A veganuár a végéhez közeledik. Vannak, akik ebben az időszakban csak belekóstolnak az állati eredetű alapanyagoktól mentes életmódba, mások pedig életük egy új szakaszát alapozzák meg. Akárhogy is, levetni a régi szokásokat és újakat kialakítani még a legeltökéltebb életmódváltókat és legkreatívabb kísérletezőket is kihívások elé állítja. Ha inspirációra lenne szükséged, ha végre bűnözés nélkül ennél éttermi kosztot, vagy nem szeretnéd feladni a vegán étkezést egy hétvégi kirándulás alkalmával sem; kilenc vidéki éttermet ajánlunk, ahol vegán finomságokkal kényeztetheted magad.
Győr: Élelem Étterem
Az győri Élelem Étterem a világ ízeit hozza el a betérők számára. A heti menüben egyaránt szerepelnek indiai és magyaros ételek, amelyeket változatos street food kínálat egészít ki. A gluténérzékenyek számára pedig jó hír, hogy a burgereket, a gyrost és a pizzát is kérhetik mentes verzióban.
Sopron: Bojtorina
Sopron első vegán étterme, a Bojtorina nem kisebb célkitűzéssel nyitott meg, mint bebizonyítani, hogy a vegán étrend lehet egyszerre egészséges és finom. A hely megálmodói minőségi alapanyagokkal és házi készítésű hozzávalókkal dolgoznak. A Bojtorina konyháján készül a szejtántól a hummuszon át barbecuen szószig minden, ami a vendégek tányérjára kerül.
Szombathely: Életkert
A főként nyers vegán ételekre és desszertekre specializálódott Életkert étel- és desszertbár 2013-ban nyitott meg Sopronban. Azóta rengeteg változáson esett át: nevet váltott (Az élet étterme néven indult a Szily János utcában), és sült-főtt gluténmentes ételekkel, pékárukkal és streed fooddal bővült a kínálatuk. Az étterembe beugorhatunk a változatos napi menüért, egy étel- vagy desszertkészítő tanfolyamra, vagy hogy vegán alapanyagokat szerezzünk be az otthoni sütés-főzéshez.
Balatonalmádi: Veganeeta Home
A Veganeeta Home a balatoni gasztrokultúra egyre színesedő palettájának hiánypótló elemeként jelent meg öt évvel ezelőtt. A vegán ételkülönlegességek és speciality kávék mellett privát és csoportos főzőkluboknak és a Jövő nője néven futó brunch-okkal kísért előadássorozatnak is otthon ad.
Zalaegerszeg: Vegán Bázis Étterem
A házias ízeket felvonultató Vegán Bázis Étteremben nemcsak az állati eredetű összetevőket tartalmazó ételek kerülői találják meg a számításukat. Ahogyan a napi menü, úgy a pizzák, a hamburgerek és a desszertek is glutén-, cukor- és tartósítószermentesek.
Pécs: LYR
A környezettudatosság zászlaja alatt működő speciality kávézó, a LYR a nap minden szakában jó választás, ha vegán finomságra vágyunk. A kávénkat elfogyaszthatjuk egy édes vagy sós reggeli mellett, esetleg megkoronázhatunk vele egy finom ebédet vagy egy mentes sütit.
Debrecen: Kis Padlizsán
A Kis Padlizsán Debrecen hangulatos vegán oázisa, ahol az esztétikum hangsúlyos szerepet kap mind az enteriőr, mind a gusztusosan tálalt ételek tekintetében. A megbízható forrásból származó alapanyagok házias ízvilágú és a különböző nemzetek aromáit felvonultató fogásokként kerülnek az asztalra.
Miskolc: Süt a Nap Vegán Bisztró
A Süt A Nap egy olyan, újabb vidéki bisztró, ahol nemcsak hús-, de glutén-, tej-, méz- és tojásmentes ételek közül is válogathatunk. Nem titkolt célja, hogy azokat is jóllakassa a saját receptek alapján készült fogásokkal, akik még csak barátkoznak a vegán vagy vegetáriánus életmóddal, és bebizonyítsa, hogy a húsmentes ételek is lehetnek finomak és táplálóak.
Eger: Govinda
Az egri Govinda a vegán életmódot folytatókon túl azoknak is tökéletes választás, akik a rohanó hétköznapok mellett szeretnének egészségesen táplálkozni. Az betérőket az indiai, a magyar és az olasz konyha ízei várják havonta közel száz féle főételbe, italba, mártásba és édességbe oltva.
Képek forrása: Canva
Ha tetszett a cikk, olvasd el Balogh Edina írását is a veganuárról!