Keresés
Close this search box.

A pénz beszél

Becsült olvasási idő: 3 perc
Ha az élet más területén a tudatosság jellemző ránk, miért éppen az anyagiakban tennénk kivételt? Ennek a tudatosságnak a kialakításában az első lépések a legnehezebbek.

 

Szerző: Szalóky Bálint

hirdetés

Remind
Forrás: Canva

A legfontosabb lépés

Ha megfogalmazódott bennünk, hogy ezzel a kérdéssel foglalkoznunk kell, akkor annak bizonyára már van oka. Szeretnénk változtatni az eddigi szokásainkon, vagy behozni valamiféle rendszert, jobban átlátni a kiadásainkat és a bevételeinket. Erre a legkézenfekvőbb, ha feltérképezzük a jelenlegi állapotokat, és elkezdjük írni a kiadásainkat. Ahhoz azonban, hogy pontos képet kapjunk, és utólagosan bármiféle következményeket vonjunk le, szükségszerű, hogy ebben is messzemenőkig céltudatosak legyünk. Nem elég a nagyobb kiadásokat jegyzetelni, kizárólag a nyaralásokkor, hanem lényeges, hogy valóban minden az utolsó fillérig fel legyen jegyezve. Kezdetben bizonyára szokatlan és megterhelő lehet ez, de vannak erre létező és jól bevált módszerek.

Segítő jobb

A költségek vezetésére számos variáció van. Némelyik teljesen automatizált, például már a legtöbb hazai bank applikációja tudja, hogy havi bontásban kategóriákba rendezi a kiadásainkat. Az egyedüli probléma ezzel, hogy hacsak nem ténylegesen mindent egyetlen kártyával fizetünk, gyakorlatilag teljesen mellőzve a készpénzes költést, ezek az automatizált statisztikák biztos, hogy fals adatokhoz vezetnek. Célszerűbb, ha magunk vezetjük valamilyen formában a költéseinket, de ez a korábbiakhoz képest minden bizonnyal szokatlan önfegyelmet vár tőlünk.

A „fapados” verzió, ha Excel- vagy online táblázatban hozunk létre havi bontásban bevételi és kiadási oldalt, azon belül nekünk megfelelő kategóriákat (pl. rezsi, bevásárlás, egészségügy, rendszeres kiadások, szórakozás stb.), egyszerű összeadásokat használva arra, hogy lássuk a vég- és részeredményeket. Hogy ne a nulláról kezdjük, számos mások által készített alaptáblázat letölthető, amit a saját ízlésünkre formálhatunk.

Emellett sok, részben ingyenes költségvezetési applikáció hozzáférhető, és olyan webes felületek is segíthetnek, mint amilyen a Magyar Nemzeti Bank Háztartási Költségvetés kalkulátora és az Okosan a pénzzel kalkulátora.

Az alkalmazások közül most csak azok közül hozunk példákat, amelyek teljes egészében a hazai viszonyokhoz (is) optimalizáltak, azaz például magyar nyelvűek, és kezelik a forintot. Az egyik legnépszerűbbnek számít ezek közül az akár a netbankunkhoz is csatlakoztatható, a legtöbb itthoni bankkal kompatibilis Wyze, így automatikusan fogja szinkronizálni a kártyatranzakciókat, és egyedül a készpénzes költéseket kell pluszban vezetnünk a felületén. Az alkalmazás létrehoz saját kategóriákat, és ezeket a saját szájízünk szerint hangolhatjuk, illetve tanul a szokásainkból. Érdekes lehet még a My Finances és a Spendee alkalmazás. Előbbibe kizárólag manuálisan tudjuk felvinni az adatokat, ellenben készíthető vele előzetes havi pénzügyi terv, ami aztán összevethető a tényleges kiadásokkal. Utóbbi ingyenes verziója szintén nem tartalmaz szinkronizálást, viszont segít különböző pénzügyi tervek és célok kialakításában.

Bevált receptek

Egy-egy új szokás bevezetése még a legfelhasználóbarátabb applikációval is kezdeti kényelmetlenséggel jár, de számos praktika létezik, hogy a lehető legkönnyebben integráljuk mégis a saját rutinunkba. Vannak, akik azonnal szeretik írni a kiadásaikat, gyakorlatilag azzal a lendülettel, hogy fizettek. Mások elteszik a blokkokat, és a nap végén szánnak pár percet erre, vagy a blokkos megoldással a hét végén, vagy egyenesen a hónap végén összegeznek – igaz, utóbbi leginkább azoknak ajánlott, akik szeretnek maguk körül felgyülemlő cetlikupacokat tudni, és azokat dátum szerint rendezgetni.

Némi türelemmel és a választott módszereink finomhangolásával belerázódunk a dologba. Néhány hónap alatt a költségvezetés biztosan a napi rutin részévé válik. Ha pedig eddig eljutottunk, már arra is képesek leszünk, hogy a kiadásaink alapján levonjuk a megfelelő konzekvenciákat, és immár a számok ismeretében gondolkozzunk el azon, hol lehet és érdemes-e változtatni az esetleges kiadásainkon. Vannak-e olyan rövid vagy hosszú távú céljaink, amelyekért fel tudunk vagy akarunk áldozni bizonyos kényelmi dolgokat az életünkből? Természetesen nem kell mindenre azonnal tudni a választ, de az biztos, hogy a pénzügyeink vezetésével már megtettük az első lépést ahhoz, hogy az otthoni költéseinkben tudatos döntéseket hozzunk.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn