Manapság egyre több táplálkozási irányzat van, amely figyelmen kívül hagyja a reggelizés fontosságát, sőt el is hagyja azt, például a fogyás érdekében. Kutatási eredmények a reggeli kihagyását számos negatív egészségügyi hatással is kapcsolatba hozták: bizonyos esetekben az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata nőhet. Ezzel szemben a rendszeres reggelizés pozitív hatással lehet a kognitív funkciókra, például a figyelemre, a memóriára és az iskolai, munkahelyi teljesítményre is.
Szomorú tény, hogy magyarországi adatok szerint a 7-14 éves gyermekek egyharmada reggeli nélkül indul iskolába, és ez az arány tovább romlik a 15-16 éves korosztályban. Az ő esetükben a reggeli hiányának még súlyosabb következményei lehetnek.
A fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen az energiát és tápanyagokat biztosító első étkezés.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Danone Magyarország közös kezdeményezése, az Emésztési Jóllét program szakértői gyűjtötték össze, hogy mi mindenre érdemes figyelnünk a reggelizés kapcsán.
Mi kerüljön a reggelizőasztalra?
Az ideális reggeli a napi energiabevitel 20-25%-át fedezi, és az alábbi élelmiszercsoportokat
tartalmazza.
Teljes értékű gabonafélék
Fehérjék
Zöldségek és gyümölcsök
Magas rost-, vitamin- és víztartalmuk miatt nélkülözhetetlenek egy kiegyensúlyozott reggelihez.
Folyadék
Szintén fontos szempont a megfelelő folyadékbevitel: érdemes elsősorban vizet vagy ásványvizet választani erre a célra. Emellett a változatosság jegyében a tea, a 100%-os gyümölcslevek, a tej vagy a tejes italok is remek kiegészítők lehetnek.
A szakértők nem győzik azt is hangsúlyozni, hogy az emésztési jóllét megőrzése érdekében a reggeli ételek változatos összetételére különösen figyelni kell. A rostban gazdag gabonafélék és zöldségek segítik az emésztést, míg az olyan fermentált élelmiszerek, mint az alacsony zsírtartalmú probiotikus joghurtok, egyéb savanyított tejtermékek vagy a kovászos kenyér, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel támogatja a bélrendszer egészségét. A zöldségek, gyümölcsök közül minél színesebben válogassunk, így lehetünk biztosak benne, hogy többféle vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe, ami az emésztésünknek is jót tesz.
Fotó: Nicola Barts, Marta Dzedyshko, Polina Tankilevitch, Sergei Bezborodov, Anna Urlapova
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!