Ugyan a természetben már nyílik az ibolya, a krókusz, a százszorszép, a kerteket és a városi parkokat pedig ellepik a nárciszok és a virágba borult fák, azok számára, akik otthonosan mozognak a konyhában, a medvehagyma jelenti a tavasz közeledtét. Ez az aromás, hosszúkás és fényes levelű növény árnyas erdeinkben jelenik meg március közepétől.
A legtöbb lelőhelyen a medvehagyma teljesen elborítja az árnyékos talajt, de vigyázzunk, mert könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal, csak akkor szedjünk belőle, ha teljes bizonyossággal különbséget tudunk tenni a két növény között. Bár a medvehagyma általában előbb bújik elő, mint a gyöngyvirág, a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyszerre találkozhatunk velük.
A medvehagymát sokféleképpen használhatjuk fel a konyhában. Tehetjük pirítósra, szórhatjuk rántottába vagy salátába, készíthetünk belőle pesztót, de ha egy igazán friss, tavaszi fogást varázsolnánk belőle, dobjunk össze egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető medvehagyma krémlevest.
A medvehagyma krémleves hozzávalói 4 főre
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 csokor medvehagyma
- 1 póréhagyma
- 1 krumpli
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 deciliter növényi tej
Elkészítés
Kevés vajon megfonnyasztok egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd rádobom a négy-öt csokor felszeletelt medvehagymát, a póréhagymát és a megpucolt, felkockázott krumplit. Összeforgatom, sózom, borsozom, majd felöntöm a zöldségalaplével. Miután a krumpli nagyjából 20 perc alatt megpuhult, lehúzom a tűzről, hozzáadom a tejet, és botmixerrel pürésítem. Ha szükséges, fűszerezem, majd összeforralom. Tálalhatjuk hidegen és melegen is, feldobhatjuk a tetejére reszelt növényi sajttal és gluténmentes pirított kenyérkockákkal.
Fotó: Canva
Rajongsz a krémlevesekért? Olvasd el a cikkünket, amiben három egyszerű receptet ajánlunk!