Mentás zöldborsó-krémleves bruschettával
Hozzávalók
- 30 dkg fagyasztott zöldborsó
- 20 g mentalevél
- 10 dkg bébispenót vagy fagyasztott paraj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl húsleves alaplé
- 1 dl főzőtejszín
- 3 evőkanál olívaolaj,
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál balzsamecet
- 3-4 szelet friss kenyér
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
Öntsünk egy kis olívaolajat a serpenyőbe, majd ha forró, mehet bele az apróra vágott vöröshagyma, amit pirítsunk üvegesre. Majd jöhet hozzá a fagyasztott zöldborsó, a spenót és a felaprított menta is. Adjunk hozzá egy kis vizet, majd fedő alatt pároljuk puhára.
Amíg a zöldségek főnek, keverjük össze az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a citromlevet, a balzsamecetet, sót és borsot. A kenyérszeleteket pirítsuk mag serpenyőben, majd kenjünk meg a fokhagymás kencével és pirítsuk meg újra mindkét oldalát.
Miután a zöldségek megfőttek, öntsük hozzá az alaplevet és a tejszínt. A leves botmixerrel keverjük krémes állagúra, ízesítsük sóval, borssal és forraljuk össze. Tálaljuk pirított bruschettával.
Sütőtökös édesburgonya-krémleves kókuszkrémmel
Hozzávalók
- 30 dkg sütőtök
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fehérrépa
- 1 nagyobb édesburgonya
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 220 ml konzerv kókuszkrém
- fél narancs leve
- 1 dl alaplé
- só és bors ízlés szerint
- őrölt csilipehely és őrölt gyömbér ízlés szerint
Elkészítés
A zöldségeket pucoljuk meg és vágjuk kockákra. Tegyük egy edénybe, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje őket. Ízesítsük sóval, majd főzzük puhára.
Amikor a zöldségek megpuhultak, jöhet a kókuszkrém, az alaplé és a fél narancs leve. Forraljuk össze az egészet, fűszerezzük ízlés szerint csilipehellyel és őrölt gyömbérrel, őrölt borssal.
Ismét forraljuk össze a levest, majd jöhet a turmixolás. A tetejét megszórhatjuk friss korianderrel vagy pirított tökmaggal.
Tejfölös céklakrémleves
Hozzávalók
- 1 kisebb fej hagyma
- 30 dkg cékla
- 2 burgonya
- 1 alma
- 1 kisebb narancs leve
- 8 dkg parmezán sajt
- 1,5 dl tejföl
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 dl alaplé
- 2-3 babérlevél
- só, bors és kevés reszelt szerecsendió
Elkészítés
Melegítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és dinszteljük 1-2 percig, aztán mehet mellé a megtisztított és feldarabolt cékla, alma és a burgonyák.
Az egészet pároljuk tovább az olajon, majd öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a sót, borsot és babérlevelet. Fedő alatt főzzük lassú tűzön kb. 20-30 percig, amíg a burgonya és a cékla megpuhul. Vegyük ki a babérlevelet az edényből, a levesből merjünk ki pár kanálnyit, majd keverjük hozzá a tejfölhöz.
Az így kapott keveréket lassan adjuk hozzá a leveshez, vigyázva hogy a tejföl nehogy kicsapódjon. Pépesítsük a levest addig, amíg krémes állagú nem lesz. Végül öntsük bele a kifacsart narancs levét is, és már tálalhatunk is.
Képek forrása: Canva
Készítenél egy gyors, melengető főételt is? Mit szólsz a carbonara spagettihez? Kattints a receptért!