Klasszikus kedvenc mákos köntösben – Készíts el az Édes Mackó Kürtős Gubáját

Becsült olvasási idő: < 1 perc
Selymes vaníliasodó, mákszórás, mazsola és pisztácia és az elmaradhatatlan kürtőskalács darabok – az Édes Mackó kürtős gubáját ezúttal otthon is elkészítheted.
kurtos_guba

hirdetés

A mákos guba talán az egyik legnépszerűbb hazai desszert, nem véletlenül, hogy az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda és a május 16. és 18. között érkező Kürtőskalács Vigalom sztárja a Kürtős Guba.

A tészta hozzávalói (4 főre)

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 0,5 liter tej
  • 2 tojás

A kovász hozzávalói (4 főre)

  • 2,5 dkg élesztő
  • cukor
  • tej
  • liszt

A tészta elkészítése

Az élesztőt elmorzsolom, kevés langyos, cukros tejjel és egy marék liszttel jól kidolgozott kovászt készítek. Amíg az kel, beleteszem a lisztbe a margarint, a tojást és a cukrot, majd eldolgozom őket. Hozzáöntöm a kovászt és a tejet, és összegyúrom őket nem túl keményre. Fél órát hagyom kelni, majd adagokra osztom. Kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat nyújtok. A csíkokat feltekerem a kürtőskalács sütőrudakra, elsimítom rajtuk, majd a parázs felett folyamatosan forgatva kisütöm. Ha ízesíteni szeretném, akkor még a forró cukormázra szórok diót, mandulát, kókuszt – vagy bármit, amit szeretnék.

A Kürtős Guba elkészítése

Az előző recept alapján elkészített kürtőskalácsot kisebb szeletekre, kockákra vágjuk, majd készítünk hozzá egy vanília sodót. Beletesszük a pohár aljába a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a vanília szószt, és megszórjuk cukrozott mákkal és pisztácia darabokkal.

Fotó: Édes Mackó

Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!

https://remind.hu/libamaj-macaron-casa-christa/

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn