A mákos guba talán az egyik legnépszerűbb hazai desszert, nem véletlenül, hogy az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda és a május 16. és 18. között érkező Kürtőskalács Vigalom sztárja a Kürtős Guba.
A tészta hozzávalói (4 főre)
- 1 kg liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
- 0,5 liter tej
- 2 tojás
A kovász hozzávalói (4 főre)
- 2,5 dkg élesztő
- cukor
- tej
- liszt
A tészta elkészítése
Az élesztőt elmorzsolom, kevés langyos, cukros tejjel és egy marék liszttel jól kidolgozott kovászt készítek. Amíg az kel, beleteszem a lisztbe a margarint, a tojást és a cukrot, majd eldolgozom őket. Hozzáöntöm a kovászt és a tejet, és összegyúrom őket nem túl keményre. Fél órát hagyom kelni, majd adagokra osztom. Kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat nyújtok. A csíkokat feltekerem a kürtőskalács sütőrudakra, elsimítom rajtuk, majd a parázs felett folyamatosan forgatva kisütöm. Ha ízesíteni szeretném, akkor még a forró cukormázra szórok diót, mandulát, kókuszt – vagy bármit, amit szeretnék.
A Kürtős Guba elkészítése
Az előző recept alapján elkészített kürtőskalácsot kisebb szeletekre, kockákra vágjuk, majd készítünk hozzá egy vanília sodót. Beletesszük a pohár aljába a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a vanília szószt, és megszórjuk cukrozott mákkal és pisztácia darabokkal.
Fotó: Édes Mackó
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!