Első rész
- 1 fej csúcsos fehér káposzta
- 500 ml világos zöldség alaplé
- 50 g durva szemű só
- 40 g kristálycukor
- 5 g friss kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- hidegen sajtolt repceolaj
- A káposzták külső nagyobb leveleit leveszem, megtartom későbbre.
- A káposztákat hosszában kettévágom, majd mérettől függően 6 vagy 8 cikkre vágom.
- Összekeverem a sót és a cukrot, majd ezzel összekeverem a cikkeket és rácsra téve 1 órát állni hagyom.
- Öntöttvas grillen a káposzták mindkét felét megsütöm és egy tepsibe rendezem.
- A fokhagyma gerezdeket összeroppantom és a kakukkfűvel együtt a káposzták közé szórom.
- Felforralom az alaplevet, a káposztákra öntöm, majd az elején leszedett, nagy levelekkel letakarom.
- 230 fokos, enyhén gőzös sütőben addig sütöm, amíg a cikkek mindenhol el nem készültek.
- Hagyom kihűlni a levében, majd tálaláskor vas serpenyőben pirítom mind a két oldalát.
Második rész
- 100 g újhagyma fehér része
- 100 g zöld csípős paprika mag és erek nélkül
- 200 g hidegen sajtolt repceolaj
- 5 g füstölt só
- A zöldségeket apróra vágom.
- Az olajat füstölésig hevítem, majd ráöntöm a többi hozzávalóra és hagyom kihűlni.
- A forró káposzták tetején elosztom, rácson hagyom, hogy az olaj keresztül tudjon folyni a leveleken, füstölt sóval sózom.
Harmadik rész
- 150 g kesudió
- 30 g kapribogyó és leve
- 50 g verjus
- 5 g friss fokhagyma
- A kesudiókat egy éjszakára beáztatom, majd a többi hozzávalóból homogén emulziót készítek.
Negyedik rész
- 200 g salotta hagyma
- 200 g TV paprika
- 100 g angol zeller
- 50 g sárgarépa
- 150 g hidegen sajtolt repceolaj
- 250 g száraz fehérbor
- A zöldségeket megpárolom, anélkül, hogy színt adnék nekik, majd felöntöm a fehérborral, amit teljesen el párolok.
Ötödik rész
- 400 g világos zöldség alaplé
- 400 g zabtej
- 200 g zabkrém
- A folyadékokat hozzáadom és felforralom, sózom, majd letakarva állni hagyom 1 órát.
- Szűröm és alaposan kinyomkodom minden cseppjét.
Hatodik rész
- 2 db friss babérlevél
- 200 g savanyú káposzta
- A mártás alapomat felforralom a többi hozzávalóval, majd 30 percig állni hagyom.
- Az egészet összeturmixolom, majd leszűröm.
Hetedik rész
- 300 g lángon sült paprika
- 15 g egész kömény
- 5 g koriandermag
- 3 g erjesztett paprikapaszta
- A többi hozzávalóval összeturmixolom a mártásomat, sózom ha szükséges.
Nyolcadik rész
- 300 g hántolt hajdina
- 150 g dió durvára vágva
- 200 g vöröshagyma
- 5 g majoranna
- 1 g cayenne bors
- 20 g kalocsai csemege paprika
- 2 g fekete bors
- 100 g paradicsom kocka
- A hagymát apróra vágom, majd az olajban közepesen sötétre sütöm, az olajat leszűröm.
- Hozzáadom a fűszereket, röviden átpirítom, majd hozzáadom a paradicsomot is és ezzel együtt teljesen elpárolom.
- A diót sütőben megpirítom majd összekeverem a hagymás, fűszeres alappal.
- A hajdinát forró sós vízben megfőzöm félig, majd a többivel együtt fedő alatt készre párolom.
Fotó: Szécsi Noémi
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!