5 budapesti étterem, ahol klasszikus vasárnapi ebéddel várnak

Becsült olvasási idő: 4 perc
Micsoda felejthetetlen pillanatok, amikor vasárnap délben együtt ül le a család enni és megadják a módját a hétvégi ebédnek! Még tökéletesebb az összkép, ha mindezt egy olyan étteremben teszik, ahol, ha nem is kockás abrosz mellett, de hangulatos környezetben fogyasztják el a klasszikus magyar fogásokat. Jöjjön most az öt kedvenc budapesti éttermünk, ahol a vasárnapi ebéd garantáltan ízletes ételekből áll.

hirdetés

Vasárnapi ebéd. Neked mi jut eszedbe róla? A nagymama múlt századból megörökölt fantasztikus receptjei, anyukád egészséges ételei, amit jólesik egy szépen terített asztal mellett, másnapos gyomorral elfogyasztani a szombat éjszakai bulizás után? Vagy éppen az, hogy te állsz egész délelőtt a konyhában a tűzhely előtt és rekord gyorsasággal egy három fogasos ebédet ütsz össze, amit aztán kis családod percek alatt jó kedvűen magáévá tesz? És persze azon kivételes alkalmak, amikor a családoddal együtt elmész egy étterembe és kedvedre válogatsz a finom, klasszikus vasárnapi fogások közül. Ilyenkor a terítéken biztos, hogy szerepel a gőzölgő húsleves, a frissen sült rántotthús krumplipürével és valami fincsi desszert is. No meg más finomságok a magyar konyha választékából.

Ida Bistro

Aki betér ebbe az elegáns étterembe a Várkert Bazár tőszomszédságában, egy igazi időutazáson vehet részt, már ami az ételeket illeti. Klasszikus, békebeli fogások, szívhez szóló ízvilág, kiemelkedő borok – mindez együtt jellemzi az IDA Bistro különleges hangulatát, amellyel a monarchia gasztronómiájának legszebb arcát és legkellemesebb emlékeit idézik meg. Magyar, osztrák és vegetáriánus fogások egyaránt szerepelnek az étlapon, a húsleves, borjúbécsi, császármorzsa triója a legjobb osztrák éttermek ízvilágát tükrözi vissza. A frissen vasalt hófehér abrosz az asztalokon, a fejújított thonet székek a boldog békeidők hangulatát idézi meg, sokáig ott tartják a vendéget, aki egymás után rendeli a finomabbnál finomabb ételeket.

Róma Ételbár

Bár ételbárnak hívják, egy igazi piros kockás terítős, jó hangulatú étterem Budán, a Csalogány utcában található Róma Ételbár. Több mint harminc éven keresztül Budapest egyik legnépszerűbb kifőzdéje volt, 2018-ban a tulajdonosa, a Cica becenéven ismert Sebestyénné Földes Ilona a törzsvendégek nagy bánatára bezárta a helyet. Aztán két év múlva jött egy fiatalember, Andrusch Dániel személyében és Cica áldásával, némi felújítás után újra nyitotta a Rómát. Az egylapos étlapon még mindig az olvasható, hogy II. osztályú üzlet, de az ételek minősége az élvonalbeli fővárosi éttermek sorába helyezi ezt a kis budai vendéglőt. A kínálatban magyaros, házias fogások vannak, melyek hetente cserélődnek. Nagy sláger a húsleves, a túrógombóc, a túrós csusza és a különféle főzelékek. Mivel nem lehet előre helyet foglalni, néha kisebb sor is áll a bejárat előtt, gyorsan pörögnek az asztalok, érdemes kivárni a sorunkat.

Stelázsi

Ha fontos számodra a kiszámíthatóság, ebben a harmadik kerületi étteremben van a helyed vasárnaponként. A nagymama ízletes és hagyományos receptjeit fedezheted fel a háromfogásos vasárnapi menü alkalmával. Gyöngyöző húsleves finommetélttel, levesben főtt zöldségekkel, rántott hús, petrezselymes, pirított burgonyával, házi vegyes savanyúsággal, palacsinta: ez a klasszikus menüsor, amit kisebb módosításokkal lehet variálni. Mindezt 5990 Ft-ért kellemes környezetben, barátságos pincérek társaságában. De ha valaki az étlapról szeretne rendelni, szüksége van egy kis gondolkodási időre, míg kitalálja, mit is rendeljen. A magyar konyha nagy klasszikusai mind szerepelnek az étlapon.

Szaletly

Menjünk át most a pesti oldalra, Zuglóba, a Thököly út és a Stefánia sarkán található Szaletly étterembe. A Kádár-korszakban igen népszerű Thököly Vendéglő helyén nyílt ez az étterem, üzemeltetői számára fontos szempont volt, hogy a hely megőrizze az eredeti hangulatát és funkcióját. A hagyományos ízek mind megmaradtak, csak egy kis csavarral, 21. századi kivitelezésben készítik el az ételeket, minőségi alapanyagokat felhasználva. A választék nagy, az étlapon gyöngytyúkleves, konfitált kacsacomb, szarvas, bárány, marhasült is szerepel, s a desszert felhozatal is igen csábító. Itt viszont érdemes vasárnap előre asztalt foglalni, bár tágas a hely, sok budapesti család kedvenc hétvégi programja a közös ebéd ebben az étteremben.

Tati

A magyar vidék eredeti ízei modern csavarral. Így hirdeti magát ez a szezonális alapanyagokkal dolgozó, különleges étterem Pest szívében, a Dohány utcában. Farm-to-table koncepciójuk lényege, hogy az alapanyagokat a saját farmjukról, illetve a lehető legrövidebb útvonalon magyar termelőktől szerzik be, hagyományos magyar ételeket készítenek el modern felfogásban. Gulyásleves, vadas marha, burgonyafőzelék, hogy csak néhányat említsünk a gyerekkorunkban is oly sokat fogyasztott ételek kínálatából. De ezeknek a fogásoknak az íze semmiben sem hasonlítanak az iskolai menzák silány alapanyagból készült, ehetetlen ételeihez! Ha evés közben becsukjuk a szemünket egy picit, minden zöldség, hús, összetevő ízét külön-külön érezhetjük.

Kiemelt kép: Szaletly; további fotók: Ida Bistro, Róma Ételbár, Stelázsi, Szaletly, Tati

Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn