A méz nemcsak a teánkat édesíti meg, de az egészségünket is támogatja, főként ha rendszeresen fogyasztjuk.
„A mézfogyasztás nincs életkorhoz kötve, tápláló összetevői és egészségügyi előnyei minden életkorban hasznosak lehetnek. A mézfajták mindegyike gazdag tápanyagokban, tartalmaz antioxidánsokat, antibakteriális és hidratáló hatású. Épp ezért mindenkit arra buzdítok, hogy építse be a mézfogyasztást az életmódjába – mondja Gál Attila, a BeoBee Méhészet vezető méhésze. Íme négy szakértői tipp, hogy megkönnyítsük a folyamatot.
A méz jót tesz a memóriának
Szépkorú szeretteinkre gyakran jellemző, hogy nem találják a megfelelő szavakat, összetévesztik az unokák nevét, vagy a legkisebb probléma megoldására is kétségbeesetten kérnek segítséget. A feledékenység korral jár – szoktuk mondani, pedig a kognitív funkciók csökkenése csak bizonyos mértékig természetes folyamat. A méz gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt és az agysejtek károsodását. Emellett javítja a memóriát és a koncentrációt, valamint hozzájárul a mentális egészség fenntartásához. Már napi 2 kanál napraforgó krémméz is hozzájárulhat az agy frissességének fenntartásához.
Az erek és a szív őrzője
Az életkor előrehaladtával az érfalak rugalmassága csökken, és a vérnyomás is emelkedhet, ami akár szívbetegségek kialakulásához is vezethet – különösen a veleszületett genetikai hajlam és az egészségtelen életmód mellett. Az időskori szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is segítség lehet az édes nektár, hiszen a benne található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő vegyületek révén csökkenti az oxidatív stresszt, szabályozza a vércukorszintet és mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát. A vegyes virágméz napi kétszeri, 2-2 kávéskanálnyi fogyasztása hatékony kiegészítő megoldás lehet a problémák megelőzésére és a meglévő panaszok kezelésére.
Segíti az emésztést
Az öregedéssel az emésztőenzimek szintje csökkenhet, ami nehezíti a tápanyagok hatékony lebontását és felszívódását, s ezáltal a szervezet anyagcseréje is lelassul. Ráadásul a szépkorúakat gyakran kínozzák olyan emésztési zavarok, mint a reflux, a székrekedés, vagy különböző bélproblémák. A méz gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint elősegíti a jó baktériumok terjedését a bélben – ezzel is támogatva az emésztést. A gesztenyeméz napi kétszeri, 1-1 kanálnyi fogyasztásával természetesen támogathatjuk az emésztőrendszer egészségét.
Megakadályozza a dehidratáltságot
Az életkor előrehaladtával csökken a szomjúságérzet, pedig a szervezetnek ugyanúgy napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége a megfelelő működéshez. A dehidratáció súlyos húgyúti fertőzéseket, keringési zavarokat, tüdő- és fogproblémákat, vesekövet eredményezhet, illetve csökkenti az agyműködést. Építsünk be az étrendünkbe naponta legalább egy bögre akácmézes gyümölcsteát, gyógyteát, ez az egyik legjobb hidratáló ital. A méz ugyanis megköti a nedvességet, ugyanakkor a benne található cukrok és nyomelemek támogathatják az elektrolit-egyensúlyt, és segítenek leküzdeni a dehidratáció okozta gyengeséget és kimerültséget.
Fotók: Pexels
Tetszett a cikk? Akkor ez is tetszeni fog!