A boltok polcain gyümölcsök hosszú sorából válogathatunk, nem csoda, ha azon kapjuk magunkat, hogy kosarunkat púposra pakoltuk mindenféle friss finomsággal. A rózsavizes panna cotta elkészítése a legjobb módja annak, hogy feldobjuk a nyári vacsoraasztalt, hogy ünnepeljük a színeket és az ízeket.
A rózsavizes panna cotta hozzávalói
- 300 ml 35%-os tejszín
- 120 g porcukor átszitálva
- 10 feltört kardamomhüvely
- 5 darab szegfűszeg
- 2 lapzselatin
- 100 ml tej
- 60 g zsíros görögjoghurt
- 1 ek rózsavíz
- 1/8 teáskanál finomszemű tengeri só
- rózsaszín ételfesték (opcionális)
A találáshoz
- 3 füge felszeletelve
- 5-10 gramm enyhén pirított szeletelt mandula
- 5-10 gramm enyhén pirított összetört pisztácia
- szárított rózsaszirom (opcionális)
Elkészítés
Készítsünk elő hat panna cotta formát, kenjük ki őket íztelen olajjal. Tegyük a tejszínt, a cukrot, a kardamomot és a szegfűszeget egy közepes serpenyőbe. Folyamatos kevergetés mellett addig hevítsük, amíg a cukor fel nem oldódik, a tejszín pedig felmelegszik, de ügyeljünk arra, hogy ne forraljuk fel. Ha ez megtörtént, tegyük a keveréket egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap szűrjük le a kardamomhüvelyeket és a szegfűszeget, azután melegítsük újra a tejszínt, de ezúttal se forraljuk fel. Keverjük hozzá a lapzselatint, majd a tejet, a rózsavizet, a sót és az ételfestéket. Szükség szerint szűrjük újra, ha nagyobb zselatindarabok maradtak benne. Öntsük a formákba, és tegyük egy újabb éjszakát a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Ha szeretnénk kiszabadítani a kész panna cottát a formából, húzzuk végig a szélükön egy spatula élét. Tálaljuk fügeszeletekkel, pirított magvakkal és rózsaszirommal.
Fotó: Canva