezhet a javulás  természetes úton, káros mellékhatások nélkül.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn