Keresés
Close this search box.

Kapcsolatok hálójában – avagy miért olyan fontos a networking?

Becsült olvasási idő: 3 perc
A networking az üzleti életben a sikerünk alapja lehet, de csak ha jól csináljuk. Miért ennyire fontos a kapcsolatépítés, és hogyan lehet több puszta névjegykártya-cserélgetésnél?

 

Szerző: Hartinger Emese

hirdetés

Remind
Forrás: Unsplash

Egyre többször hallhatjuk azt, hogy a sikeres vállalkozás egyik, ha nem a legfontosabb titka a megfelelő kapcsolati háló kialakítása. Sokan ezt úgy képzelik, hogy akkor csinálják jól, ha minél több ismerőst felvesznek a közösségi oldalukon. Mások pedig úgy értelmezik, hogy minden lehetséges alkalommal rá kell tukmálniuk a cégüket az éppen megismert potenciális ügyfélre. Ez pedig sokakat, főleg (de nem csak) a kezdőket is elriaszthatja a networkingtől.

Pedig a kapcsolatépítés fontossága esszenciálissá vált az üzleti és a hétköznapi életben is, és ha hihetünk a szakértői jóslatoknak, a jövőben még inkább az lesz. Ha pedig jól csináljuk, az nemcsak abban segít, hogy gyorsabban kapjunk állást vagy megbízást, hanem versenyelőnyhöz juttathat minket karrierünk minden szakaszában. 

Érdek helyett érték

Ha szeretnénk kihasználni a hálózatépítés előnyeit, fontos, hogy tudjuk, mi is a networking lényege. Elsősorban az, hogy új emberekkel ismerkedjünk meg.  A networking célja ugyanis, hogy különböző szakemberek összekapcsolódjanak, és segítsék egymást a karrierjük fejlődésében. „A networking nem egyenlő a névjegykártyák csereberélésével, mint ahogyan azt itthon sokan gondolják” – magyarázza Gangel Péter, a Bizalmi Kör vezetői klub alapító-tulajdonosa és a Lánchíd Vezetői Klub menedzsere. Péter ugyan 37 éves, de már csaknem két évtizede foglalkozik professzionális szinten is a kapcsolatépítéssel, és több sikeres cég építésében is részt vett. A 2011-ben cégvezetők számára kialakított klubjával olyan fórumot működtet a csapatával, amely rendszeres inspirációt és tudást ad át a magyar kkv-réteg prominens szereplőinek. 

Remind
Gangel Péter A Bizalmi Kör vezetői klub alapító-tulajdonosa | Fotó: Bizalmi Kör

„Egy gondosan, alaposan felépített kapcsolati háló többet ér annál, hogy erre a szintre degradáljuk. Én úgy definiáltam, hogy érdekközösség helyett értékközösséget kell építeni, mi a tapasztalatmegosztást tettük az értékrendszerünk középpontjába.” Gangel Péter szerint, ennek az az előnye, hogy nulla kockázattal jár, hiszen ha megosztjuk a tapasztalatainkat, azzal nem lesz kevesebb nekünk, de vélhetően egy gondolattal többek leszünk általa. Ez pedig lehetővé tesz egy felfele menő spirált: egyre több tapasztalatot tudunk megosztani, ami egyre több bizalmat épít, abból pedig még mélyebb beszélgetések következnek. Ezzel szemben a bizniszfókuszú, névjegykártya-cserélős networkingben arról van szó, hogy ajánlunk valakit, ami mögé illik garanciát tenni, tehát ha az illető nem lesz jó, akkor az ránk is negatívan hathat. Érdemes arra is figyelni, hogy ne csak az üzleti köreinken belül ismerkedjünk, hiszen így korlátozhatjuk a lehetőségeinket. Egy adott közösségen belüli piac sosem lesz olyan érdekes, mint egy azon kívüli.

Nincs olyan, hogy nincs rá szükség

Nem kell valamilyen világcég vezérigazgatójának lennünk ahhoz, hogy fontos legyen számunkra is a megfelelő kapcsolatrendszer: a hálózatunk használata az egyik legjobb módja annak, hogy új állást találjunk, vagy a jelenlegi cégünknél új pozícióba kerüljünk. Egy 2020-ban, 1500 munkavállaló bevonásával készült amerikai felmérés szerint az álláskeresők harmincegy százaléka szakmai kapcsolatokon, különösen ajánlásokon keresztül talál állásajánlatokat., 23%-a pedig barátokon vagy korábbi kollégákon keresztül nyújtja be önéletrajzát. 

Tehát a hálózatépítés olyan új lehetőségekhez nyithat ajtókat, amelyek máskülönben elérhetetlenek lennének. Még ha nem is keresünk most állást, a kapcsolatépítés érdekes és fontos lehetőségeket sodorhat az utunkba, különösen azok számára, akik mondjuk, az életkoruk vagy a nemük miatt gyakran kiszorulnak a munkaerőpiacról, például az 50 éven felüliek és a nők. Gangel Péter szerint eddig is fontos volt a networking, hiszen számos, már taglalt előnyt jelentett, de a mostani gazdasági környezetben még fontosabbá válik: „Csak azok a vállalkozások tudnak fennmaradni, amelyek elég erős kapcsolati hálóval rendelkeznek.

Ráadásul lehet, hogy a hálózatépítés alapvetően szakmai szempontokra összpontosít, de a magánéletünkre is jótékonyan hathat. Mivel a kapcsolatépítés nemcsak a kapokról szól, hanem az adokról is, termékeny talaja lehet a barátságnak.”

Még több hasznos tippet megtudhatsz a kapcsolatépítés témájában, csak lapozd fel a Remind bookazine első számát!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn