Az ellenállhatatlan spárga – 4 tavaszi recept

Becsült olvasási idő: 2 perc
A tavasz egyik legnagyobb ajándéka a spárga: friss, könnyű, tele van vitaminnal, és szinte bármivel jól párosítható. Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy egy különleges hétvégi ebédről, ezek a receptek garantáltan kihozzák a maximumot a spárgából.
sparga

hirdetés

1. Citromos spárgakrémleves

Hozzávalók

– 500 g zöld spárga
– 1 közepes burgonya
– 1 kisebb vöröshagyma
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 evőkanál vaj
– 1 dl főzőtejszín
– 1 citrom reszelt héja és leve
– só, bors ízlés szerint
– pirított mandulaszeletek a tálaláshoz

Remind

Elkészítés

A hagymát és fokhagymát vajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a spárgát (a spárgafejeket tegyük félre a díszítéshez). Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára főzzük. Botmixerrel krémesítjük, hozzáadjuk a citrom héját, levét és a tejszínt. A félretett spárgafejeket külön megpároljuk, és tálaláskor a levesre helyezzük őket, díszítésként megszórhatjuk pirított mandulával is.

2. Spárgás-tojásos meleg saláta újkrumplival

Hozzávalók

– 300 g zöld vagy fehér spárga
– 6-8 kisebb újkrumpli
– 2 keményre főtt tojás
– 1 evőkanál mustár
– 1 teáskanál méz
– 2 evőkanál balzsamecet
– 4 evőkanál olívaolaj
– só, bors, friss petrezselyem

Remind

Elkészítés

A krumplit héjában megfőzzük, majd félbevágjuk. A spárgát enyhén sós vízben 4-5 percig főzzük, majd lehűtjük. A tojásokat felkarikázzuk. A mustárból, mézből, ecetből és olajból öntetet keverünk. Összeforgatjuk a langyos hozzávalókat, ráöntjük az öntetet, friss petrezselyemmel megszórjuk.

3. Spárgarizottó gombával, parmezánnal

Hozzávalók

– 250 g rizottórizs
– 1 kis fej vöröshagyma
– 200 g csiperke gomba
– 200 g zöld spárga
– 1 dl száraz fehérbor
– 1 l zöldségalaplé
– 50 g vaj
– 50 g reszelt parmezán
– só, bors, friss kakukkfű

Remind

Elkészítés

A hagymát vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a rizst, pár percig pirítjuk, majd felöntjük a borral. Folyamatos keverés mellett, apránként adagolva hozzá a forró alaplevet, puhára főzzük. Közben külön serpenyőben megpirítjuk a gombát és a spárgát, sózzuk, borsozzuk majd a kész rizottórizshez keverjük. Megszórjuk parmezánnal, ízlés szerint friss kakukkfüvet morzsolunk rá.

4. Sült spárga baconbe göngyölve

Hozzávalók

– 300 g zöld spárga
– 10-12 szelet bacon
– olívaolaj
– frissen őrölt bors, só ízlés szerint

Remind

Elkészítés

A spárgát megmossuk, alsó, fás végét levágjuk. A spárga vastagságától függően egy-egy baconcsíkba 2-3 szálat csavarunk, ha nagyon vékony akkor lehet ennél több is egy csomagban, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. Meglocsoljuk olívaolajjal, borsozzuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ha elkészült és nem lett elég sós a bacontól, akkor ízlés szerint meghinthetjük még sóval.

Tipp: Hogyan tárold a spárgát frissen?
A legjobb, ha nedves papírtörlőbe csomagolod és zacskóba teszed, így 3-4 napig is friss marad a hűtőben.

Fotók: Canva, Unsplash

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

https://remind.hu/zoldseg-steak-bojt-recept/

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn