Keresés
Close this search box.

3 egyszerű krémleves hideg napokra

Becsült olvasási idő: 2 perc
Borús estéken a legjobb választás egy könnyű, mégis tartalmas krémleves. Választhatunk hozzá idényzöldségeket, de jó hasznát vehetjük a fagyasztott termékeknek is.

hirdetés

Mentás zöldborsó-krémleves bruschettával

Remind

Hozzávalók

  • 30 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 20 g mentalevél
  • 10 dkg bébispenót vagy fagyasztott paraj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl húsleves alaplé
  • 1 dl főzőtejszín
  • 3 evőkanál olívaolaj,
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 3-4 szelet friss kenyér
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

Öntsünk egy kis olívaolajat a serpenyőbe, majd ha forró, mehet bele az apróra vágott vöröshagyma, amit pirítsunk üvegesre. Majd jöhet hozzá a fagyasztott zöldborsó, a spenót és a felaprított menta is. Adjunk hozzá egy kis vizet, majd fedő alatt pároljuk puhára.

Amíg a zöldségek főnek, keverjük össze az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a citromlevet, a balzsamecetet, sót és borsot. A kenyérszeleteket pirítsuk mag serpenyőben, majd kenjünk meg a fokhagymás kencével és pirítsuk meg újra mindkét oldalát.

Miután a zöldségek megfőttek, öntsük hozzá az alaplevet és a tejszínt. A leves botmixerrel keverjük krémes állagúra, ízesítsük sóval, borssal és forraljuk össze. Tálaljuk pirított bruschettával.

Sütőtökös édesburgonya-krémleves kókuszkrémmel

Remind

Hozzávalók

  • 30 dkg sütőtök
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fehérrépa
  • 1 nagyobb édesburgonya
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 220 ml konzerv kókuszkrém
  • fél narancs leve
  • 1 dl alaplé
  • só és bors ízlés szerint
  • őrölt csilipehely és őrölt gyömbér ízlés szerint

Elkészítés

A zöldségeket pucoljuk meg és vágjuk kockákra. Tegyük egy edénybe, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje őket. Ízesítsük sóval, majd főzzük puhára.

Amikor a zöldségek megpuhultak, jöhet a kókuszkrém, az alaplé és a fél narancs leve. Forraljuk össze az egészet, fűszerezzük ízlés szerint csilipehellyel és őrölt gyömbérrel, őrölt borssal.

Ismét forraljuk össze a levest, majd jöhet a turmixolás. A tetejét megszórhatjuk friss korianderrel vagy pirított tökmaggal.

Remind

Tejfölös céklakrémleves 

Hozzávalók

  • 1 kisebb fej hagyma
  • 30 dkg cékla
  • 2 burgonya
  • 1 alma
  • 1 kisebb narancs leve
  • 8 dkg parmezán sajt
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl alaplé
  • 2-3 babérlevél
  • só, bors és kevés reszelt szerecsendió

Elkészítés

Melegítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és dinszteljük 1-2 percig, aztán mehet mellé a megtisztított és feldarabolt cékla, alma és a burgonyák.

Az egészet pároljuk tovább az olajon, majd öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a sót, borsot és babérlevelet. Fedő alatt főzzük lassú tűzön kb. 20-30 percig, amíg a burgonya és a cékla megpuhul. Vegyük ki a babérlevelet az edényből, a levesből merjünk ki pár kanálnyit, majd keverjük hozzá a tejfölhöz.

Az így kapott keveréket lassan adjuk hozzá a leveshez, vigyázva hogy a tejföl nehogy kicsapódjon. Pépesítsük a levest addig, amíg krémes állagú nem lesz. Végül öntsük bele a kifacsart narancs levét is, és már tálalhatunk is.

Képek forrása: Canva

Készítenél egy gyors, melengető főételt is? Mit szólsz a carbonara spagettihez? Kattints a receptért!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn