Mentsd meg a húsvéti sonka maradékát! – Recept tippek Nagy Szabolcs séftől

Becsült olvasási idő: 2 perc
A húsvéti ünnepek után szinte mindannyiunk hűtőjében marad a húsvéti sonka maradékából. Ugyan nem szívesen dobjuk ki, jobb híján mégsem használjuk fel. Nagy Szabolcs, a Michelin Bib Gourmand díjas N28 Wine & Kitchen séfje elkötelezett híve a fenntartható gasztronómiának, ezért néhány kreatív tippet ad arra, hogyan menthetjük meg a maradék sonkát.
husveti_sonka

hirdetés

Sonkás-tojásos szendvics

„A sonka rendkívül sokoldalúan felhasználható, nem érdemes hagyni, hogy kárba vesszen. Egy kis kreativitással új és izgalmas ételeket varázsolhatunk belőle” – mondja Nagy Szabolcs. „A sonkás tojásos szendvics az egyik legegyszerűbb verzió például, hiszen a reggelit könnyedén feldobhatjuk, ha a klasszikus tojáskrémes vagy rántottás szendvics tetejére apróra vágott sonkát szórunk. Így extra ízt és textúrát adhatunk az ételnek.”

husvet

Sonkás-medvehagymás pogácsa

A séf másik nagy kedvence a sonkás-medvehagymás pogácsa, hiszen a puha, omlós pogácsa tésztájába remekül illik a maradék sonka. Érdemes kihasználni a medvehagyma szenzonját, hiszen ez a kombináció nemcsak ízletes, hanem igazán tavaszias hangulatot is kölcsönöz a pogácsának. „Apróra vágva és a sajttal együtt a tésztába dolgozva ízgazdag, szaftos végeredményt kapunk.”

husvet

Carbonara

Ha inkább tészta ételre vágyunk, akkor a carbonara felé érdemes kacsintani a húsvét utáni héten, hiszen ezt a klasszikus olasz tésztaételt szalonna helyett sonkával is elkészíthetjük. Egy kis tejszínnel, tojássárgájával és parmezánnal krémes, ízgazdag fogás születhet.

Remind

Rakott krumpli

Ha egy igazán magyaros fogásra vágyunk még a húsvéti lakomák után, bátran fogjunk neki egy rakott krumplinak, hiszen a hagyományos rakott krumplit feldobhatjuk az ünnepi sonka maradékával, így még gazdagabb és ínycsiklandóbb lesz.

Remind

Saláta

Salátát is ízesíthetünk vele: „a sonkából remek majonézes salátát készíthetünk, amelyet friss uborkával, főtt tojással és egy kevés mustárral keverve érdemes ízesíteni. Pirítóssal vagy friss baguette-tel mennyei.”

sonka

Töltelék

Ha pedig egy igazán meglepő, mégis remekül működő kombinációra vágyunk, akkor keverjük össze az apróra vágott sonkát friss ananásszal, korianderrel, lime-lével és egy kevés chilivel, ami tökéletes kísérője lehet grillezett húsoknak vagy halaknak a tavaszi időszakban, de akár taco tölteléknek is felhasználhatjuk.

Remind

Extra tipp

Ha a sonkát vékony szeletekre vágva a sütőben vagy serpenyőben ropogósra sütjük, kiváló snack vagy levesbetét készíthető belőle. A ropogós sonka

Fotó: cottonbro studio, Ksenia Chernaya, Kaboompics, Polina Tankilevitch, Kaboompics / Pexels

Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn