Keresés
Close this search box.

Te még nem kéktúrázol? Itt az idő elkezdeni!

Becsült olvasási idő: 3 perc
1172 kilométer, 27 állomáshely, több mint 150 pecsét – az Országos Kéktúra számokban. Persze ettől még nem kap kedvet hozzá senki! Mégis miért érdemes nekivágni? Elmondjuk.

hirdetés

Remind
Forrás: Shutterstock

Az utóbbi években ismét divat lett túrázni. A pandémia keserves időszaka biztosan hozzájárult ahhoz, hogy a túrázás megint olyan divatos szabadidősport legyen, mint egykor, a 60-as vagy 70-es években. Erről az időszakról és a hazai túramozgalom megszületéséről és fejlődéséről rengeteg érdekes dolgot találni egyébként az internetet böngészve, de mi most koncentráljunk a Kéktúrára, jobban mondva a Kéktúrákra, ugyanis van belőle rögtön három.

Kéktúra és Kékkör

A legismertebb talán az Országos Kéktúra, hazánk leghosszabb, jelzett túraútvonala, melynek története egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza. A túraútvonal létrejötte dr. Vízkelety László aranyjelvényes túravezető nevéhez köthető, akinek a Hűvösvölgyben állított emlékhelyénél bárki tiszteletét teheti. Az ötletet – ahogyan azt dr. Vízkelety László „Az Országos Kéktúra és akik végigjárták” című könyvében olvashatjuk – a turistaelődök nagy vállalkozása, Szent István király halálának 900. évfordulóján a Magyar Turista Szövetség által az 1930-as években kialakított, országos kéksáv turistajelzésen levezetett, 1938. évi Szent István-vándorlás adta. Az azóta eltelt időszak persze nem volt zökkenőmentes, de hála a természetbarát embereknek, a kéktúrázás mára egész intézménnyé nőtte ki magát.

A kéktúrázás ma már fogalom, és ez az útvonal bizony nem csupán az északi tájakat bejáró Országos Kéktúráról szól. Bár nagy múltja miatt ez a legnépszerűbb, létezik ezenkívül a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és Alföldi Kéktúra is. Mindhármat együtt Országos Kékkörnek hívják.

A kéktúrázás manapság soha nem látott népszerűségnek örvend. Évente 15 ezernél is többen indulnak el, hogy teljesítsék a Kéket, a legfrissebb adatok szerint 2021 januárjáig összesen 10041-en teljesítették a három híres túraútvonalat. A legfiatalabb kéktúrázó 7, a legidősebb 95 évesen adta le az igazolófüzetét.

Remind
Forrás: Shutterstock

Mit is jelent pontosan az Országos Kéktúra, és kinek ajánlott?

Az Országos Kéktúra útvonala a Kőszegi-hegységben található Írott-kő és a Zempléni-hegységben fekvő Hollóháza között húzódik, főként Magyarország északi tájain. Ez hazánk legismertebb és egyben leghosszabb turistaútja. A legtöbb helyen azt írják, hogy az Országos Kéktúra bárki számára teljesíthető. Nem kell előtte félmaratont futnod, hogy belevágj, de persze azért több ez, mint egy kiadós séta a szabadban. A legnépszerűbbnek számító Országos Kéktúra összesen 1172 kilométernyi távot jelent, 27 egységre lebontva. Aki komolyan akarja venni az egészet, mindenképpen a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján kezdjen, hiszen itt nemcsak megtudhat minden szükséges információt, de beszerezheti a hivatalos igazolófüzetet is, melybe majd a pecséteket gyűjtheti egy-egy szakasz sikeres teljesítésért. Érdemes így belevágni, sokaknak egyébként ez a pecsételős dolog okozza a legnagyobb örömet.

A másik jó dolog a Kéktúrában, hogy tulajdonképpen bármelyik szakasznál el lehet kezdeni, és az sincs megszabva, hogy milyen sorrendben kell teljesíteni a szakaszokat. Időben sem vagyunk korlátokhoz kötve, akármennyi időnk van rá. Van, aki módszeresen halad, havi szinten teljesíti a távokat, másnak lehet, hogy beletelik több évbe is, amire mindet végigjárja. Ajánlott viszont minden szakaszt alaposan felmérni és kiismerni, mielőtt belekezdünk. Hosszabb távoknál érdemes előre szállást foglalni, utánanézni annak, milyen látnivalókra érdemes odafigyelnünk, hol vannak pihenőállomások.

Miért jó a túrázás?

A túrázás csakúgy, mint bármely más rendszeresen végzett sporttevékenység, hihetetlen módon képes ellazítani, felszabadítani az embert. Stresszoldás tekintetében az egyik legjobb módszernek számít a természetben való bolyongás. Az ismeretlen tájak, a városi emberek számára oly üdítően ható erdők, hegyek és mezők közelsége képes bárkit kizökkenteni a megszokott mókuskerékből. Nem is hinnénk, hogy ez az egyszerű testmozgás mennyire pozitívan hat a lelkünkre is. Mindemellett a túrázás könnyen szenvedéllyé is válhat. Erre a felszabadító élményre ugyanis hamar rá lehet kapni. A legtöbben, akik belevágtak, az elején több nehézséggel is szembesültek, de a szakaszok teljesítésekor érzett sikerélmény általában felülírja a kezdeti buktatókat.

A másik hatalmas előnye például az Országos Kéktúrának, hogy rendkívül egyedi módon ismerhetjük meg hazánk egy-egy tájegységét a túrázás során. Igazán bejárni Magyarországot csakis gyalogszerrel érdemes!

Erre figyelj, mielőtt nekivágsz:

  • Fontos, hogy megtanuld az alapvető túrajeleket. A szakaszok során ezek alapján tudsz rendesen tájékozódni.
  • Szerezz be egy kényelmes, profi túracipőt. Egy ilyen lábbeli elengedhetetlen kellék a túrázáshoz. Ajánlatos a cipőt bejáratni, mielőtt nekiindulsz egy-egy szakasznak.
  • Vízálló esőkabátra és egy jó nagy hátizsákra is biztosan szükséged lesz.
  • Ha hivatalosan regisztráltál, akkor biztos lehetsz benne, hogy jól használható térképet is kapsz a különböző szakaszokhoz.
  • Gondoskodj róla, hogy mindig elegendő víz legyen nálad, nem árt az elemlámpa és az elsősegélycsomag sem. 

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn