Keresés
Close this search box.

Kismamatorna segíthet a szülésben

Becsült olvasási idő: 2 perc
Évtizedekkel ezelőtt kevesebb figyelmet kapott a várandósok fizikai felkészítése a szülésre, azonban ma már sok mozgásforma közül választhatnak a kismamák. De miért fontos, hogy rendszeresen mozogjunk áldott állapotban is?

hirdetés

„A várandósság nem betegség, azonban egy különleges állapot, amely nagymértékben igénybe veszi a női testet és a lelket is. A kismamák olyan érzéssekkel találkoznak, amelyekkel korábban nem és ezeket meg kell tanulniuk kezelni” – mondja Jeges Jutka, négygyermekes édesanya, aki huszonöt éve tart dinamikus kismamatornát és már több mint tízezer várandósságot kísért végig. „A rendszeres mozgás hozzájárul ahhoz, hogy a kismama testileg és lelkileg is felkészüljön a szülésre, sőt konkrétan segíthet is a szülés könnyebbé tételében.”

Remind

Kismamákra fejlesztett mozgásforma

Vannak nők, akik a korábban végzett sportot folytatják várandósan is, sokan azonban kifejezetten erre az időszakra kialakított tornát, jógát vagy hasonló mozgásformát választanak. A speciálisan kismamáknak kifejlesztett mozgássorok segítenek abban, hogy a nők tudatosabban éljék meg a várandósságot, enyhítsék annak nehézségeit – mint például a hátfájás –, lazítsák az izmokat, javítsák a keringést és kézben tudják tartani a súlygyarapodást.

„Az én tornáimon intenzív mozgással tartják meg erőnlétüket a kismamák, de legalább ennyire fontos a lelki támogatás. Különösen az első gyermeknél a támogató közösség, a tabuk nélküli beszélgetések, a kérdésekre és kételyekre kapott válaszok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hölgyek magabiztosan készüljenek a gyermekáldásra” – mondja Jeges Jutka. – „A magabiztosság, a félelmekkel való szembenézés és a fizikai erőnlét pedig óriási segítséget jelenthet a szülőszobán és a gyermekágyas időszakban.”

Várandósság alatt, szülés közben

„Mindhárom várandósságom alatt jártam kismamatornára” – meséli Kiss Gabriella – „és ezek az órák nemcsak abban segítettek, hogy jól viseljem a terhességet, hanem alkalmat adtak arra is, hogy csak magammal és a babával foglalkozzak. Igazi felüdülés volt: egy olyan program, amihez ragaszkodtam, ami feltöltött energiával. A szüléskor pedig abban segített, hogy amikor az utolsó energia-morzsákat is össze kellett szednem, és azt hittem, már nincs bennem több, akkor volt még honnan erőt venni. Biztos vagyok benne, hogy az adott erőt a végén, hogy rendszeresen mozogtam a várandósság alatt”.

Fotó: Pexels

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el Iványi Dorottya jógaoktatóval készült interjúnkat is!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn