„Csak összedobok egy kis süteményt.” A háziasszonyok jól bevált praktikája, amikor azt szeretnék, hogy visszaálljon a béke a családban. A sütőben készülő ínyencség édes illata belengi a lakást, s érezhetően múlik a feszültség, a családtagok arcán megjelenik a mosoly. Három jól bevált recept következik, gyorsan elkészíthető édességek, amiket nem lehet elrontani.
Málnás clafoutis – Tejpite
Ez a sült pudinghoz hasonló állagú, villámgyorsan elkészíthető sütemény a gyerekek nagy kedvence, de a felnőttek sem tudnak ellenállni neki. Önállóan is, vagy gyümölccsel feldobva elkészíthető. Nálunk gurulós málnával szereti a család.
Hozzávalók egy 24 x 36 cm-es tepsihez
- 25 dkg málna
- 1 liter tej
- 20 dkg finomliszt
- 15 dkg cukor
- csipet só
- 1 evőkanál vaníliakivonat, vagy egy zacskó vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 4 tojás
- kevés vaj a tepsi kenéséhez
Elkészítés
A sütőt 170 fokra melegítjük, a tepsit kivajazzuk. A száraz hozzávalókat tálba mérjük, és a tésztát tejjel apránként adagolva csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliát. A tojásokat egy másik tálban fehéredésig verjük, és a híg masszához forgatjuk. Beleöntjük a tepsibe, rászórjuk a gyümölcsöt. Betesszük a sütőbe és 40-50 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepe is megszilárdul. Langyosan szeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.
Csokis-banános süti
Még azok is szeretik, akik nem rajonganak annyira a banánért, mert a banán íze éppen csak érezhető, a csoki uralja a süteményt.
Hozzávalók 4 főre (18×24 cm-es sütőformához)
- 3 banán
- 2 tojás
- 12,5 deka vaj
- 10 deka cukor
- 15 deka liszt
- 1 tk. sütőpor
- 10 deka apróra vágott fekete csoki
Elkészítés
A sütőformát sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 fokra felmelegítjük. A vajat mikróban felolvasztjuk, a banánokat villával szétnyomkodjuk. Keverőgéppel a megolvasztott vajat a cukorral és a tojásokkal összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a banánokat is. Ezután jöhet hozzá a liszt, a sütőpor, végül az apróra vágott csokidarabkák. A masszát a sütőformába öntjük és betesszük sülni a sütőbe. 20 perc alatt kész. Készíthetjük nyáron friss meggyből, ha van időnk kimagozni a gyümölcsöt, ha gyorsan kell cselekednünk, a meggybefőtt is megteszi.
Meggyes pite
Készíthetjük nyáron friss meggyből is, ha van időnk kimagozni a gyümölcsöt, de amikor gyorsan kell cselekednünk, a meggybefőtt is megteszi.
Hozzávalók egy 24 x 36 cm-es tepsihez
- 50 dkg magozott meggy
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 3db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl tej
- 0.5 dl olaj
Elkészítés
A sütőformát sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 fokra felmelegítjük. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztben elkeverjük sütőport, majd a cukrot. Hozzáöntjük a tejet, beleütjük a tojásokat, végül az 1 deci olajat is hozzáadjuk, és csomómentesre keverjük. A tésztát a tepsibe öntjük, majd a meggyet belepotyogtatjuk. Betesszük a sütőbe sülni. 25 perc alatt kész. Ha kihűlt porcukorral meghintve tálaljuk.
Képek: Canva
Olvass tovább Havas Dóra egyszerű, de izgalmas desszertjének a receptjéért!