Keresés
Close this search box.

Felejtsd el a trendeket! Így tervezz otthonos enteriőrt 2024-ben is

Becsült olvasási idő: 3 perc
A nagyobb gyártók és trendkutatók évente adják ki a trend előrejegyzéseket, melyek a belsőépítész tervezők számára kiváló támpontokat, inspirációt adhatnak és tovább bővíthetik az eszköztárukat. Fontos szem előtt tartani, hogy egy enteriőrben akkor fogjuk jól érezni magunkat felhasználóként, ha rólunk szól és nem az aktuális trendekről! Varga Luca belsőépítész tervező írása.

hirdetés

Ha a Pinterest pörgetése és a trendguideok böngészése helyett a tervezési folyamat az életstílusod, elvárásaid letisztázásával kezdődik, egy csomó olyan információ birtokában leszel, ami alapján személyre szabott, hosszú távon örömmel használható enteriőröd lehet.

Remind

Önismeret és tértervezés

A tértervezés nemcsak esztétikai szempontokról szól, hanem arról is, hogy mik azok a dolgok, amelyek valóban boldoggá tesznek az otthonodban. Ha például a rendezettség a mindened, a konyhában érdemes elkerülnöd a ma oly’ trendi nyitott polcos elrendezést és a zárható konyhaszekrényeket választanod. Ha megőrülsz a szabályosságtól, válassz játékosan variálható polcrendszert. Ha szereted igényeid szerint variálni a teret, a könnyedén átalakítható modul kanapékat pont neked találták ki. Ha törékeny a lelki békéd, a harsány színek helyett érdemes letisztult, földszínű enteriőrben gondolkoznod. Ha kis alapterületű a lakásod, célszerű még a legapróbb kiegészítőknek is megtalálni a helyét és kompakt, tolóajtós tárolási rendszereket előnyben részesítened. Ahhoz, hogy a fenti dilemmákban jó döntésre juss, célravezető úgy tekinteni a belsőépítészeti tervezésre mint egy önismereti utazásra, ugyanis akkor fogod jól érezni magad az otthonodban, ha pontosan tisztában vagy saját igényeiddel, szokásaiddal.

Hosszú távú megoldások és életstílus

A trendek gyorsan változnak, de az otthonunkat általában évtizedekre tervezzük. Ahhoz, hogy egy tér valóban szolgálhassa igényeinket, érdemes olyan megoldásokat választani, amelyek időtállóak és harmonizálnak az életstílusunkkal. Az anyaghasználat, a burkolatok és a felületek megválasztása során egy sor olyan műszaki tulajdonságra támaszkodhatunk, amelynek ismeretében könnyedén növelhetjük az ingatlanunk időtállóságát. 

Például: ha nem vagy egy házitündér, a speciális karbantartási igényű tömörfa és márvány munkapultok helyett a kerámiából, esetleg kompozitokból készülő konyhai munkalapok sokkal testhezállóbbak lesznek számodra. Ha kisállatot tartasz, célszerű rövidszálú, hurkolt szőnyeget választanod a hosszú, vágott szálú helyett. Bútorválogatásnál is érdemes a tartós,  rövid-, közép- és hosszútávon is fenntartható megoldásokat előnyben részesíteni és olyan darabokat választani, amelyeknek a kopásra hajlamos elemei, a kárpitozása cserélhető, felújítható és az elemei életszakaszodnak és stílusodnak megfelelően átalakíthatók.

Remind

Személyre szabott, igényes enteriőr

Az egyediség kulcsfontosságú a személyes stílus kialakításában. Merjünk személyes élményeket, emlékeket, egyedi elemeket is belevinni otthonunkba. A terek kialakításánál ne csak az esztétikumra, hanem a kényelemre és a praktikumra is ügyeljünk. Az otthonunknak nemcsak szépnek, de funkcionálisnak is kell lennie, hogy valóban jól érezzük magunkat a mindennapok során. 

Az igazán jól megtervezett tér egy önismereti folyamat egy állomását jelenti, ahol az életstílusod, szokásaid és igényeid a legfontosabb összetevői a tervezési folyamatnak. Légy itt is tudatos, ne engedd, hogy a trendek vezessenek téged, teremts egy olyan otthont, amely valóban rólad szól, és ahol minden egyes elem a saját történetedet meséli el.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn