Képzelj el egy vacsoraélményt, amely nemcsak az ízlelőbimbóidra, de minden érzékedre hat, amely után még napokig eszedbe jutnak egyes részletek, majd az élmény önálló életre kél. Az ONYX ÆTHER koncepció túlmutat az eddig ismert fine diningon, itt minden étel, alapanyag, eszköz tartalommal bír, elgondolkodtat, edukál. Egészen másról van szó, mint luxusról, egzotikus összetevőkről, hedonista élvezetekről vagy sztárséfekről. A 12 fogásos menüt két helyszínen szervírozzák, az Onyx Műhelyben és az újonnan nyílt ONYX étteremben, az élmény közel három órát tart. Az utazás a múltban kezdődik, 1765-ben, az első étterem megalakulásakor, és egészen a 3000-es évekig tart. Pár mondatban nehéz lenne elmesélni, hogy pontosan hogyan zajlik, de ha az ÆTHER zene lenne, akkor Billie Eilish jutna róla eszembe, ha mondjuk, film, akkor a Dűne és a Harcosok klubja ugrik be, de nyilván mindenkinek más lehet a benyomása róla. Az élmény mögött álló Onyx Alkotói Közösségnek ez is volt az egyik célja, a többiről pedig beszéljenek most ők maguk.
A kreatív koncepció
„2020-ban hoztuk meg a döntést, hogy teljesen új pályára állítjuk az Onyxot” – kezdi Fekete Marcell stratégiai és kreatívigazgató, aki olyan Michelin-csillagos éttermekben is dolgozott már, mint a New York-i Daniel. „Először az Onyx Műhelyt hoztuk létre, ami 2021 óta üzemel, de mivel a Covid elhúzódott, így a másik résszel, magával az étteremmel még várnunk kellett. 2020 előtt az Onyx is a szokásos felállásban működött, vagyis a séf nevére épült fel az egész rendszer.
Az Onyx Alkotói Közösséget azonban azon elv mentén hoztuk létre, hogy egy ember munkáját szétszálazva, többen végzik el. Ezért a csapatunkba olyan különböző tudású tagokat válogattunk be, akiknek nem kell mindenhez érteniük, elég, ha csak egy dologban jók, de abban nagyon.
Az Alkotói Közösségben együtt döntünk mindenről, nálunk demokrácia van, bárki elmondhatja az ötleteit, mondandóját, sőt! Kell is, hogy véleménye legyen. Ez a paradigmaváltás nemcsak a szervezeti felépítésre jellemző, de a koncepciónkat is áthatja. Úgy érezzük, a mai törékeny világunkban már nem valók a tartalom nélküli, gyorsan mulandó dolgok, mint a luxus vagy a hedonizmus. Mi szándékosan nem vagyunk trendik, a legnagyobb luxusnak pedig az előretervezést tartjuk, ez viszont csak úgy megy, ha teljesen önazonosak, unikálisak vagyunk.
Mi „okoséttermet” akartunk csinálni, nálunk mindennek magyarázata van, ahol komolyan veszik a fenntartható működést, a szemléletformálást. Az ÆTHER élmény indulásakor a hívószó a jövőkutatás volt, melyhez rengeteg tudományos anyagot tanulmányoztunk, felhasználtunk. A hangulat, az alapanyagok, a berendezés egyfajta disztópikus, sci-fi világba kalauzol el minket, de mindez csak fikció abban az értelemben, hogy egy lehetséges jövőt vetít elénk. A vacsora több idősíkon át fut, melyek olyan fogalmakra épülnek, mint globalizáció, mélyalkalmazkodás vagy szingularitás. Ha a lehetséges jövőt vizsgáljuk, akkor mindenképpen vissza kellett utaznunk a múltba is, muszáj volt azt is tanulmányozni, hogy hol volt az a pont az emberiség történelmében, amikor valaki megnyomta a start gombot, és elindult a fejlődés, mely napjainkban szupersebességre kapcsolt. Mi ezt a pontot az első ipari forradalomhoz kötjük, az első fogást ez a korszak inspirálta. Az élmény végére pedig eljutunk a 3000-es évekhez, egy teljesen új világba.”
A cikket elolvashatod a Remind Bookazine tizedik lapszámában! Keresd az újságárusoknál, a Libri és a Butlers üzleteiben, vagy kattints, és rendeld meg most!
Fotó: Villányi Csaba
Tovább olvasnál? Ez tetszeni fog!