Keresés
Close this search box.

Kutatónők rivaldafényben

Becsült olvasási idő: 4 perc
A tudomány lelkiismeretes szolgálónői laboratóriumok zárt világában, kémcsövek, műszerek és számítógépek társaságában töltik napjaikat. Ritkán kapnak látványos elismerést, de nem is ezért dolgoznak. Ha viszont néhány napra egy díj kapcsán munkájuk rivaldafénybe kerül, ez oly motiválóan hat rájuk és szakmai környezetükre, hogy lelkesedésük az egekbe szökken. László Krisztina írása.

hirdetés

Huszonegy évvel ezelőtt indult útjára Magyarországon a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj. Az első évben még nem igazán értette a közvélemény, hogy a világ vezető kozmetikai nagyvállalata miért díjaz kutatónőket, s a nyerteseket meg is kérdezték ismerőseik, hogy ők most kozmetikumokat fognak-e árusítani. Szerencsére gyorsan átment az üzenet: a L’Oréal ezzel az ösztöndíjprogrammal szeretné felhívni a figyelmet a női kutatók életpályájára, elismerni munkájukat, bátorítani a fiatalokat, hogy ne adják fel álmaikat. Ma már szakmai körökben is nagy elismerésnek számít ez a díj, a nyertesekre minden évben ünnepélyes díjátadó, tévészereplések, interjúk várnak. A díjjal járó jelentős pénzjutalmat pedig arra költhetik el, amire szeretnék. Az idei három díjazott fontos eredményeket ért el a kutatási témájában, megérdemlik, hogy megismerje őket a nagyközönség.

Dr. Hirsch Edit vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán, a FirePharma kutatócsoport tudományos munkatársa

14 évvel ezelőtt kezdte meg a tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen vegyészmérnökként. Akkor még nem gondolta, hogy egyszer kutatóként és oktatóként itt lesz a munkahelye. Diákévei alatt szerves szintetikus kutatásokat végzett, majd a doktori tanulmányai alatt kezdett el gyógyszeripari biotechnológiával foglalkozni. Jelenleg biológiai eredetű gyógyszerek gyártástechnológiájának fejlesztésével foglalkozik, ami hozzájárul a gyógyszerkészítmények hatékony, gazdaságos és biztonságos gyártásához.

A biogyógyszerek olyan hatóanyagot tartalmaznak, amelyet élő szervezetek vagy azok részei segítségével állítanak elő, ilyenek például a fehérjét tartalmazó gyógyszerek vagy az RNS-alapú készítmények. A biológiai eredetű gyógyszerek kulcsszerepet játszanak a modern gyógyszeres terápiákban, kiemelt jelentőséggel bírnak a rákos, gyulladásos és vírusos megbetegedések kezelésében is.

Remind

Edit számára személyes okok miatt is fontos ez a kutatási terület, közvetlen ismeretségi körében van olyan személy, aki Crohn beteg. Ez egy krónikus vastagbélgyulladással járó betegség, amely kezelése biológiai terápiával is lehetséges. Edit konkrétan olyan típusú hatóanyag gyártástechnológiájának fejlesztésén dolgozik, amelyet a Crohn betegek kezelésére is alkalmaznak.

Férje bár teljesen más területen dolgozik, nagyon érdekesnek találja, amikor Edit elmagyarázza neki a mindennapi jelenségek tudományos hátterét. Napi szinten sok szervezést és kompromisszumot igényel a munkáik összeegyeztetése, de mint minden másban, ebben is egy csapatot alkotnak.

Dr. Valkó Orsolya ökológus, az Ökológiai Kutatóközpont, ÖBI ‘Lendület’ Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoportjának kutatócsoport vezetője

Kicsit irigykedtünk, amikor megtudtuk, hogy Orsi munkahelye a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert csodás környezetében van, de amikor már órák óta figyeltük őt és kollegáit, ahogy a tűző napon kitartóan vizsgálják az ottani gyepállományt, lelkesedésünk alább hagyott.

A biológusnő kutatásainak középpontjában a gyepi élőhelyek állnak: a gyepi életközösségek működésének megismerése, és olyan módszerek kidolgozása, melyek révén ezek az értékes ökoszisztémák megőrizhetőek és helyreállíthatók. Nagy szükség van rájuk, óriási szerepük van a szénmegkötésben, a talajok és vizek, a beporzók védelmében, otthont adnak számos olyan élőlénynek, melyek mezőgazdasági kártevőinket pusztítják, emellett az állattenyésztés számára a kaszálók és legelők kiváló takarmányt biztosítanak.

Remind

Orsi ideje nagy részét a természetben tölti, szerencséjére férje is a gyepek megszállottja, közvetlen kollegája, akivel közösen vezetik munkacsoportjukat.  A munkájukhoz kapcsolódóan rengeteget utaznak, nemcsak konferenciákra, de terepre is. Dolgoztak már terepen Kazahsztánban, Üzbegisztánban, és persze számos európai országban is. Ilyenkor sokkal mélyebben tudnak távoli tájakra és izgalmas összefüggésekre rálátni. A természet sokszor a világ távoli pontjain is nagyon hasonlóan működik, ezért egy ökológusnak fontos, hogy minél több ökoszisztémát megismerjen, megtapasztaljon. Van még sok olyan táj, ahova nagyon szeretne eljutni, az örök kedvence, Spanyolország, ahol már nagyon sokszor volt, de úgy érzi, sosem elég.

Dr. Zobor Annamária Ditta szemész, egyetemi docens a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján

Szemészorvos, genetikai tanácsadó, aki betegeket gyógyít és mellette klinikai kutatásokat végez. A szemészet egyik speciális területével, az ideghártya ritka genetikai betegségeivel foglalkozik, összekötő kapocsnak tartja magát az alapkutatások és a klinikum között. Feladata a betegségek diagnosztizálása, nyomon követése, a genetikai háttér felderítése és a megfelelő terápia kiválasztása, hatékonyságának figyelése. Ditta orvos családból származik, de senki nem erőltette, hogy ő is folytassa a hagyományt.  Mégis, a szülők lelkesedése, valamint az állandó tudásvágy az orvosi pálya felé terelte. A szemészetet azért választotta, mert úgy gondolta, ez egy nagyon speciális és összetett ágazata az orvoslásnak, hiszen egy fontos érzékszervünkkel foglalkozik.

Remind

Egyetemi tanulmányai alatt egy évet töltött ösztöndíjasként Németországban, itt döntötte el, hogy a diploma megszerzése után legalább egy évre még visszatér elmélyíteni ismereteit. Z egyetem után a Tübingeni Egyetem Szemészeti Klinikáján találkozott fantasztikus főnökével, aki olyan lehetőségeket adott számára, ami miatt az egy évből 17 év lett. Nem volt könnyű helyzetben, külföldiként, nőként sokat kellett bizonyítani, de megérte, élete nagy szerencséjének tekinti ezt a munkalehetőséget.

Férjével még az egyetem alatt ismerkedtek meg, ő is orvos.  Három gyermekük született, mindig is fontos volt számukra, hogy sokat foglalkozzanak és sok időt töltsenek velük. Ditta ezt úgy oldotta meg, hogy nappal babázott, éjszaka dolgozott. 2021-ben úgy döntött a család, hazaköltöznek Magyarországra, mindig is arra vágytak, hogy a család közelében lakhassanak és a gyerekek magyar nyelven tanulják az irodalmat, történelmet. Ditta pedig szerette volna itthon is tovább adni a külföldön megszerzett tudását, a magyar betegeknek is eljuttatni azokat a terápiákat, amelyek kint léteznek, valamint igyekszik a környezetében lévő fiatalabb kollégákat is a kutatói szemléletre nevelni, hogy meglássák a szépségét és izgalmát a szakmának.

Kiemelt kép: Pexels

Fotók: Vincze Máté

A cikket megtalálod a Remind bookazine negyedik számában!

Kattints, és rendeld meg most a Remind bookazine negyedik számát, használd a REMIND4 kódot, és november 30-ig ingyen kiszállítjuk neked!

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvass bele a Remind bookazine harmadik lapszámában szereplő Pataki Ágival készült interjúnkba is!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn