Keresés
Close this search box.

Krémes medvehagyma krémleves mindenmentesen

Becsült olvasási idő: < 1 perc
A savanykás, enyhén csípős medvehagyma krémleves egy csodálatosan friss tavaszi fogás, aminek a fő hozzávalóját magunk is begyűjthetjük.

hirdetés

Ugyan a természetben már nyílik az ibolya, a krókusz, a százszorszép, a kerteket és a városi parkokat pedig ellepik a nárciszok és a virágba borult fák, azok számára, akik otthonosan mozognak a konyhában, a medvehagyma jelenti a tavasz közeledtét. Ez az aromás, hosszúkás és fényes levelű növény árnyas erdeinkben jelenik meg március közepétől.

A legtöbb lelőhelyen a medvehagyma teljesen elborítja az árnyékos talajt, de vigyázzunk, mert könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal, csak akkor szedjünk belőle, ha teljes bizonyossággal különbséget tudunk tenni a két növény között. Bár a medvehagyma általában előbb bújik elő, mint a gyöngyvirág, a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyszerre találkozhatunk velük.

A medvehagymát sokféleképpen használhatjuk fel a konyhában. Tehetjük pirítósra, szórhatjuk rántottába vagy salátába, készíthetünk belőle pesztót, de ha egy igazán friss, tavaszi fogást varázsolnánk belőle, dobjunk össze egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető medvehagyma krémlevest.

A medvehagyma krémleves hozzávalói 4 főre

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 csokor medvehagyma
  • 1 póréhagyma
  • 1 krumpli
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 2 deciliter növényi tej

Elkészítés

Kevés vajon megfonnyasztok egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd rádobom a négy-öt csokor felszeletelt medvehagymát, a póréhagymát és a megpucolt, felkockázott krumplit. Összeforgatom, sózom, borsozom, majd felöntöm a zöldségalaplével. Miután a krumpli nagyjából 20 perc alatt megpuhult, lehúzom a tűzről, hozzáadom a tejet, és botmixerrel pürésítem. Ha szükséges, fűszerezem, majd összeforralom. Tálalhatjuk hidegen és melegen is, feldobhatjuk a tetejére reszelt növényi sajttal és gluténmentes pirított kenyérkockákkal.

Fotó: Canva

Rajongsz a krémlevesekért? Olvasd el a cikkünket, amiben három egyszerű receptet ajánlunk!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn