Nem tudom, ki hogy van vele, de én tőről metszett ős-, föld-, vér- és egyéb asszonynak érzem magam minden olyan alkalommal, amikor meleg péksütit teszek az asztalra. Még a karácsonyi szünetben szoktam rá az éjszakai kelesztésű dolgokra, így reggel kerülhet úgy péksüti az asztalra, hogy nem kell hozzá korán kelnem. Ennek a vegán kiflinek a receptjét a veganuár alatt fejlesztettem ki. Kipróbáltam sokféle verziót, egy kicsit alakítottam őket, így született meg az én verzióm.
Hozzávalók 4 darabhoz
- 25 dkg liszt
- 1 ek olívaolaj
- 1 nagyvonalú tk só
- 1 dl növényi tej
- 0,5 dl meleg (de nem forró) víz
- 1 csipet vagy morzsolat friss élesztő
Elkészítés
Fogom a tesóimtól kapott szuper keverőmet, és egymás után beleöntöm az összes hozzávalót a tálba, majd körülbelül öt perc alatt szép ruganyos tésztát gyúratok vele. Egy órát kelesztem, majd négy gombócot, azokból pedig négy kiflit formázok. A keletkezett tészta ragad, tehát olajozni kell a deszkát és a sodrófát, de nagyon vékonyra nyújtható, ezért jó szorosan lehet felsodorni, ettől lesz a belseje körkörös.
A kifliket beteszem a hűtőbe, és reggel, nagyjából 10 órányi kelesztés után veszem elő. Hagyom magukhoz térni őket, közben előmelegítem a sütőt légkeveréssel 200 fokra úgy, hogy legalulra beteszek a római tálban egy kis vizet, hogy pára képződjön, sőt a kiflik tetejét is megkenem vízzel. 20 perc alatt szép pirosra sülnek, de oda kell figyelni rájuk. Ha az ember megint lekeni őket vízzel, ahogy kiemelte a tepsit a sütőből, fényesek, kicsit hólyagosak és töredezettek lesznek. A végeredmény pedig roppanós héj és puha belső.
Fotók: Pexels, Balázs Barbara
Balázs Barbi további receptjeit keresd az Asszonypajtás Instagram oldalon!