Az örök dilemma – Az édesítőszer vagy a cukor az egészségesebb?

Becsült olvasási idő: 3 perc
Melyik az egészségesebb? Egészséges-e egyáltalán bármelyik? A válasz korántsem annyira egyértelmű, mint gondolnánk. Szente Mónika longevity tanácsadó segít a dilemma végére járni.
cukor

hirdetés

A kérdés megválaszolása előtt mindenképpen szükséges megjegyeznünk, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen cukorról vagy milyen édesítőszerről beszélünk – hozzáadott, természetes, mesterséges –, és hogy milyen hatással van a vércukor- és az inzulinszintünkre, illetve a mikrobiomunkra, ahogyan azt is számba kell vennünk, hogy mennyire édes az íze. Ennek fényében az édesítőszerek és a cukrok világa valóságos útvesztőnek tűnhet, szakértői kezekben azonban eligazodhatunk benne.

Óriási édesítőszer választék

Az első mesterséges édesítő, a szacharin 1879-es felfedezése óta, mára több tucat cukorpótló található a piacon: cukoralkoholok, mesterséges édesítők, természetes cukorhelyettesítők – a lista hosszú, a megfelelő tételt kiválasztani róla pedig korántsem magától értetődő.

Ráadásul tavaly a WHO új irányelvet adott ki a nem cukor alapú édesítőszerekről (NSS), amelyben azt javasolja, hogy ne használjuk azokat a testsúly szabályozására vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére (pl. 2. típusú diabétesz, szív és érrendszeri betegségek). „Az NSS-ek olyan szintetikus vagy természetes eredetű édesítőszerek, amelyeknek nincs tápértékük és általában sokkal édesebbek, mint a cukor. Szintetikus NSS-ek például, az aceszulfám-K, az aszpartám és a szukralóz. Természetes vagy növényi eredetű NSS-ek a szteviol-glikozidok (sztívia származékok) és a taumatin” – magyarázza Mónika.

Mik lehetnek egészségesebb alternatívák a szakértő szerint?

  • Ha vércukor- és inzulin szabályozás a cél, az eritrit jó választás lehet, mivel gyakorlatilag kalóriamentes, nincs hatása a vércukorra és inzulinra, és emésztési problémákat viszonylag ritkán okoz.
  • Ha a bélflóra támogatása a fontos, a yacón szirup és az inulin lehet a megfelelő alternatíva, mivel prebiotikus hatásúak, és alacsony a glikémiás indexük.
  • Ha a természetes íz és a fogbarát tulajdonságok fontosak, a xilit lesz a legjobb barátunk – persze ha jól toleráljuk.
  • Ha egy funkcionális tápanyagot keresünk extra egészségügyi előnyökkel, a glicin ideális választás, mivel támogatja az alvást, a stresszkezelést és még gyulladáscsökkentő hatása is van.

Kombinált megoldás

„Én általában kombinálni szoktam a xilitet és a glicint, nekem ízre ez vált be legjobban” – mondja Mónika. „Kis mennyiségben nálam nem okoznak emésztési panaszokat, nem túl édesek és rendelkeznek egyéb pozitív élettani hatásokkal is.” 

Hozzáteszi, természetesen a legegészségesebb megoldást továbbra is a zéró hozzáadott cukor, vagy bármilyen édesítőszer jelenti, hiszen mindkettő fenntartja az édes íz iránti vonzódásunkat, amely hosszú távon akadályozza az egészséges táplálkozási szokások kialakítását. „Ezt egyébként egyszerűen megtapasztalhatjuk, ha például végigcsinálunk egy háromnapos vízböjtöt. Utána a legtöbb feldolgozott ételt, bántóan túlízesítettnek találjuk majd.”

Remind Expert

Szente Mónika longevity mentor küldetése, hogy átadja a tudást, amely számára is elhozta a felismerést: ha jól szeretnénk lenni, felelősséget kell vállalnunk saját egészségünkért. Hisz a tudományban és az emberiség több ezeréves tapasztalati úton összegyűjtött tudásában, a testi-lelki önismeret fontosságában és a fokozatosság elvében. Az örök ifjúság forrása nem egy bűvös elixír, hanem a tudatosan megélt mindennapjaink eredménye.

Remind

Fotó: Mikhail Nilov, RDNE Stock project, Eva Bronzini / Pexels

Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn