Keresés
Close this search box.

Neked fél óra, másnak egy élet – A véradás akár három ember életét is megmentheti

Becsült olvasási idő: 2 perc
Ma Magyarországon bárkiben merül fel a segítés szándéka, nagyon rövid idő alatt eljuthat egy vérvételi helyszínre, ahol aztán maximum fél óra múlva már – jó esetben – dolga végeztével indulhat is haza. Donornak lenni rengeteg haszonnal jár, ezek közül azonban a lelkiek a legfontosabbak: hogy egy szimpla, rövid, művelet által akár három ember életét is megmenthetjük. Dr. Nagy Sándorral, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettesével beszélgettünk. Kerekes Anna írása.
veradas

hirdetés

Ki alkalmas arra, hogy vért adjon?

Véradásra minden olyan (18 és 65, első véradó esetében 60 év közötti) felnőtt jelentkezhet, akinek testsúlya eléri az 50 kilót és egészségesnek érzi magát. Férfiak évente öt, nők évente négy alkalommal adhatnak vért, két alkalom között minimum nyolc hétnek kell eltelnie, egy alkalommal egy egység (4 és fél dl) kerül levételre.

A véradás előtt ki kell tölteni egy részletes kérdőívet, melynek fő célja, hogy felmérje, a vért kapót mekkora kockázatnak teszi ki az, ha az adott donortól kap vért. A vérkészítményeket nagyon alaposan vizsgálják és ellenőrzik, mielőtt valaki megkapja, de 100%-os biztonsággal soha sem lehet kizárni a kockázatot. Ezért nagyon fontos, hogy már a vérvételt megelőzően képet kapjon a vizsgáló orvos arról, hogy a leendő donor milyen eséllyel lehet fertőzött bizonyos betegségekkel.

Emellett egy gyorsteszttel ellenőrzik a vér hemoglobinszintjét, illetve egyéb kisebb vizsgálatokat is elvégeznek, és ha minden rendben, indulhat a véradás. A levett vérmintát Magyarországon rögtön szűrik a lehető legérzékenyebb módszerekkel HIV, szifilisz, Hepatitis C ellenes antitestekre, Hepatitis B antigénre, illetve első véradók esetében arra is, hogy valaha átestek-e Hepatitis B fertőzésen.

Mi történik a levett vérrel?

A vér azonnal egy speciális tárolóedénybe kerül, ahol hűtőelemek segítségével tartják azon a hőfokon, amely 24 órán keresztül maximális minőségű készítmény-előállítást tesz lehetővé. Bárhol az országban veszik le a vért, az vagy még aznap este, vagy az éjszaka folyamán az OVSZ valamelyik feldolgozó centrumába kerül (Debrecenbe, Szegedre, Budapestre, Győrbe vagy Pécsre).

A központokban a vért centrifugálás során alkotóelemeire bontják, azaz plazmára, trombocitákra és vörösvértestekre. Egy egységnyi vérkészítmény tehát akár három különböző emberhez is kerülhet. Ennek az egész folyamatnak a vérvételt követő huszonnégy órán belül le kell zajlania. A mintákat a budapesti központi laboratóriumba szállítják, ahol a vérvételt követő napon kora délutánra már át is vizsgálják, és akár aznap estére abban a hűtőben lehet, ahonnan egy beteg számára kiadható.

Milyen Magyarország vérellátottsága, milyen a véradó kedv?

Magyarországon jelenleg körülbelül 1500 egység vért használnak fel naponta, ehhez napi 1600-1800 jelentkezőre van szükség. Magyarországon senkinek az egészsége nem károsodhat attól, hogy nem kap vért, ezért a sürgősségi vérellátást mindig biztosítani kell. Ez azt jelenti, hogy szigorú ütemterv van, mely szerint öt-hat napra elegendő vérnek kell rendelkezésre állnia. Ez pedig nagyrészt az önkéntes donoroktól függ, akik ismeretlen személyek számára adakoznak.

2023-ban összesen 355 ezer egységnyi vért adtak önkéntesen Magyarországon, ezzel az ország vérellátottságát tekintve középmezőnyben vagyunk. A véradó kedv némi időszakos ingadozást mutat, ezért bizonyos időszakokban kiemelten szükséges kampányolni, donorokat motiválni. Az adventi és a kora tavaszi időszak több véradót eredményez, míg a január-február, amikor sokan betegek, illetve a nyár, amikor még a rendszeres véradók is nyaralnak, kevesebbet.

Ha még többet szeretnél megtudni a véradás menetéről, arról, hogyan válhatsz trombocitadonorrá, vagy, hogy mely vércsoportra van a leginkább szükség, olvasd el a teljes cikket a Remind Bookazine hatodik lapszámában! Kattints, és szerezd be most!

Fotó: Rawpixel

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: vége az antibiotikumok korának?

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn