Keresés
Close this search box.

Te többet olvasol, mint a magyarok átlaga?

Becsült olvasási idő: 3 perc
Egy friss kutatás szerint a magyarok nagy hányada alkalomszerűen olvas, azonban csak töredékük iktatja be napi rutinjába.

hirdetés

A minap egy ismerősöm egy, a villamoson készült fotót osztott meg. Arcok nem látszanak rajta, csak az ülésekre telepedettek ölükben nyugtatott karjai, amelyek mindegyike egy-egy nyitott könyvet tart. Az ismerősöm a poszt alá olyasmit írt, hogy „van még remény” vagy „nincs minden veszve”. Igen ám, de vajon ez a kép egy, a hétköznapokból kiragadott ritka pillanat, vagy valóban a magyarok olvasási szokásainak a reprezentációja? Kiderül az ÉVA Magazin reprezentatív felméréséből, amelyet a Reacty Digital készített el több mint ezer fő részvételével.

Remind

Nincs minden veszve?

A Reacty Digital által készített friss, nemre, korra és régióra is reprezentatív kutatásából érdekes kép bontakozik ki a hazai olvasási szokásokról. Ha a lényeget szeretnék összefoglalni, elmondható, hogy a magyarok 73%-a legalább alkalomszerűen olvas könyvet, azonban csak 15%-uk számára számít napi rutinnak az olvasás.

A jó hír az, hogy a 18-79 éves korosztályban többen olvasnak, mint ahányan nem. A megkérdezettek 73%-a olvas könyvet. 18-79 évesek 15%-a naponta falja a betűket, míg 13-13% hetente, vagy havonta teszi ezt meg. Magas azoknak az aránya, akik negyedévente (9%), vagy alkalomszerűen olvasnak csak (23%). A felnőttek bő negyede (27%) a saját bevallása szerint szinte soha nem szokott olvasni.

Szintén megnyugtató tény, hogy a legfiatalabb 18-30 éves korosztály sem tett le teljesen az olvasásról: körükben még alacsonyabb (27%) is azoknak az aránya, akik egyáltalán nem olvasnak, mint a 30-as 40-es, 50-es korosztályban (32%).

Érdekesség még, hogy a nemek között nem figyelhető meg hatalmas különbség. Picivel több férfi olvas naponta (17%), mint nő (14%), azonban a heti és havi rendszerességgel olvasók között nagyobb arányban vannak hölgyek.

Remind

Valami új vagy valami régi?

Az emelkedő könyvárak ellenére az olvasók többsége (51%) ma is könyvesboltban (online vagy offline vásárlással) szerzi be a szellemi betevőjét. A válaszadók nagy része ragaszkodik a print könyvekhez, de a vásárlók 16%-a e-könyv formátumban is szívesen vesz. Az olvasók harmada (32%) ismerőseitől (is) kap kölcsön olvasnivalót. Használtan tízből három (28%) ember szerez be könyvet, főként a napi gyakorisággal olvasók, mint ahogy a könyvtári kölcsönzés is leginkább rájuk jellemző. 

Remind

„Egy barátom ajánlotta”

A könyvek kiválasztásakor egyértelműen a témakör, illetve műfaj az elsődleges szempont, az olvasók kétharmada (65%) jelezte, hogy ez alapján dönti el, mit vegyen a kezébe. A sikerlisták a megkérdezettek 13%-a számára mérvadóak és 39%-nak vannak kedvenc írói. 

Fontos az ismerősök ajánlása is: tízből három ember (30%) rájuk hallgat. Mérvadó még a könyv, a borító megjelenése (12%), valamint a közösségi médiában megjelenő posztok, ajánlások is (13%).

Remind

Szeretjük a krimiket és a romantikus történeteket

A kutatás eredményei szerint a könnyű műfajt, regényeket, krimiket és romantikus történeteket falják legszívesebben az olvasók, minden második olvasó ezekhez a könyvekhez nyúl. A fiatalok körében hatalmas népszerűségnek örvendenek az önfejlesztő könyvek is, 12%-uk olvassa őket szívesen, és minél fiatalabb valaki, annál valószínűbb, hogy ez a kategória kelti fel legjobban az érdeklődését – a 18-29 éveseknek már bő ötöde (22%) jelölte kedvencnek. 

A komolyabb témájú szépirodalmi, drámai műveket az olvasók tizede (11%) szereti legjobban, míg további tizedük (10%) a dokumentarista jellegű könyveket részesíti előnyben. Ez a kategória a férfiak kedvence, köztük 16% választja a valóságot bemutató műfajt, míg a nőknek csupán 4%-a. Az életrajzi könyveket 9%, verseket 6% százalék olvas.

Remind

Négy százalék a mosdóban is olvas

Tízből nyolc (81%) olvasó az otthonában olvas a legszívesebben, 4 % akár a mosdóba is magával viszi a könyvet, derül ki a felmérésből. Utóbbi inkább a férfiakra jellemző. A könyvolvasók harmada (33%) választja az olvasást utazás közben, negyede pedig (25%) várakozás közben üti el ezzel a tevékenységgel az időt. A legalább heti rendszerességgel olvasókra átlag felett jellemző, hogy lapul náluk egy könyv, amit várakozás közben elő tudnak kapni.

Kiemelt kép: Unsplash / Joel Muniz

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el könyvajánlónkat!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn