A mediterrán étrend titka
Már az 1990-es években is feltűnő volt, hogy a mediterrán országokban alacsonyabb a krónikus megbetegedések aránya, arrafelé tovább élnek az emberek még annak ellenére is, hogy az egészségügyi szolgáltatásokhoz nem minden esetben fértek úgy hozzá, mint mondjuk, Nyugat-Európában. Ami akkor még csak elmélet volt, mára bizonyított tény: a főként gyümölcsökből és zöldségekből, magvakból, halakból álló étrend hozzájárulhat egészségünk megtartásához, ezáltal életünk potenciális meghosszabbításához is. A születéskor várható átlagos élettartam tekintetében a Worldometer élő statisztikai adatai alapján felállított rangsorban Olaszország például az előkelő 7. helyet foglalja el, ott ez a szám 85 év körül van, míg Magyarország a listán csak a 77. helyen szerepel, a maga 73 évével. Persze a táplálkozás még nem minden, sokat számít a napi testmozgás és a társasági élet, például az ételek élvezetes elfogyasztása szeretteink körében. Arra, hogy mi a mediterrán étrend titka, Győző-Molnár Anna táplálkozástudományi szakember adja meg a válaszokat.
Nem diéta, életmód
„A mediterrán étrend a Földközi-tengeri régió tradicionális étkezési szokásain alapszik. Főként friss zöldségek, gyümölcsök, zöldfűszerek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, diófélék, halak és egészséges zsírok (pl. olívaolaj) alkotják. A vörös húsok fogyasztása minimális, fehérjék közül a tejtermékek, szárnyasok és a tojás szerepelnek benne, de csak visszafogottabb mennyiségben. Tiltólistásak a finomított szénhidrátok, a cukros ételek, italok, a transzzsírok, a finomított olajok, a túlságosan feldolgozott vagy készételek.
A mediterrán diéta nemcsak a táplálkozásra, hanem az aktív életmódra és a közösségi élményekre, a közös étkezések megélésére is nagy hangsúlyt helyez. Ha a térség lakosságát nézzük, jellemzően élvezettel és társaságban fogyasztják el ételeiket, ami amellett, hogy örömet okoz, csökkenti a stresszt és javítja az emésztést. Emellett a rendszeres testmozgás, mint például a séta, a napi teendők elvégzése, kertészkedés vagy úszás – szintén az életmód részei. Mindezen mozgásformák nem egyenértékűek az egész napos ülőmunkát kompenzáló, egyórás edzőtermi edzések hatásaival. Nem beszélve arról, hogy ezek a népek szorosabban kötődnek a természethez, együtt élnek vele, éppen ezért ez is nagyon jó példa lehet számunkra.”
Könnyen adaptálható
Nyilván most sokan azt gondolják, könnyű a mediterránoknak, hiszen nekik ott a tenger, a kedvező éghajlat, a jobb életszínvonal. Ám mielőtt mindezt egy kézlegyintéssel elintéznénk, érdemes azon elmélkedni, hogy hazai viszonyok között is megvalósítható-e ez az életvitel. Győző-Molnár Anna szerint ennek nincs akadálya: „A mediterrán étrend egyik alapja a friss, idényjellegű zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, amelyek Magyarországon ugyanúgy helyettesíthetők az itteni, helyi kínálattal, az adott hónap szezonalitásának megfelelően. A halakat illetően érdemes növelni a pisztráng, a süllő, a busa vagy a harcsa fogyasztását is, amelyek megfelelő alternatívák lehetnek Magyarországon, ugyanakkor nem ördögtől való tengeri halakat választani a boltok kínálatából. Érdemes nem megfeledkezni az olyan, itthon is elérhető gabonákról, hüvelyesekről sem, mint a hajdina, köles, lencse és csicseriborsó, amelyek jól illeszkednek a mediterrán étkezésbe, és nem is túl drágán beszerezhetők. Törekedjünk rá, hogy amikor csak van rá lehetőségünk, válasszunk extra szűz olívaolajat zsírforrásként.
Mit tehetsz a hosszú és egészséges életért?
Megjelent a Remind Special Edition sorozat legelső kiadványa: a Longevity különszám. A longevity, vagyis a hosszú és egészséges élet tudománya számunkra nem csupán egy múló trendet jelent, hitvallásunkat képviseli, ezért is hoztuk létre ezt a különleges kiadványt, amellyel inspirálni szeretnénk olvasóinkat egy hosszabb, egészségesebb és tudatosabb élet elérésében. Ha még több izgalmas tartalmat olvasnál a témában, kattints, és rendeld meg most a bookazine-t, amelyben az cikk folytatását is megtalálod!
Fotó: Pexels
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!