Gesztenyés bejgli – Régi klasszikus egy kicsit másképp
A tészta hozzávalói
- 20 dkg Rama sütőmargarin
- 10 dkg cukor
- 1 kocka (50 g) élesztő
- 1 dl tej, 60 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 tojás a kenéshez
A töltelék hozzávalói
- 1 kocka gesztenyemassza
- 6 dkg cukor
- 6 dkg mazsola
- 1 dl főzőtejszín
- 1 dl rum
- 1 késhegynyi vanília
- 0,5 mokkáskanál fahéj
A gesztenyés bejgli elkészítése
1 dl tejben elkeverjük az 1 evőkanál cukrot, kézmelegre langyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Figyeljünk, hogy az élesztőt ne érje huzat. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű Rama sütőmargarint (ha a margarin kemény, vagy néhány percre fagyasztóba tesszük, könnyebb lereszelni, majd hagyjuk szobahőmérsékletűvé válni), kicsit eldolgozzuk, majd jöhet a többi hozzávaló. Ha megvagyunk, letakarva 1,5-2 órán keresztül kelesztjük. Egy tálban beáztatjuk rumba a mazsolát, közben felmelegítjük a tejszínt. Egy tálba tesszük a szobahőmérsékletű gesztenyemasszát, a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, majd a tejszínt. A mazsolát lecsepegtetjük, és a töltelékhez adjuk. Kóstolás után ízesítsük tetszésünk szerint. Ha megkelt a tészta, körülbelül fél centi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a lágy töltelékkel, de a tészta széleit hegy ujjnyi szélességben kihagyjuk. Feltekerés után a tetejét megkenjük tojással, és hagyjuk fél órát állni. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, ismét megkenjük tojással, még egyszer fél órát pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Körülbelül fél óra alatt készre sül.
Mézeskalács muffin – Ismerős ízek új köntösben
A tészta hozzávalói
- 115 g sütőporos liszt
- 115 g Rama sütőmargarin
- 115 g cukor
- 2 db közepes tojás
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 50 g darált gyömbérkeksz
A dekoráció hozzávalói
- 125 g porcukor
- 40 g Rama sütőmargarin
- 50 g gyömbérkeksz
A mézeskalács muffin elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A darált gyömbérkeksz kivételével minden tésztaösszetevőt egy keverőtálba teszünk, majd fakanállal vagy robotgéppel 3-4 percig finomra keverjük. Hozzáadjuk a darált gyömbérkekszet, és óvatosan átkeverjük. Édesítéshez és a tészta gazdagításához használhatunk megmaradt, összepépesített érett banánt, az ízeket pedig reszelt citrom- vagy narancshéjjal, illetve néhány csepp lével is feldobhatjuk. A keveréket eloszlatjuk 12 papír- vagy szilikonformában (kb. 2 evőkanál/forma), ezeket pedig egy muffinsütőformába helyezzük, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nem szeretnénk a sütővel bajlódni, a hőálló szilikonformákba adagolt tésztát airfryer is készre süthetjük. Közben egy tálban a porcukrot és a Rama sütőmargarint krémesre keverjük. Hozzáadjuk a 25 g gyömbérkekszet, és finoman átkeverjük. A keveréket kézi habnyomóba töltjük, és a muffinok tetejére nyomjuk.
Fahéjas répatorta – A szívet melengető finomság
A tészta hozzávalói
- 1 csipet tengeri só
- 5 db tojás
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg dió durvára vágva
- 40 dkg sárgarépa
- 35 dkg kristálycukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 25 dkg Rama sütőmargarin
A krém hozzávalói
- 20 dkg natúr krémsajt
- 1 db citrom vagy lime
- 1 db vaníliarúd
- 2 ek. porcukor
A fahéjas répatorta elkészítése
Durvára daraboljuk a diót, majd megtisztítjuk és lereszeljük a sárgarépát. Egy csipet sóval, a tojások sárgájával és a cukorral habosra kavarjuk a Rama sütőmargarint. Hozzáadjuk a masszához a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat, a reszelt sárgarépát, a darabolt diót, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha van megmaradt sütőtök, esetleg édesburgonya a hűtőben, akkor akár sütve, akár nyersen, reszelve, bátran a keverékhez adhatjuk, ahogy a megmaradt aszalt gyümölcsöket is. A tésztát Ramaval kikent tortaformába tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kivesszük a formából, és ízlés szerint díszítjük. Megkenhetjük a tetejét vaníliás, porcukros natúr krémsajttal (egy-két evőkanál citromlé és egy kis reszelt citromhéj csodákat tesz a krémmel), de tálalhatjuk házi baracklekvárral, vagy megszórhatjuk porcukorral is.
Rögtön puha mézeskalács – Az elmaradhatatlan édesség
A tészta hozzávalói
- 1kg finomliszt
- 30 dkg porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 14 g mézeskalács fűszerkeverék (1 tasak)
- 30 dkg Rama sütőmargarin
- 250 ml méz
- 3 db tojás
A máz hozzávalói
- 2 db tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
A mézeskalács elkészítése
Először a száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd jöhet a tojás, a méz és a fűszerekkel együtt enyhén megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk. 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra a tésztát. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük (nem szorosan, mert sülés közben összenőnek), majd megsütjük, majd 180 fokon, 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A mázhoz 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük.
Kiemelt kép: Pexels
Fotók: Rama
Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és készítsd egy igazán kifinomult fogást, a libamájtorchonnal töltött macaront.