Jól rímel egymásra a macaron és az énidő – Szalai Dórával, a Chez Dodo alapítójával beszélgettünk

Becsült olvasási idő: 3 perc
„A téli kollekciónk nagyon közel áll a szívemhez, hiszen a krémes, telt, meleg ízek miatt akár már egyetlen harapás is körbeölel. Kuckózzunk be a kanapén, vegyünk a kezünkbe egy jó könyvet, és majszoljuk el a macaronokat! Szerintem ilyen a tökéletes énidő” – mondja Szalai Dóra, Magyarország egyik legismertebb macaron-lelőhelyének alapítója, akivel a rangos La Liste Pastry Discovery Gem Award 2024-es díjazása apropóján beszélgetett Ihász Nóra.
chez_dodo

hirdetés

Téged is képes rabul ejteni a pasztellszínű, mandulás álmok, a macaronok világa?

A mandulaliszt-alapú francia desszertek egyik koronázatlan királya, a macaron Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend. Jól mutatja ezt a Szent István Bazilikától karnyújtásnyira található Chez Dodo története is, amely kicsivel több mint 10 éve, 2014. december 23-án kezdődött.

Létezhet-e szebb ajándék a kerek évfordulóra, mint a La Liste ‘24-es elismerése, amelyet a cukrász szakma Michelin-csillagaként is emlegetnek?

A világ top 5 felfedezendő macaronozója között

„Egyáltalán nem számítottunk a díjra. Hihetetlenül jó érzés, hogy kiérdemeltük. A közép-kelet-európai régióban még sosem díjaztak ezzel cukrászdát. Nagyon nehéz elhinni, miközben tudjuk, missziónk, hogy a világ legjobb desszertjeit és macaronjait készítsük. Nem tudom, hogy itt tartunk-e, de efelé törekszünk. Ez egy fantasztikus visszaigazolás, főleg abban a gazdasági klímában, mint amiben most vagyunk. Érezzük, hogy az emberek nehezebben engedik meg maguknak azokat a kényeztető dolgokat, amiket korábban. Nagyon jókor érkezett tehát a visszajelzés, hálásak vagyunk érte, és törekszünk rá, hogy még tovább fejlődjünk” – fogalmaz boldogan Szalai Dóra a La Liste elismerése kapcsán.

A francia étteremajánlót 2015-ben alapította Philippe Faure, a Gault & Millau korábbi vezérigazgatója. Eredetileg a világ 1000 legjobb éttermét listázta, de mára már 20.000 éttermet ajánl a weboldalán és az applikációján keresztül. A cukrászdákkal és desszert-lelőhelyekkel való bővülés 2023-ra datálható, aláhúzva a tényt, hogy a nemzetközi gasztronómiai szcénában egyre hangsúlyosabb szerephez jutnak a csak kifejezetten édességeket kínáló helyek.

2024-ben a Chez Dodo macaronmanufaktúra egyike lett annak az 5 helynek, amiket a Pastry Discovery Gem Awarddal elismertek és kifejezetten felfedezésre ajánlottak.

chez_dodo

Álomból realitás

„Huszonhét éves voltam, amikor megnyitottuk a cukrászdát. A Chez Dodo volt az első gyerekem és az első valóra vált álmom. Verejtékezve, hatalmas szenvedéllyel és odaadással vetettük bele magunkat a munkába, akkor még egy négyfős csapattal, ami mára 30 főre duzzadt. Azóta született egy kislányom és egy kisfiam, és boldog vagyok, hogy sikerült olyan munkahelyet felépíteni magamnak, ahol kisgyerekek mellett is szuperül helyt tudok állni.

Ez a csapatunkon is nagyban múlik, tudom, hogy számíthatok rájuk, hogy nem állnak le a folyamatok és kijövünk az új kollekciókkal attól függetlenül, hogy zömében otthonról dolgozom. Ez persze azzal is jár, hogy néha késő este kell felnyitni a laptopomat. Bár nem most vagyok a legkipihentebb a világon, számomra mindig is nagyon fontos volt a munkám, sőt a Chez Dodo a mentális egészségem miatt is sokat jelent” – hangsúlyozza az alapító, aki saját bevallása szerint most belecsúszott abba, hogy a munka lett számára az énidő. „Ez kőkemény, de szeretem” – teszi hozzá elhivatottan.

Remind

Gabriel, Hervé és Olivier dobja fel a téli napjainkat

Szalai Dóra minden szavából kiérezhetjük a macaronok és a márka szeretetét, amely az aktuális téli kollekció részletgazdagságából és ízeiből is felsejlik, legyen szó Gabrielről, vagyis a fűszeres dió és szatmári szilva párosáról, vagy épp Hervéről, a fűszeres étcsokoládé és házi sós karamell kombinációjáról, de mondhatnánk Olivier-t is, amely fűszeres tojáslikőr ízével vesz le minket a lábunkról. A télit hamarosan felváltja a tavaszi vonal, amelyről az alapító egyelőre nem árult el kulisszatitkokat, csupán annyit, hogy olyan újfajta desszertek is lesznek, amiket még sosem kóstolhattunk náluk. Vajon mi inspirálja igazán?

„Leginkább az utazás, az új helyek felfedezése tud tölteni, új inspirációkat adni. 2025 nyarát hónapokkal előbb elkezdtük tervezni a férjemmel, hiszen két kisgyerekkel teljesen más útra kelni, mint ketten vagy hárman. Még meg kell tanulnom berendezkedni a kétgyermekes létre, és rátalálni például azokra a módokra, hogy hogyan tudom úgy élvezni a nyaralást, hogy közben igazából nyaraltatok is?” – meséli Szalai Dóra, akit végül, de nem utolsósorban a vállalkozással kapcsolatos kihívásokról és vágyakról kérdeztem.

chez_dodo

Erős lábat építene külföldön is

„Egyértelműen az infláció adja a legtöbb kihívást, mivel a válogatott alapanyagainkat Franciaországból szerezzük be, legyen szó csokoládéról, vajról, vaníliáról, gyümölcspüréről… Hétről hétre egyre magasabbak a költségek, ám ezeket nem tudjuk úgy beépíteni az árainkba, hogy azok a vendégeink számára is elfogadhatók legyenek. A feladatunk, hogy úgy ütemezzük a gyártást és úgy súlyozzuk a desszerteket, hogy ne legyen veszteséges a vállalkozásunk, fenn tudjunk maradni, és életben tartsuk a márkát. Ez nem csak nekünk, hanem sok társunknak okoz hatalmas kihívást a vendéglátóiparban, illetve a szolgáltatói szektor többi területén” – osztja meg velünk a díjnyertes macaronkészítő, akinek a jövőt illetően az az egyik legnagyobb vágya, hogy a Chez Dodo külföldön, egy olyan városban is helyt tudjon állni és erős lábat építsen, ahol igazán mélyen gyökerezik a desszertkultúra.

Fotó: Glódi Balázs, Puskás Nóri

Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn