Sütés nélküli epres-túrós süti
Hozzávalók
- 40 dkg ricotta vagy tehéntúró
- 25 dkg eper
- 2 tojás sárgája
- 15 dkg cukor
- 20 dkg joghurt
- 8 dkg puha vaj
- 25 dkg hámozott mandula
- 1 narancs héja
- 1 citrom leve
- 3 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg babapiskóta
- 1 evőkanál kukorica keményítő
Elkészítés
A mandulát egy kanál cukorral mixerben összedaráljuk, majd félretesszük. A megmosott epret két részre osztjuk. A gyümölcs egyik felét összeturmixoljuk, majd szitán átnyomjuk. 3 dl vizet felmelegítünk, hozzáadunk 4 evőkanál cukrot, a citrom levét, a kukoricalisztet és az összetört epret, majd az egész masszát összeforraljuk. A tojássárgáját kikeverjük a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, belereszeljük a narancs héját, majd a krémhez adjuk a vajat, a ricottát, a mandulapépet és a mazsolát. Egy üvegtál aljára helyezzük a babapiskótát, amelyet előzőleg kevés vízbe mártottunk, hogy formázható legyen. A piskótára egy réteg krém kerül, majd arra újabb piskóta, amíg minden el nem fogy. A tetejére öntjük az epres öntetet. Végül a süteményt 20 percre a hűtőbe tesszük.
Eper cornflakes bundában
Hozzávalók
- 20 dkg eper
- 15 dkg cornflakes
- 10 dkg torta vagy gyümölcszselé
- 5 dkg őrölt mandula
- egy kávéskanál fahéj
Elkészítés
A darált mandulát, a cornflakest és a fahéjat egy tálban összekeverjük. A gyümölcszselét egy pohárka langyos vízben feloldjuk. Az epret megtisztítjuk és megmossuk, majd egyenként belemártjuk a gyümölcszselébe. Utána rögtön meghempergetjük őket a kukoricapelyhes darában és tulajdonképpen már el is készültünk. Azért fogyasztás előtt még körülbelül fél órára tegyük a hűtőbe az édességet, hogy a cornflakes bunda kellően az eperre tapadjon.
Epres rukkola saláta
Hozzávalók
- 35 dkg eper
- 25 dkg rukkola saláta
- 15 dkg bébi spenót
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom leve
- 20 dkg feta sajt
- 1 marék dióbél
- balzsamecet
- só, őrölt bors
Elkészítés
Az epret megmossuk, a szárát eltávolítjuk. A salátákat megmossuk és megszárítjuk. A dresszinghez 10 dkg epret pürésítünk az olívaolajjal, a citromlével, majd sóval, borssal ízesítjük. A maradék epret nagyság szerint félbevágjuk vagy negyedeljük. A sajtot felkockázzuk vagy elmorzsoljuk. A feldarabolt epret egy nagy tálban óvatosan összeforgatjuk a spenóttal, a rukkolával, a sajttal és a dresszinggel. A salátát szükség esetén megsózzuk, borsozzuk, majd adagonként tányérokra halmozzuk, megszórjuk a dióbéllel, és tetszés szerint meglocsoljuk egy kevés balzsamecettel.
Kiemelt kép: Pexels / Nataliya Vaitkevich
Fotó: Canva
Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: 3 különleges zöldség steak nem csak böjti napokra!