Keresés
Close this search box.

Lehangolt vagy? – Kezdj mindfulness napló írásába a jobb közérzetért

Becsült olvasási idő: 3 perc
Ha még nem próbáltad volna, felsorakoztattuk az okokat, amiért érdemes mindfulness naplót vezetni. Dóczy Júlia mindfulness coach írása.

hirdetés

Számtalan technika létezik a tudatos jelenlét, azaz a mindfulness gyakorlására. Az egyik ilyen egyszerű és hatékony módszer például a naplóírás, ami a jobb közérzet elérésében, a stressz csökkentésében és a testi-lelki-mentális egyensúlyunk megtartásában is támogathat minket.

A mindfulness napló segít fókuszálni, hatékony módja a belső feszültség csökkentésének, általa tudatosabbá válunk, könnyebben azonosíthatjuk az érzéseinket és közelebb kerülhetünk önmagunkhoz is.

A rendszeres írás hatására megfigyelhetjük, idővel kevésbé adjuk át magunkat az automatizmusainknak, és egyre többet leszünk jelen az életünkben, a megélt pillanatokban is.

Remind

A mindfulness napló 5 jótékony hatása

1. Az írással tudatosabbá válunk

Lejegyezve életünk eseményeit, mellétéve a hozzá kapcsolódó érzéseket, testi érzeteket kívülről egy olyan teljes képet láthatunk, amit azonosulva az érzésekkel, gondolatokkal valószínűleg észre sem veszünk. Ráébredhetünk, milyen helyzetek, mit indíthatnak el bennünk és realizálhatjuk azt is, milyen eszközök segíthetnek jól lenni, vagy máshogy csinálni bizonyos dolgokat.

2. Növelhetjük az önbizalmunkat

A naplóírás segíthet felismerni a negatív gondolati spirálokat, mintázatokat, amikkel küzdünk. Hatására csökkenthetjük a belső kritikusunk önostorozó, „semmi nem elég” hangját. A negatív gondolatokat feloldva (akár például pozitív megerősítésekkel, akár a mindfulness eszközeivel), sokat nőhet az önbizalmunk is!

3. Növeli az EQ-t

A naplóírás fejleszti az érzelmi intelligenciánkat: minél többet írunk, annál könnyebben tudunk eligazodni az érzelmeink tengerében. Illetve abban is segít, hogy könnyebben megbirkózzunk a negatív érzésekkel. Átláthatóvá teszi azt is, hányszor túljutottunk már a nehéz érzéseken, hát pont most ne sikerülne?

4. Csökkenti a stresszt és a feszültséget

A negatív érzések kifejezése, megfigyelése segít, hogy ne azonosuljunk ezekkel a gondolatokkal, mindez pedig kevesebb szorongáshoz, belső feszültséghez vezet. A jóérzéseket, történéseket leírva pedig még endorfin is felszabadul, ami a boldogság érzetünket növeli, csökkenti a szorongást és javítja a mentális egészségünket. A naplónkba minden este felvezethetjük, mi mindenért vagyunk hálásak, ami egy új szemléletmódra világíthat rá.

Remind

5. Őszinteségre tanít önmagunkkal szemben

Míg egy beszélgetés során a környezetünk reakciója hatással lehet ránk, itt ilyen formán senki sem ítélkezik. Maximálisan őszinték lehetünk önmagunkkal, így megismerhetjük valódi énünket. Azt, aki nem akar másoknak megfelelni. Szembenézve önmagunkkal lehetőséget kapunk arra is, hogy megfogalmazzuk kik vagyunk és mire vágyunk legbelül. Ezekkel az információkkal egy önazonos életet építhetünk.

Miről szóljon a mindfulness naplónk?

Írjunk a napunkról, egy megtörtént helyzetről, az események által kiváltott gondolatokról, érzésekről, a hozzá kapcsolódó testi érzeteinkről vagy egyszerűen csak adjunk ki magunkból minden nehéz érzést. Soroljuk fel az adott helyzetek kapcsán a tapasztalatainkat, a felismeréseinket. Írhatunk a problémáinkról, egy konfliktusunkról, az életünkről, az ötleteinkről, a céljainkról, de esténként azt is összefoglalhatjuk benne, miért vagyunk hálásak. Nincs szükségünk hozzá másra, mint egy füzetre és egy tollra, na meg némi önmagunkra fordított időre, és elhatározásra, hogy végre belevágjunk!

Kérdések, amelyek segíthetik a naplóírást

  • Mi volt a legjobb dolog a napban?
  • Mi volt a legnehezebb?
  • Milyen gondolatokat figyeltem meg ma magamon, ezek milyen érzésekhez kapcsolódtak?
  • Mi segített abban, hogy túltegyem magam a nehéz érzéseken?
  • Mitől voltam ma a legboldogabb?
  • Milyen erőforrásokat használtam fel, hogy produktív legyek?
  • Megfigyeltem-e stresszes, szorongató helyzeteket?
  • Mi váltotta ki őket?
  • Mi az a három dolog, amiért hálás lehetek a napban?

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn