Keresés
Close this search box.

A tökéletes téli úti cél – Miért utazz Máltára a hideg időszakban?

Becsült olvasási idő: 3 perc
A Földközi-tenger apró szigetországa, Málta lélegzetelállító partokkal, több ezer éves történelemmel és verőfényes téli nappalokkal vár. Fejes Réka írása.

hirdetés

Napfény karnyújtásnyira

Nem kell egészen Barbadosig repülnünk, ha egy kis napsütésre vágyunk a téli mínuszokban, és Abu -Dzabiig sem kell utaznunk, ha egy egzotikus városban kapcsolódnánk ki. Málta tökéletes úticél, ha szeretnénk kiszakadni a hideg, borús és egyhangú hétköznapokból. Az Afrika és Szicília között megbújó kis szigetországot bő két és fél órás repülőúttal érhetjük el.

Ugyan teljes területe kisebb, mint egy nagyobb magyar városé (316 négyzetkilométer), rendkívül sokszínű ország az arab világ hangulatát idéző Mdinával, az olasz városok szépségével vetekedő Vallettával és az őskorba repítő templomromjaival Gozo szigetén.

Örök nyár

A máltai nyarak elsősorban azoknak kedveznek, akiket nem rettenthet el az akár negyven fokos hőség sem az utazástól, és szívesen töltik a szabadságukat egy homokos tengerparton, ami kristálytiszta vizű öblöt ölel körül. A nyári hónapokban Málta egyértelműen a strandolni és búvárkodni vágyóknak kedvez. Azonban azoknak, akik szeretnék bebarangolni romantikus városait, érdemes télen érkezniük.

Málta Európa legnaposabb országa. A 365-ből 300 napon biztosan számíthatunk napsütésre. Az országot a téli hónapokban elkerüli a fagy és a hóesés. Ilyenkor az átlag hőmérséklet 16 és 18 fok közé esik. Bár gyakran fúj a szél, és hetente egy-két nap eső is eshet, a napsütés garantált. A máltai telet nagyjából úgy képzelhetjük el, ahogyan az itthoni indián nyarat.

Az időjárás a kirándulásnak kedvez. Ilyenkor nem csak a romantikus városkákat érdemes felfedeznünk. Átkompozhatunk Gozóra, ahol a Ggantija, vagyis a megalitikus ikertemplom, Kalüpszó barlangja, a gyönyörű Ramla Bay vagy éppen a romjaiban is bámulatos Azúr Ablak maradványai várnak bennünket.

Családias hangulat

Máltán a főszezon április elejétől november közepéig tart. A Máltai Idegenforgalmi Hivatal adatai szerint a nyári hónapokban 1 millió turista érkezik a szigetre. Az enyhe időjárás ellenére télen kevesebben döntenek úgy, hogy az országba utaznak, ez pedig határozottan kedvez azoknak, akik a téli vakációjukat a szigeten töltik el, hiszen kikerülhetik a tömeget.

A fallal körülvett középköri főváros, Mdina utcái – ahol több Trónok harca jelenetet is forgattak – ilyenkor nem telnek meg zsúfolásig turistákkal. Nem kell sorban állnunk (vagy csak igen rövid sorral kell megbirkóznunk), hogy megcsodáljuk a Vallettában található Caravaggio festményt, kényelmes sétát tehetünk a zöldellő Barakka kertekben, és a velencei gondolákra emlékeztető dhajsákért sem kell közelharcot vívnunk. A kevesebb turista egyúttal azt is jelenti, hogy sokkal szebb – idegenek fejétől, arcától, kezétől, lábától mentes – fotókat készíthetünk.

Remind

Kedvező árak

Szintén jó hír, hogy nem csak a repjegyek olcsóbbak télen. (Januárban akár 30 ezer forintból megfordulhatunk.) A főszezonhoz képest alacsonyabb áron foglalhatunk szállást apartmanokban vagy hostelekben, és kedvezőbben válthatunk jegyet bizonyos látványosságokhoz, programokra. Ha pedig a tömegközlekedést választjuk, a nyári 2 eurós buszjegy helyett 1,5 euróért utazhatunk.

Farsangi karnevál

Málta télen sem alszik. Február elején rendezik meg az év egyik legizgalmasabb eseményét, a máltai karnevált. Minden város saját programokkal készül, de ha szeretünk a dolgok sűrűjében lenni, érdemes Vallettában belevetnünk magunkat a farsangi forgatagba. A rendezvénysorozat fináléja során guruló karneváli díszletek és jelmezbe öltözött készítőik vonulnak fel a Szent Publius-plébániatemplomtól a Szent György térig, ahol az egymással versenyző csoportok előadják a hosszú hónapokon át gyakorolt koreográfiájukat. A zenével, fényekkel és konfettizáporral kísért karnevál kicsiknek és nagyoknak is hatalmas élmény.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn