Ha azt hiszed, hogy ez valami mentes benyomást keltő izé, tévedsz; földes ízű, fűszeres, kicsit csípős és nagyon krémes a főzelék, friss sós-savanykás a gombóc, a kettő együtt pedig príma! Persze nem mondom, hogy a céklához nem passzol a sült, ropogós bőrű csirkecomb, de a céklafőzelék és nyers túrógombóc kombó tökéletes húsmentes fogás a szerényebb napokra.
Hozzávalók két főre
- 2 közepes cékla
- 3 ek natúr joghurt
- 1 ek teljes kiőrlésű liszt
- 1 ek méz
- só, bors, (római) kömény, csilipehely
- 10-15 dkg túró
- 2 maréknyi cornflakes összetörve
Elkészítés
A kockára vágott céklát éppen ellepő sós-köményes vízben felteszem főni, amikor majdnem megpuhult, joghurttal behabarom, kóstolás után sózom, borsozom, csilizem, adok hozzá egy evőkanál mézet, még egyet forralok rajta, és már kész is a céklafőzelék, ráadásul nagyon meglepne, ha a két adag 400 forintnál többre jönne ki. A gombóchoz a túrót sóval és apróra tört kukoricapehellyel összedolgozom, gombócokat gyúrok belőle, majd a maradék pehelybe forgatom. 350 forint körül megvan a két a adag. Szerény, nem?
Fotók: Canva, Balázs Barbara
Balázs Barbi további receptjeit keresd az Asszonypajtás Instagram oldalon!
Kattints, és készíts a főzelék mellé frissen sült házi kiflit!