Keresés
Close this search box.

Kutyatánc világbajnokságot rendeznek Budapesten

Becsült olvasási idő: 2 perc
A dog dancing népszerű szórakoztató sportág segítségével a gazdi-kutya kapcsolat új szintre emelhető. Olyannyira, hogy a legügyesebb párosok világbajnokságon is részt vehetnek, például most, a pünkösdi hosszúhétvégén Magyarországon.
kutyatanc

hirdetés

A pünkösdi hosszúhétvégén 20 ország közel 100 versenyzője utazik Magyarországra, hogy a világszinten is egyre népszerűbb dog dancing (kutyatánc) sportban megmérettessék tudásukat. Japánból, Izraelből, Finnországból és még Ukrajnából is érkeznek kutyusok Budapestre.

Az Angyalföldi Sportközpontban a német-holland-magyar bírók egyénileg és csapatban értékelik a versenyzőket, akik pénteken HTM (Heelwork to music) és szombaton freestyle kategóriában adják elő a kűröket. Minden országból, így hazánkból is 4-4 fős csapatok indulnak a világversenyen. Vasárnap rendezik a döntő napot, ahol a csehek, az angolok és svédek mellett Magyarország is esélyes a dobogós helyekre.

Az egyik legjobb kutyás sport

A kutyusokkal nemcsak sétálni, játszani lehet, de táncolni is. Az okos négylábú állatok hihetetlen koreográfiakat képesek megtanulni, persze a gazdijukkal együtt, akinek szintén fontos szerepük van a közös kűr létrehozásában.

A dog dancing, mint önálló sportág az 1980-as években indult útjára, az obedience, azaz engedelmességi feladatokból nőtte ki magát. A sport lényege, hogy a gazda és kutyája zenére egy koreográfiát mutat be. Nem szükséges feltétlenül táncolni, lehet kisebb történetet is előadni. Bármilyen fajtájú kutyával bármilyen sztori elmesélhető a közös mozgás során. A versenyeken a bírók az alapján pontoznak, hogy mennyire harmonikus a kapcsolat a páros között, a különböző trükköket pontosan hajtották-e végre, jó volt-e a zeneválasztás.

A dog dancing alapjai

Ül, fekszik, marad, pacsit ad, követ, nézz rám! A dog dancing alapjainak elsajátításához ezeknek a parancsoknak a teljesítése elengedhetetlen a kutya részéről. Amikor az állatnak ezek már jól mennek, jöhetnek a nehezebb feladatok, mint például a tetszhalott póz vagy különböző eszközök használata, ezek beépítése a koreográfiába. A komplikáltabb trükköket profiktól lehet eltanulni, s utána saját fantázia alapján más feladatokat kitalálni. A lényeg, hogy a kutya és gazdája között kiegyensúlyozott legyen a kapcsolat, értsenek egymás nyelvén és persze élvezzék ezt a jó mókát.

Kiemelt kép: Pexels

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: strandtérképen mutatjuk, hol hűsölhetsz együtt kutyusoddal!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn