Isteni epres piskóta – Eredeti Gerbeaud recept szerint

Becsült olvasási idő: 2 perc
A Gerbeaud név hallatán rögtön Magyarország legpatinásabb cukrászdájára gondolunk. Budapest belvárosának egyik legszebb ékessége a nagymúltú kávéház, amely sok történelmi viszontagság után újra fénykorát éli. Eredeti receptjeik közül most az epres piskóta elkészítésének fortélyait osztják meg velünk.
epres piskóta gerbeaud

hirdetés

Ez az epres piskóta talán nem lesz olyan egyszerű, de mindenképpen megéri vele egy kicsit többet bajlódni, hiszen ritkán nyílik alkalom egy autentikus, Gerbeaud receptet elkészíteni. Kezdjük rögtön a piskótával, amelyet ez estben némi kókuszliszttel bolondítunk meg.

Hozzávalók a kókuszos piskótához:

  • 5 db tojás sárgája
  • 3 db egész tojás
  • 150 g kristálycukor 
  • 72 g kókuszliszt 
  • 72 g keményítő
  • 5 db tojásfehérje
  • 36 g kristálycukor 
  • 0,5 g só 

Hozzávalók a sziruphoz és a fűszeres lekvárhoz:

  • 75 g cukorszirup (50-50% a cukor víz arány) 
  • 20 ml Malibu likőr
  • 20 ml Bacardi rum
  • 1 lime leve és reszelt 
  • 665 g eper lekvár 
  • 2,5 g madagaszkári bors, frissen őrölt 
  • 0,5 g vanília őrlemény 
  • 1 db narancs leve
  • 0,5 g só 

Hozzávalók a kókuszos krémhez:

  • 110 g kókuszkrém
  • 40 g laktózmentes tejszín 
  • 25 g kókuszreszelék 
  • 25 g cukor 
  • 0,5 g só 
  • 6 g zselatin 
  • 200 g laktózmentes tejszín 

Elkészítés:

Kókuszos piskóta:
Keverd habosra a tojássárgáját, a tojásokat és a cukrot.
A tojásfehérjéket verd kemény habbá a kristálycukorral együtt. A lisztet és a kókuszt szitáld bele a tojásos masszába, majd óvatosan keverd hozzá a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral letakart 40×30 cm-es tepsin kend el a masszát, majd süsd meg 180 °C-on 8 percig légkeveréses funkción. Ha kész, fordítsd át a piskótalapot, hogy ne ragadjon le.

Rumos-lime-os szirup:
Forrald fel a szirup hozzávalóit (cukor, víz, rum, lime). Ha felforrt, hűtsd le. Kend meg vele a piskótákat, majd a felesleget itasd fel papírtörlővel.

Fűszeres eperlekvár:
A lekvárhoz keverd hozzá a fűszereket (pl. fahéj, vanília), majd forrald fel. Hűtsd le, majd egyenletesen kend rá a piskótalapra.

Kókusz mouse:
Forrald fel a kókuszkrémet tejszínt, kókuszreszeléket, cukrot és egy kis sót. Oldd fel benne a zselatint, majd hűtsd vissza. Ha kihűlt, keverd hozzá a felvert tejszínhabot. Végül kend meg a lekváros piskótlapot 400 g habbal, majd szorosan tekerd fel, kívülről pedig vond be a megmaradt kókuszkrémmel. Szórd meg kókuszreszelékkel.

Fotó: Szendeff Lőrinc/Remind bookazine

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn