Keresés
Close this search box.

Újra itt a Textúra az MNG-ben!

Becsült olvasási idő: 2 perc
A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria évek óta jól ismert kreatív ötleteiről. Programjuk, a Textúra összművészeti élménnyé változtatja a képzőművészeti alkotások élvezetét.

hirdetés

Remind

A Textúra alapötlete, hogy a festményeket, szobrokat nemcsak önmagukban tárja a néző elé, hanem – főleg kortárs – irodalmi alkotások, zene, előadóművészi performansz keretében. A minden évben nagy sikerrel futó, általában telt házas Textúrában idén is helyszínről helyszínre járhatnak a látogatók, az alkotások előtt egy-egy ismert színész által előadott magyar szerző szövegét meghallgatva, illetve az arra épülő rövid jelenetet megtekintve. A koncepció lényege, hogy a statikus műalkotás megelevenedjen, több szempontból is értelmezhetővé váljon, új dimenzióba kerüljön, új rétegek rakódjanak rá. Ezáltal a szemlélő nem csupán mélyebben megértheti a művet, de annak újabb jelentéseivel is gazdagodhat, miközben természetesen önmagában is értékes összművészeti élménnyel lesz gazdagabb. 

A Textúrát ezúttal a híres, orosz származású  Sardar Tagirovsky rendezi, aki munkáiban ötvözi a képzőművészetet, a pszichológiát, a mozgásművészetet, a zenét és a filmes elemeket.

A kiválasztott művek átfogják a magyar művészet évszázadait, a középkori szárnyas oltároktól a kortárs alkotásokig. A szövegeket jegyző kortárs írók is bemutathatják egyéni stílusukat, ahogy a játékban szereplő színészek is. Az izgalmas kaland során a nézők tetszőleges sorrendben járhatnak be tíz különböző helyszínt, melyeken rövid szünetek beiktatásával tíz alkalommal játsszák el a színészek ugyanazt a jelenetet, így mindenkinek jut ideje mindent meghallgatni. 

Remind

Írók/képzőművészeti alkotások:

Halász Rita: Szent Anna harmadmagával / Szent Anna-oltár a leibici Szűz Mária mennybevétele templomból, 1515–1520 (előadja: Szorcsik Kriszta)
Kemény István: Vita Bortnyik Sándor Zöld szamár című képéről / Bortnyik Sándor: Zöld szamár, 1924 (előadja: Lábán Katalin/ Béres Miklós)
Kemény Zsófia: Barátom, Felicián / Orlai Petrics Soma: Zách Felicián, 1860, előadja: Szikszai Rémusz/ Béres Miklós
László Noémi: Mocorgás / Rippl-Rónai József: Nő fehér pettyes ruhában, 1889 vagy 1892 (előadja: Nagy Katica)
Szeifert Natália: Gyalogprím / Galántai György: Lépésváltás, 1989 (előadja: Csákányi Eszter/ Balog József)
Ugron Zsolna: Egy másik poros út / Munkácsy Mihály: Poros út II., 1874 (előadják: Hámori Gabriella és Vasvári Csaba)
Vida Gábor: Zakuszka / Lakner László: A konzervgyártás kezdetei, 1961 (előadják: Fazakas Júlia és Váradi Gergely)
Zalán Tibor: A földön ültem / Pap Henrik: 1878-ból, 1893 (előadja: Kancsár Orsolya/Berki Szofi)

Rendező: Sardar Tagirovsky
Dramaturg: Bíró Bence
Zeneszerző: Bakk-Dávid László
Jelmeztervező: Kupás Anna

A produkcióban közreműködik a Magyar Rádió Gyermekkórusa, továbbá Takáts Márton zongoraművész és Baksa Krisztina csellóművész.
A jelmezeket a Magyar Állami Operaház Jelmeztára és a Szatmárnémeti Északi Színház biztosította.

Előadások:
november 16. szerda, 19.00
november 21. hétfő, 19.00
november 23. szerda, 19.00
november 28. hétfő, 19.00
november 30. szerda, 19.00

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn