Összetartás, hagyomány, szenvedély – A Laurent- Perrier pezsgők mesés világa

Becsült olvasási idő: 3 perc
A Laurent-Perrier pezsgőház több mint 200 éve fontos szereplője a francia Champagne régiónak, a világot is meghódította, Magyarországon is egyre többen ismerik, szeretik. Lucie Pereyre de Nonancourt, a Grand Siècle ikonikus pezsgőjük utazó nagykövete Magyarországon járt, és a budapesti White Raven Skybar & Lounge napsütötte tetőteraszán kalauzolt el minket a Laurent-Perrier pezsgők mesés világába.
laurent-perrier

hirdetés

Beleszületni egy évszázados tradíciókkal bíró, komoly szellemi és anyagi örökséggel rendelkező családba egyszerre áldás és átok. Ahogy kezd felnőni a gyerek, idővel felmerül a kérdés: akar-e ő is beállni a sorba, és átveszi-e egyszer majd felmenőitől a stafétabotot. Lucie Pereyre de Nonancourt a család negyedik generációjának képviselője a Laurent-Perrier pezsgőház történetében, 2019-ben csatlakozott a céghez, és azóta lelkesen és céltudatosan képviseli a családi értékeket a pezsgőgyártás kihívásokkal teli világában.

Már gyerekként evidens volt az Ön számára, hogy egyszer majd csatlakozik a pezsgőházhoz, és továbbviszi a hagyományokat?

Szerencsés voltam, édesanyám megadta nekem a teljes szabadságot, hogy magam válasszam meg, mivel szeretnék foglalkozni. Egészen más irányba indultam el, pszichológiát, coachingot tanultam, és egy szakmai gyakorlat alkalmával eljutottam az Egyesült Államokba, ahol egy borászattal foglalkozó cégnél dolgoztam. Itt fedeztem fel a borok fantasztikus világát, a borkóstolás tudományát, ami segített a döntésemben, hogy én is csatlakozzam a Laurent-Perrier pezsgőházhoz, és megtanuljam a pezsgőgyártás csínját-bínját.

Otthon, a családi ebédeken nem beszélgettek pezsgőkről, nem kóstolták az új évjáratokat?

De, igen, csak akkor még egyáltalán nem értettem, hogy miről is van szó. Attól a pillanattól kezdve, hogy elkezdtem mélyebben utánanézni a borászat tudományának, megnyílt előttem a világ, és felfedeztem magamban egy teljesen új szenvedélyt. Ez vitt előre a tanulmányaimban.

Mennyi időre volt szüksége, hogy megszerezze azt a biztos alapot, amivel komolyan vették Önt a családi vállalkozásban?

Öt évig egy spanyol borászatban dolgoztam, és mellette megszereztem a Wine and Spirit Education Trust nemzetközileg elismert borászati diplomáját. Így tettem szert elméleti és gyakorlati tudásra egyaránt. Ezután kerültem a Laurent-Perrier pezsgőházhoz.

laurent-perrier

Előny vagy hátrány családtagként dolgozni a vállalatnál?

A munkatársak azonnal befogadtak, örültek, hogy az új generáció is bekapcsolódik a hagyományok továbbvitelébe. Ugyanakkor családtagként minden helyzetben példát kell mutatnunk, kevesebbet hibázhatunk, magasabbak az elvárások. Négyen vagyunk Nonancourt unokák, én vagyok az első, aki hivatalosan is csatlakoztam a vállalkozáshoz, a többiek még gondolkodnak rajta. Nagyon örülnék annak, ha őket is megfertőzné a pezsgők iránti szenvedély.

Az Ön nagyapja, Bernard de Nonancourt személye fontos szerepet játszott a márka fejlődésében, ikonikus személyiség, egy igazi legenda. Mit tanult tőle gyerekként?

Nagyapám 2010-ben hunyt el, amikor én még nem dolgoztam a háznál, biztos nagyon örülne, ha tudná, az unokák között van folytatás. Kicsi koromtól kezdve azt láttam, mennyire fontos neki ez a vállalkozás, ez volt az élete. Nem volt ideje a nagypapaszerepre, de ettől függetlenül nagyon sokat tanultunk tőle. A szenvedélyen túl például az alázatot. Soha nem hordta fenn az orrát, mindenkivel kedves volt. Ma is, amikor elmegyünk látogatóba a szőlészetekbe, az emberek könnyes szemmel emlékeznek rá, mert nagyon sokuknak anyagilag is segített, amikor szükség volt rá.

Champagne-ban egyre kevesebb családi tulajdonban lévő pezsgőház létezik. Minek köszönhető, hogy Önök nem adták fel a függetlenségüket?

Így tudjuk megőrizni azt a know-how-t, a filozófiánkat, az értékeinket, amiket a nagyapánk hagyott ránk. Nálunk a munkatársak 20-30 évig velünk maradnak, mert családcentrikus vállalat vagyunk.

Remind

A Grand Siècle az egyik ikonikus pezsgőjük, és Ön ennek a nagykövete. Miből áll a munkája?

Bernard de Nonancourt nagy álma volt a tökéletes Prestige Cuvée megalkotása, ami szerinte nem évjáratos pezsgő. A szőlőfajták házasításakor a Laurent-Perrier ház korábbi szüreteiből származó borokat is felhasználják, méghozzá a legjobb három évjáratból. Ez a garancia arra, hogy megőrizzük a pezsgőink jellegzetes stílusát, és garantáljuk az állandó jó minőséget. Egy csapat tagja vagyok, akik a Grand Siècle pezsgőkkel kapcsolatos összes tevékenységet koordináljuk, a szőlőműveléstől kezdve az új évjárat megszületésén át az értékesítésig. A munkám sok utazással jár, mivel a világ számos országában jelen vagyunk. Az én feladatom elmesélni a somelier-knek, borkereskedőknek, étterem- és szállodatulajdonosoknak és a végső fogyasztóknak, mitől különleges a mi pezsgőnk.

Az interjút, további, izgalmas tartalmak mellett megtalálod a Remind Bookazine kilencedik lapszámában! Kattints, és rendeld meg most!

Fotó: Egressy Orsolya, helyszín: White Raven

A fenti írás támogatott tartalom!

Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!

Jó bornak is kell a cégér – Interjú Fiáth Attila borszakértővel

 

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn