Hogyan készíts igazán egészséges és finom reggelit?

Becsült olvasási idő: 2 perc
Mitől lesz egy reggeli igazán tápláló? Hogyan befolyásolja a nap első étkezése az emésztést, az energiaszintünket és még az agyműködésünket is? Szakértők segítségével az ideális reggeli nyomába jártunk.
egeszseges_reggeli

hirdetés

Manapság egyre több táplálkozási irányzat van, amely figyelmen kívül hagyja a reggelizés fontosságát, sőt el is hagyja azt, például a fogyás érdekében. Kutatási eredmények a reggeli kihagyását számos negatív egészségügyi hatással is kapcsolatba hozták: bizonyos esetekben az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata nőhet. Ezzel szemben a rendszeres reggelizés pozitív hatással lehet a kognitív funkciókra, például a figyelemre, a memóriára és az iskolai, munkahelyi teljesítményre is.

Szomorú tény, hogy magyarországi adatok szerint a 7-14 éves gyermekek egyharmada reggeli nélkül indul iskolába, és ez az arány tovább romlik a 15-16 éves korosztályban. Az ő esetükben a reggeli hiányának még súlyosabb következményei lehetnek.

A fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen az energiát és tápanyagokat biztosító első étkezés. 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Danone Magyarország közös kezdeményezése, az Emésztési Jóllét program szakértői gyűjtötték össze, hogy mi mindenre érdemes figyelnünk a reggelizés kapcsán.

Mi kerüljön a reggelizőasztalra?

Az ideális reggeli a napi energiabevitel 20-25%-át fedezi, és az alábbi élelmiszercsoportokat
tartalmazza.

Teljes értékű gabonafélék

Teljes kiőrlésű magvakból készült péksütemények, kenyerek vagy gabonapelyhek, amelyek biztosítják a reggeli energiaforrást és gazdagok élelmi rostokban.
egeszseges_reggeli

Fehérjék

A tej és tejtermékek – például sajtok, joghurtok, kefir – magas kalciumtartalmuk miatt elengedhetetlenek. A tojás és sovány húsok szintén jó választást jelentenek. Növényi alapú táplálkozás esetén a fehérjebevitelt elsősorban hüvelyesek, diófélék és olajos magvak, illetve gabonafélék változatos fogyasztásával szükséges biztosítani, ezen túl a fehérjével dúsított növényi italok és egyéb növényi alternatívák is színesíthetik az étrendet.
egeszseges_reggeli

Zöldségek és gyümölcsök

Magas rost-, vitamin- és víztartalmuk miatt nélkülözhetetlenek egy kiegyensúlyozott reggelihez.

Remind

Folyadék

Szintén fontos szempont a megfelelő folyadékbevitel: érdemes elsősorban vizet vagy ásványvizet választani erre a célra. Emellett a változatosság jegyében a tea, a 100%-os gyümölcslevek, a tej vagy a tejes italok is remek kiegészítők lehetnek.

egeszseges_reggeli

A szakértők nem győzik azt is hangsúlyozni, hogy az emésztési jóllét megőrzése érdekében a reggeli ételek változatos összetételére különösen figyelni kell. A rostban gazdag gabonafélék és zöldségek segítik az emésztést, míg az olyan fermentált élelmiszerek, mint az alacsony zsírtartalmú probiotikus joghurtok, egyéb savanyított tejtermékek vagy a kovászos kenyér, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel támogatja a bélrendszer egészségét. A zöldségek, gyümölcsök közül minél színesebben válogassunk, így lehetünk biztosak benne, hogy többféle vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe, ami az emésztésünknek is jót tesz.

Fotó: Nicola Barts, Marta Dzedyshko, Polina Tankilevitch, Sergei Bezborodov, Anna Urlapova

Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn