Az orvostudományon belül egyre nagyobb figyelmet kap a táplálkozás, és az ehhez kapcsolódó fontosabb üzenetek mind több emberhez jutnak el. Az irányzat legismertebb képviselői nem győzik hangsúlyozni, hogy étkezésünk befolyásolja a bélflóránk összetételét, a népbetegségekért pedig a baktériumflóra felbomlása felelős. Nem mindegy tehát, mit eszünk, és nem mindegy az sem, mit eszik az az állat, amelynek húsát vagy tejét elfogyasztjuk.
Legek könyve
A 2024. októberi magazinhoz csomagolt kiadvány szereplői többnyire már mind felvonultak a Magyar Konyha magazin hasábjain. A szerkesztőség tagjai jártak a termelőknél, megismerték hitvallásukat, a saját szemükel győződtek meg portékájuk minőségéről, az előállítás körülményeiről. „Ők azok, akik visszaadják az élelmiszerekbe vetett hitünket, mert nemcsak megtermelik, de fel is dolgozzák az alapanyagokat, adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes árut kínálnak, portájuk bárki előtt nyitva áll” – mondta Vinkó József, a kiadvány ötletgazdája és a Magyar Konyha főszerkesztője.
Hozzátette, a tejtermékek, húsok, gabonák, szárnyasok, mézek, gombák, csokoládék, szörpök felsorolása mellett újdonság az Egzotikus alapanyagok fejezet, amelyben a magyar citromról, olíváról, struccról, sáfrányról, papajáról is olvashatunk. Önálló fejezetet kaptak továbbá a Kosárközösségek is. Ez a fejezet azoknak nyújt segítséget, akik nem akarják vagy tudják egyesével megrendelni a tiszta forrásból származó termékeket. A Kosárközösségek tulajdonképpen disztribúciós feladatot látnak el: összegyűjtik a minőségi alapanyagokat, majd tőlük egyenesen a vásárlóhoz kerül a szezonális termény, mégpedig a szupermarketek, nagybani piacok vagy más forgalmazók bevonása nélkül. A vevő így a legfrissebb terményt kapja, a lehető közelebbi termelőtől, minimális csomagolással.
A kiadvány az alapanyagokon túl a főzéshez is kedvet csinál, a sikerekhez márpedig kell a jó alapanyag. Gundel Károly is tudta ezt, örökbecsű mondata e kis könyv mottója: „Jó minőségű alapanyagból könnyű rosszat főzni, de rosszból sohasem lehet jót.”
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog: 5 termelői piac, ami ősszel is vár!
Fotó: Pexels / João Jesus