Keresés
Close this search box.

Égnek áll a hajad a karácsonyi teendőktől? Íme 4 egyszerű és olcsó süteményrecept a stresszmentes készülődésért

Becsült olvasási idő: 4 perc
Kitakarítottad a lakást, feldíszítetted a fát, becsomagoltad az ajándékokat, de a sütésbe még bele sem fogtál, pedig pillanatokon belül megérkezik a vendégsereg? Következzem négy süteményrecept, amelyek bármelyike képes kihúzni a csávából.

hirdetés

Gesztenyés bejgli – Régi klasszikus egy kicsit másképp

A tészta hozzávalói

  • 20 dkg Rama sütőmargarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 kocka (50 g) élesztő
  • 1 dl tej, 60 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelék hozzávalói

  • 1 kocka gesztenyemassza
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg mazsola
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 dl rum
  • 1 késhegynyi vanília
  • 0,5 mokkáskanál fahéj
Remind

A gesztenyés bejgli elkészítése

1 dl tejben elkeverjük az 1 evőkanál cukrot, kézmelegre langyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Figyeljünk, hogy az élesztőt ne érje huzat. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű Rama sütőmargarint (ha a margarin kemény, vagy néhány percre fagyasztóba tesszük, könnyebb lereszelni, majd hagyjuk szobahőmérsékletűvé válni), kicsit eldolgozzuk, majd jöhet a többi hozzávaló. Ha megvagyunk, letakarva 1,5-2 órán keresztül kelesztjük. Egy tálban beáztatjuk rumba a mazsolát, közben felmelegítjük a tejszínt. Egy tálba tesszük a szobahőmérsékletű gesztenyemasszát, a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, majd a tejszínt. A mazsolát lecsepegtetjük, és a töltelékhez adjuk. Kóstolás után ízesítsük tetszésünk szerint. Ha megkelt a tészta, körülbelül fél centi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a lágy töltelékkel, de a tészta széleit hegy ujjnyi szélességben kihagyjuk. Feltekerés után a tetejét megkenjük tojással, és hagyjuk fél órát állni. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, ismét megkenjük tojással, még egyszer fél órát pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Körülbelül fél óra alatt készre sül.

Mézeskalács muffin – Ismerős ízek új köntösben

A tészta hozzávalói

  • 115 g sütőporos liszt
  • 115 g Rama sütőmargarin
  • 115 g cukor
  • 2 db közepes tojás
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 50 g darált gyömbérkeksz

A dekoráció hozzávalói

  • 125 g porcukor
  • 40 g Rama sütőmargarin
  • 50 g gyömbérkeksz
Remind

A mézeskalács muffin elkészítése 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A darált gyömbérkeksz kivételével minden tésztaösszetevőt egy keverőtálba teszünk, majd fakanállal vagy robotgéppel 3-4 percig finomra keverjük. Hozzáadjuk a darált gyömbérkekszet, és óvatosan átkeverjük. Édesítéshez és a tészta gazdagításához használhatunk megmaradt, összepépesített érett banánt, az ízeket pedig reszelt citrom- vagy narancshéjjal, illetve néhány csepp lével is feldobhatjuk. A keveréket eloszlatjuk 12 papír- vagy szilikonformában (kb. 2 evőkanál/forma), ezeket pedig egy muffinsütőformába helyezzük, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nem szeretnénk a sütővel bajlódni, a hőálló szilikonformákba adagolt tésztát airfryer is készre süthetjük. Közben egy tálban a porcukrot és a Rama sütőmargarint krémesre keverjük. Hozzáadjuk a 25 g gyömbérkekszet, és finoman átkeverjük. A keveréket kézi habnyomóba töltjük, és a muffinok tetejére nyomjuk.

Fahéjas répatorta – A szívet melengető finomság

A tészta hozzávalói

  • 1 csipet tengeri só
  • 5 db tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg dió durvára vágva
  • 40 dkg sárgarépa
  • 35 dkg kristálycukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 25 dkg Rama sütőmargarin

A krém hozzávalói

  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 1 db citrom vagy lime
  • 1 db vaníliarúd
  • 2 ek. porcukor
Remind

A fahéjas répatorta elkészítése

 Durvára daraboljuk a diót, majd megtisztítjuk és lereszeljük a sárgarépát. Egy csipet sóval, a tojások sárgájával és a cukorral habosra kavarjuk a Rama sütőmargarint. Hozzáadjuk a masszához a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat, a reszelt sárgarépát, a darabolt diót, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha van megmaradt sütőtök, esetleg édesburgonya a hűtőben, akkor akár sütve, akár nyersen, reszelve, bátran a keverékhez adhatjuk, ahogy a megmaradt aszalt gyümölcsöket is. A tésztát Ramaval kikent tortaformába tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kivesszük a formából, és ízlés szerint díszítjük. Megkenhetjük a tetejét vaníliás, porcukros natúr krémsajttal (egy-két evőkanál citromlé és egy kis reszelt citromhéj csodákat tesz a krémmel), de tálalhatjuk házi baracklekvárral, vagy megszórhatjuk porcukorral is.

Rögtön puha mézeskalács – Az elmaradhatatlan édesség

A tészta hozzávalói

  • 1kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 14 g mézeskalács fűszerkeverék (1 tasak)
  • 30 dkg Rama sütőmargarin
  • 250 ml méz
  • 3 db tojás

A máz hozzávalói

  • 2 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
Remind

A mézeskalács elkészítése

Először a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd jöhet a tojás, a méz és a fűszerekkel együtt enyhén megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk. 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra a tésztát. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük (nem szorosan, mert sülés közben összenőnek), majd megsütjük, majd 180 fokon, 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A mázhoz 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük. 

Kiemelt kép: Pexels

Fotók: Rama

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és készítsd egy igazán kifinomult fogást, a libamájtorchonnal töltött macaront.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn