Keresés
Close this search box.

Örökérvényű darabok három magyar tervezőtől

Becsült olvasási idő: 4 perc
Nincs is annál szebb, mint amikor egy nő úgy tereli magára a figyelmet, hogy közben nem kirívó. A visszafogottan elegáns darabok sokkal többet mondanak rólunk, mint gondolnánk. Határozottságot, harmóniát és letisztult személyiséget sugallnak. Ha tudjuk, mit miért hordunk, és az milyen körülmények között készült, akkor bizonyos, hogy nem csak a látszatért öltözködünk.

hirdetés

Hazánkban is egyre többen érdeklődnek a kortárs ékszer- és táskakészítők munkái iránt, a zero waste (pazarlás nélküli) szemlélet a ruhatár tervezésében is teret nyer. Már nemcsak az a fontos, hogy egy adott kiegészítő és ruhadarab jól néz-e ki, hanem az is, hogy ki készítette, és a termék milyen úton jutott el hozzánk. Szeretjük tudni, honnan származik a textil, az ötvösmunkákhoz használt ezüst, a táskákhoz keresett bőr vagy vászon. A vásárlók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy tiszta forrásból érkezzenek a felhasznált alapanyagok, az elkészült ékszerek, táskák és ruhák pedig kortalanok legyenek kortársként. Az utóbbi időben egyre fontosabb, hogy a szekrényekbe és polcokra magyar tervezők egyedi darabjai is kerüljenek.

A „viselhető gondolat”: Fekete Fruzsi

Szirmok, levelek és végtelen hurkok alkotta ékszerek, amik tökéletesen kifejezik a női lélek sokrétűségét. Fekete Fruzsi leheletfinom ékszerei nem csupán tárgyak, hanem gondolatokat, érzéseket közvetítő üzenetek a külvilág felé. Fruzsi alkotásai egyszerre romantikusak, mégis letisztultak és lendületesek, viselőjükről a nagy betűs nő képét festik, aki számára a kevesebb néha több. Legyen szó reggeli rohanásról a munkába, vagy épp egy esti rendezvényről, kétségtelenül az ékszerdoboz kedvenc darabjai azok, amik minden alkalommal feldobják a megjelenést. Fruzsinak határozott elképzelései vannak arról, milyen egy időtálló, klasszikus szépséget sugárzó ékszer, ami akár többféle ruhához is jól viselhető.

Az ékszerkészítő a zero waste szemlélet jegyében dolgozik, vagyis csak annyi alapanyagot vásárol, szinte grammra pontosan, amennyit fel is használ. Minden alkotása egy ősi technikával az úgynevezett viaszveszejtéssel készül műhelyében. Az eljárás során a viaszból mintázott formát öntik ki ezüstből, amely magán viseli alkotójának minden apró kéznyomát. Ez teszi még egyedibbé minden egyes alkotását.

Fruzsi szerint a kortárs ékszer: „A képző- és az iparművészet határán mozog, egy hihetetlenül izgalmas jelenség. Az ékszer megszokott fogalma kitágul: ezek inkább hordható szobrok, viselhető műalkotások, mintsem mindennapi viseletre szánt darabok. Gondolatokat közöl, gondolatokat ébreszt, meghökkent és kérdéseket vet fel. Akkor tetszik igazán egy kortárs tárgy, ha minden egyes eleme – az alapanyag, a forma, a kidolgozottság minősége – segít abban, hogy megértsem a gondolatot, ami a tárgy mögött húzódik.”

Ruhák hús-vér nőkre tervezve: PLIÉ

A PLIÉ brand 2020-ban jött létre, és megalakulása óta sokat finomodott. Két éve megtalálta küldetését. A magyar márka célja, hogy a kifinomult, letisztult stílust népszerűsítése a nők mindennapi öltözködésében. A PLIÉ ruhákat úgy tervezik és alakítják ki, hogy azok kiemeljék a nők természetes szépségét, közben pedig kényelmes viseletet biztosítsanak, a lehető legtöbb élethelyzetben.

Stílusukat tekintve letisztult, egyszerűségre törekvő modellek. Jellemzően egyszínűek, így könnyen beilleszthetők a meglévő ruhatárba. Anyaguk szinte kizárólag természetes, magas minőségű len, pamut, gyapjú, selyem vagy viszkóz. De ami a legszimpatikusabb a PLIÉ márkában – azon kívül, hogy igyekeznek minél kevesebb hulladékot termelni –, hogy megbecsülik a dolgozóikat. Szakembereik pedig szeretik a szakmájukat, és fontos nekik, hogy egyedi ruhák kerüljenek ki a kezük alól.

Sokoldalú minimalizmus: AGNESKOVACS

Egyedi formavilágú, letisztult táskák és kiegészítők prémium minőségű anyagokból – erről ismert az AGNESKOVACS márka 2011-es alapítása óta. A névadó készítő alapelve, hogy egyszerűségre, tisztaságra és tömörségre törekszik a design terén, de közben figyelembe veszi a funkcionalitást. Minimalizmusa sokoldalú, mint a modern nő, aki többféle szerepben is önmaga tud lenni. A magas minőségű, olasz bőrökből készülő táskákat egyetlen lapból hajtások és merevítések által nyerik el végső formájukat, amit minimális varrás rögzít – ezzel is erősítve az időtállóságot.

A minimalista stílus kedvelői azért ragaszkodnak Ágnes táskáihoz, mert azok minden felesleges részlet elhagyásával valósulnak meg. Puritán luxust képviselnek, olyan finom színárnyalatokkal, melyek szépen kiegészítenek bármilyen ruha összeállítást. 

Fotók: Fekete Fruzsi / Liszkay Lilla, Gaál Dani, PLIÉ / Kecskés Márton, AGNESKOVACS / Oleg Borisuk

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el a PLIÉ alapítójával, Mihályfi Zsófiával készült interjúnkat!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn