3 különleges és finom zöldség steak nem csak böjti napokra

Becsült olvasási idő: 3 perc
Bár a steakről alapvetően mindenkinek a méretes, hirtelen sült húsdarabok jutnak eszébe, mégis egyre több olyan zöldségből készült alternatívával találkozni, amelyek ízhatása vetekszik klasszikus változatukkal.

hirdetés

1. Citrusos karfiol steak

Ha zöldségsültekről van szó, az egyik legnépszerűbb a választás a karfiolból készült verzió lehet. Az egész fej karfiolból levágott szeletek már önmagukban ínycsiklandózó látványt nyújtanak. Egy jól ízesített, pikáns páccal pedig páratlan ízhatást érhetünk el. Grillfogásként is elkészíthetjük, ezt a receptet érdemes elmenteni és a szabadtéri szezon kezdetekor újra elővenni.

A citrusos karfiol steak hozzávalói

  • 1 fej karfiol
  • 3 dl narancslé
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 fej zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • ½ teáskanál csilipehely
  • só ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 15 g kukoricakeményítő
  • 1 dl víz

Elkészítés

Első lépésként készítsük el a pácot. Ezt megtehetjük egy befőttes üvegben is, amelynek tartalmát aztán alaposan összerázzuk, de maradhatunk egy tálnál is. Keverjük össze a narancslevet, az olívaolajat, a citromlevet, a szójaszószt, a fokhagymát, a mustárt és a csilipelyhet, majd adjunk hozzá sót és borsot.

Óvatosan távolítsuk el a karfiol szárát és leveleit, mossuk meg alaposan. Egy éles késsel vágjuk fel a teljes karfiolfejet körülbelül 1,5-2 cm széles steak szeletekre. (Egy nagyobb fejből kb. 5 vagy 6 steak jön ki.)

A karfiolszeleteket helyezzük az elkészült páclébe, majd fedjük le és tegyük hűtőbe. A legjobb, ha egy teljes éjszakára a pácban marad, de az is elegendő, ha csak pár órát érleljük benne.

Melegítsük elő a grillt vagy a grillserpenyőt. Ha felforrósodott, mehetnek bele a karfiol steakek. Oldalanként kb. 5-8 percig süssük, ha már elválik a serpenyőtől, megfordíthatjuk.

A megmaradt pácból készítsünk citrusos mártást, amely remekül passzol majd a karfiolsülthöz. Ehhez öntsük a serpenyőbe a páclevet, forraljuk fel, majd óvatosan, a tűzhelyről lehúzva adjuk hozzá az előzőleg vízzel kikevert kukoricakeményítőt. Lassú tűzön forraljuk be újra, majd öntsük a karfiol steakre.

2. Portobello gomba ragacsos mázban

A protobello gomba megsütve még küllemében is a hagyományos steaket idézi, a színe pont olyan mélybarna mint egy sült oldalas. Nagyobb szupermarketekben már bármikor hozzájuthatunk a portobello gombához, de ha mégsem, barna csiperkével kiválthatjuk. Sokan meghámozzák főzés vagy sütés előtt a gombát, pedig nem szükséges, mert a legfinomabb ízanyagokat a héja tartalmazza. Ha steaknek készítjük el a portobellót, akkor bőven elég, ha alaposan megmossuk, a szárát pedig eltávolítjuk.

Remind

A portobello gomba stake hozzávalói

  • 4 nagyobb fej portobello gomba
  • 1 dl balzsamecet
  • 0, 75 dl olívaolaj
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors
  • ½ teáskanál füstölt paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál steak fűszer
  • só ízlés szerint

Elkészítés

Első lépésként ismét a pác elkészítése lesz a feladatunk. Egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajat, a balzsamecetet, a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint sóval ízesítsük.

A gombafejeket helyezzük tetejükkel felfelé egy tűzálló edénybe, majd egy ecset segítségével alaposan kenjük be őket az előzőleg elkészített páccal. A maradék páclevet öntsük az edénybe.

A tálat helyezzük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Süssük a gombákat kb. 15-20 percig, majd fordítsuk meg őket és süssük további 5-10 percig. Krumplipürével és a páclével meglocsolva isteni fogást kapunk.

3. Ropogós sült káposzta

Ideje, hogy másként nézzünk a káposztára is. Ez a remek és olcsó zöldség ugyanis nemcsak húsok kiegészítőjeként lehet remek, hanem önállóan is megállja a helyét. Szuper fogás lehet húshelyettesítőknek is például ez a ropogós káposzta sült is, amelynek további nagy előnye, hogy rendkívül gyorsan elkészíthető.

Remind

A ropogós sült káposzta hozzávalói

  • 2 kisebb vagy egy nagyobb fej káposzta
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt bors
  • ½ evőkanál fokhagymapor
  • 6 evőkanál majonéz
  • 6 evőkanál ketchup

Elkészítés

Tisztítsuk meg a káposztát, vágjuk ki a torzsát, majd szeljük kb. 2,5-3 cm vastag szeletekre. Vigyázzunk, hogy vágásnál ne essen szét a káposzta, egy fejből 3-4 nagyobb szelet jön ki.

A szeletek mindkét oldalát dörzsöljük be sóval és borssal, hintsük meg fokhagymaporral majd helyezzük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

A káposztaszeletek kenjük meg alaposan, akár több rétegben is, először majonézzel, majd ketchuppal. A ropogós réteghez ezek az összetevők elengedhetetlennek.

200 fokra előmelegített sütőben, 35-45 percen keresztül süssük meg a steakeket. Friss, vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Fotók: Canva

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: ha savanyúságot készítenél a zöldség steak mellé, kattints a kimchi receptért!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn