Íz, élmény, közönségsiker
„A séfek önzők – de én egy olyan éttermet szerettem volna, amit megtöltenek a vendégek” – mondja Dani, aki az elmúlt egy évben tudatosan figyelte a vendégek visszajelzéseit. „Életkoromból adódóan is egy vibráló helyet szeretnék, ami egész nap tele van és nyüzsög.” Az új étlap ennek szellemében született tele a vendégekre hangolt új fogásokkal, amelyeket az első év tapasztalatai alapján alkotott meg Dani. „Volt fogás, amin elképesztően sokat dolgoztam: magyar étel újragondolva, különleges ázsiai ízekkel bolondítva. De nem rendelték. Közben pedig láttam, hogy mi az az ízvilág, stílus, amire itt van szükség a Kopaszi-öbölben.”
Tudatos séf, üzleti szemlélettel
Bíró Dani felismerte, hogy a siker abban is rejlik, ha a vendégek visszatérnek, ha az étterem él és lüktet.
„Rájöttem, hogy nem akarok egy üres étteremben zseninek tűnni. Én vendégeket akartam látni, élményt adni nekik.”
A séf ugyanakkor nemcsak az ízek tekintetében fejlődött, hanem a vállalkozói gondolkodásban is sokat tanult: „Rengeteget kaptam a tulajdonosi körtől. Megtanultam, hogyan működik egy étterem a számok, a stratégia és a valódi célok szintjén is. Mindig is hálás leszek ezért az időszakért.”
Comfort food újra hangolva
Bíró Dani vendégközpontú, comfort food alapú konyhája igazi felüdülés: az új étlap egyszerre bátor és barátságos, izgalmas és otthonos. Kifinomult, mégis közérthető – olyan, aminek a fogásait jó érzés enni, és amiért jó érzés visszatérni.
Az egyik személyes kedvencem a paradicsomleves, ami gyerekkorunk emlékét idézi, mégis meglepően új arcát mutatja, melynek receptjét most Dani meg is osztotta velünk! A ZAZIE Bistro új étlapja nem egy séf egója köré épült, hanem egy valódi közösség élményét szolgálja. Bíró Dani nekünk főz.
Merre tovább? – Az út, ami csillagokhoz vezethet
Bár a ZAZIE új étlapja nem a Michelin csillagért született, Bíró Dani számára mégsem zárult le a fine dining iránti szenvedély. „Lehet, hogy klisé, de számomra a Michelin-csillag még célként szerepel. Nem csak egy díjként tekintek rá, sokkal inkább egy útként, egy hozzáállásként, egy minőségként, amit nap mint nap képviselni szeretnék” – mondja.
A jövőben szeretne újra olyan projektben részt venni, ahol ez a fajta precizitás és kulináris tökéletesség a cél. Tervei között szerepel az is, hogy édesapja, Bíró Lajos, a Buja Disznók étteremlánc tulajdonosa mellett is helytálljon, amikor eljön az ideje. „A ZAZIE tulajdonosi körétől rengeteget tanultam arról, hogyan épül fel egy működő koncepció, hogyan kell hosszú távon gondolkodni. Ez már most formálja bennem azt, hogy ha egyszer továbbviszem a családi örökséget, milyen irányba indulnék vele.”
Fotó: ZAZIE
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!