1. Citromos spárgakrémleves
Hozzávalók
– 500 g zöld spárga
– 1 közepes burgonya
– 1 kisebb vöröshagyma
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 evőkanál vaj
– 1 dl főzőtejszín
– 1 citrom reszelt héja és leve
– só, bors ízlés szerint
– pirított mandulaszeletek a tálaláshoz
Elkészítés
A hagymát és fokhagymát vajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a spárgát (a spárgafejeket tegyük félre a díszítéshez). Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára főzzük. Botmixerrel krémesítjük, hozzáadjuk a citrom héját, levét és a tejszínt. A félretett spárgafejeket külön megpároljuk, és tálaláskor a levesre helyezzük őket, díszítésként megszórhatjuk pirított mandulával is.
2. Spárgás-tojásos meleg saláta újkrumplival
Hozzávalók
– 300 g zöld vagy fehér spárga
– 6-8 kisebb újkrumpli
– 2 keményre főtt tojás
– 1 evőkanál mustár
– 1 teáskanál méz
– 2 evőkanál balzsamecet
– 4 evőkanál olívaolaj
– só, bors, friss petrezselyem
Elkészítés
A krumplit héjában megfőzzük, majd félbevágjuk. A spárgát enyhén sós vízben 4-5 percig főzzük, majd lehűtjük. A tojásokat felkarikázzuk. A mustárból, mézből, ecetből és olajból öntetet keverünk. Összeforgatjuk a langyos hozzávalókat, ráöntjük az öntetet, friss petrezselyemmel megszórjuk.
3. Spárgarizottó gombával, parmezánnal
Hozzávalók
– 250 g rizottórizs
– 1 kis fej vöröshagyma
– 200 g csiperke gomba
– 200 g zöld spárga
– 1 dl száraz fehérbor
– 1 l zöldségalaplé
– 50 g vaj
– 50 g reszelt parmezán
– só, bors, friss kakukkfű
Elkészítés
A hagymát vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a rizst, pár percig pirítjuk, majd felöntjük a borral. Folyamatos keverés mellett, apránként adagolva hozzá a forró alaplevet, puhára főzzük. Közben külön serpenyőben megpirítjuk a gombát és a spárgát, sózzuk, borsozzuk majd a kész rizottórizshez keverjük. Megszórjuk parmezánnal, ízlés szerint friss kakukkfüvet morzsolunk rá.
4. Sült spárga baconbe göngyölve
Hozzávalók
– 300 g zöld spárga
– 10-12 szelet bacon
– olívaolaj
– frissen őrölt bors, só ízlés szerint
Elkészítés
A spárgát megmossuk, alsó, fás végét levágjuk. A spárga vastagságától függően egy-egy baconcsíkba 2-3 szálat csavarunk, ha nagyon vékony akkor lehet ennél több is egy csomagban, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. Meglocsoljuk olívaolajjal, borsozzuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ha elkészült és nem lett elég sós a bacontól, akkor ízlés szerint meghinthetjük még sóval.
Tipp: Hogyan tárold a spárgát frissen?
A legjobb, ha nedves papírtörlőbe csomagolod és zacskóba teszed, így 3-4 napig is friss marad a hűtőben.
Fotók: Canva, Unsplash
Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog: