Keresés
Close this search box.

Öt termelői piac, ahová ősszel is érdemes ellátogatni

Becsült olvasási idő: 2 perc
A borsos élelmiszerárak mellett még mindig van igény a termelői árura. Digitális piactereken szinte bármihez hozzájuthatunk, ám körülnézni egy piacon páratlan élmény.

hirdetés

Miért érdemes termelői piacra járni?

Elöljáróban még csak annyit érdemes tisztázni, hogy az élményen kívül miért is jó termelői piacon vásárolni. Mindenekelőtt azért, mert ha helyi termelőktől veszünk idénytermékeket, azzal máris csökkentettük valamelyest az ökológiai lábnyomunkat. A nagyüzemi hús- és tejtermelés vagy mezőgazdasági munkák túlzottan sok energiafelhasználással és károsanyag-kibocsátással járnak. Sőt a húsiparban és a tejiparban köztudottan szenvedésnek vannak kitéve az állatok. No és ott van még a szállítás is, és a vele járó szén-dioxid-kibocsátás. Ahhoz, hogy tudatos vásárlóvá váljunk, mindezen szempontokat figyelembe kell vennünk. Újabb előnyt jelent, hogy tudod, milyen forrásból származik az áru. Ha kistermelőtől vásárolsz, akkor abban is biztos lehetsz, hogy hétről hétre azonos minőséget kapsz a szupermarketek kínálatával szemben. Jó dolog továbbá, hogy tagja leszel egy közösségnek is.

Remind
Forrás: Shutterstock

1. Szimpla Termelői Piac

Budapest egyik legismertebb termelői piaca, mely több mint 10 éve van már jelen a főváros életében. A kedvelt romkocsma hétvégente profilt vált, és piaccá avanzsál. Ahogy írják: „termelőinket szigorú szabályrendszer alapján, hosszú távra választjuk, ügyelve arra, hogy minél szélesebb termékskála jelenhessen meg. Kapható is sokféle sajt, méz, lekvár, szörp, zöldség-gyümölcs, valamint hústermékek, mangalica- és vadhús, frissen szedett és szárított gombák és szarvasgomba-különlegességek, fűszerek, szendvicskrémek – a közös bennük, hogy minden vegyszermentesen, közelről, termelőktől kerül a piacra, majd a kosarakba.”

2. Czakó Termelői Piacz

Buda egyik legszebb kerületében, az első kerületben található ez a kis piactér. A Gellért-hegy, a Naphegy és a Tabán találkozóhelye, közvetlenül a Hegyalja út mellett. A Tabán legöregebb fennmaradt épülete, a Naphegy egykori vincellérháza szőlőskerttel, borospincével, cukrászattal, a kertben Szombat&Vasárnap Czakó Termelői Piaczcal, az egykori pajtában a piac bisztrójával. Magyarország minden részéről összegyűlnek itt a termelők, hogy megvehesd a legjobb portékákat.

3. Római parti Piac

2017 tavaszán indult útjára a Római parti Piac, egy termelői piac, élmény és közösség Budapest egyik közkedvelt részén. Hetente, szombat délelőttönként várják a kicsiket, nagyokat, helyieket és távolabbról érkezőket egyaránt a Római-part melletti Nánási udvarban. Ez a piac több, mint bevásárlási lehetőség, hiszen minőségi, hazai élelemmel, kóstolókkal, kézműves termékekkel, változatos programokkal és jó kis beszélgetésekkel várnak mindenkit.

4. Nagymarosi Termelői Piac

Kicsit távolabb van ugyan a fővárostól, de mindenképpen megéri legalább egyszer ellátogatni Nagymaros főterére szombat délelőtt. Ha valaki túrázni indul, akkor feltétlenül tegyen egy kitérőt, és nézzen szét ezen a piacon. Biztos, hogy nem fog üres gyomorral és üres hátizsákkal távozni. Házi kolbászt és friss kenyeret feltétlenül érdemes itt venni.

5. Szadai Községi Piac

A Szadai Községi Piac péntekenként 16 és 18 óra között várja a lelkes piacozókat az Ősz utca 4. szám alatt. A pultok közt sétálva elsősorban az „Én kosaram” termelői közösség tagjainak termékeit vásárolhatjuk meg. Elsőrangú sajtok, kolbászok, galgamácsai kézműves sütik, friss zöldségek-gyümölcsök, füstölt áruk, Szabi, a pék termékei, joghurtok, tej, túró, frissen vágott csirke, kistermelői homoktövis és ajándéktárgyak széles választéka vár minket, ha kinézünk.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn