Mindössze hatórás autóútra Budapesttől találjuk Isztria két szlovén ékszerdobozát, Portorožt és Pirant. Ez a két varázslatos város a szlovén adriai partvidék gyöngyszemei, ahol a történelem, a kultúra, a természet és a gasztronómia mesés összhangban találkoznak. Az élmények tárháza pedig szinte végtelen – akár családoknak, akár aktív nyaralóknak, a wellness szerelmeseinek vagy az ínyenceknek. Nemrég mi is itt jártunk és csak azt bánjuk, hogy nem korábban fedeztük fel ezt karnyújtásnyira lévő mediterrán szelencét.
Portorož és Piran – A szlovén tengerpart kincsei
Portorož és Piran a szlovén adriai partvidék tengerpartjától az olasz határtól a horvát határig terjed, és magában hordozza a szlovén Isztria sokszínűségét: változatos, panorámás ösvények, zöld dombvidékek, elegáns tengerparti sétányok, romantikus utcák, a hagyomány és a modern életstílus egyvelege. Az örökké barátságos mediterrán klíma, a sóval és negatív ionokkal dúsított levegő pedig bizonyítottan jótékony hatással van a testre és az immunrendszerre.
Fedezd fel a látnivalókat!
1. Piran
A festői kikötőváros, Piran az olasz határ közelében fekszik. A középkori velencei múlt lenyomatai mindenütt felfedezhetők: szűk, kanyargós utcák, művészeti emlékek, sűrűn egymásra épült házak és élénk terek. A híres zeneszerző, Giuseppe Tartini szülővárosaként Piran kulturális élete gazdag, számos galériával és múzeummal.
2. Portorož
A mindössze három kilométerre lévő Portorož egy kozmopolita város, maga az idill a wellness- és spa rajongók számára. A helyi gyógykezelések, mint a thalasso terápia, amely tengervizet, tengeri levegőt és napsütést használ, külön figyelmet érdemelnek.
3. Sólepárlók
A Sečovlje sólepárlók nemcsak történelmi jelentőségűek, hanem lenyűgöző természetvédelmi területek is. Ez a rezervátum a tengerpart legnagyobb vizes élőhelye. Északi részén a sót 700 éves módszerrel gyűjtik, fából készült eszközökkel, gondos tekintettel az úgynevezett petolára, mely réteg biztosítja, hogy a só ne keveredjen a tengerből származó iszappal, így megőrizve fehér színét és tisztaságát. Portorožban, a Soline Pridelava só-boltból magunkkal is vihetünk a sófélékből, legyen szó ízesített kristályokra a különböző sültekhez, bőrünk egészségét tápláló kozmetikumokról, vagy sóval ízesített ínyenc csokoládékról.
4. Olíva farmok
Fedezd fel a helyi olajfa ültetvényeket! A generációk óta családi kézben lévő Gramona Farmon megismerkedhetünk a birtokkal és az olívaolaj készítés folyamatával. A birtok bejárását megelőzően pedig alkalmunk nyílik meg is kóstolni az aranyló olajat, amit helyben készítenek, és ami magas polifenol tartalmának köszönhetően az egészségünkre is pozitív hatást gyakorol. Érdemes otthonra is magunkkal vinni, magas minősége hiánypótló a hazai piacon.
5. Gasztronómiai kalandok
Portorož és Piran konyhája szívét-lelkét adja a látogatóknak. A helyi fogások sokszínűek, és az Adriai-tenger friss halai, az isztriai szarvasgomba, az olívaolaj és a finom borok garantáltan kulináris élvezetet nyújtanak. A gasztronómiai élmények középpontjában a Portorož szívében található Istrian Bistro & Tapas Bar áll, amely különleges hangulatával és isteni fogásaival csábítja a látogatókat. Itt az autentikus isztriai ételek modern módon, szezonális alapanyagokkal készülnek. Isztriai hamburgerek, steakek, isztriai levesek, tengert idéző rizottók, tészták, vegetáriánus és vegán fogások, a bistró külön figyelmet fordít rá, hogy mindenki megtalálja a kedvére való fogásokat.
+1 Szállásajánlat: LifeClass Hotel Portorož
A tökéletes szálláshely megválasztása is elengedhetetlen része az élménynek. A LifeClass Hotel Portorož szállodakomplexum megannyi lehetőséggel várja az idelátogatókat, 4 csillagos viszonylatban az egyik legjobb választás lehet, legyen szó pár éjszakás kikapcsolódáshoz vagy egy hosszabb pihenéshez. Kényeztető wellness szolgáltatásaik, kényelmes szobáik, kitűnő elhelyezkedésük biztosítják, hogy pihenésed felejthetetlen legyen, akár nagy családdal jönnél, akár kettesben szöknétek el a városi forgatagból a tengerhez.
A szlovén tengerpart varázsa előbb vagy utóbb mindannyiunkat rabul ejt, érdemes minél előbb felfedezni ezt az ezerarcú vidéket közvetlen szomszédságunkban.
Kiemelt kép (Piran): Jaka Ivančič; további fotók: Jaka Ivančič; gasztro fotó: Branko Furlanic