Az egészséges reggelik netovábbja: a sós zabkása

Becsült olvasási idő: 2 perc
A reggeli, ha nem is a legfontosabb, napunk első étkezése, ezért érdemes mérlegelnünk, hogy mi kerüljön ilyenkor az asztalra. Szabó Adrienn diabetikustól sós zabkása receptje felvonultatja azokat a tápanyagokat, amelyekre szükségünk lehet, hogy egy egészséges fogással, energikusan induljon a reggel.
sos_zabkasa

hirdetés

Az alap

  • 10g nagy szemű zabpehely
  • 10g zabkorpa
  • 10g kölespehely
  • 5g búzakorpa
  • 5g búzacsíra
  • 5g lenmagpehely

A hozzávalókat lábasba tesszük és annyi vízzel, ami bőven ellepi, néhány percig főzzük. Ezt
az alapot több napra előre elkészíthetjük, nem kell minden nap frissen főznünk, kevernünk, összeállítanunk. A kása alapja a zab mellett más gabona pehely is lehet (árpa, tönköly, rizs, hajdina, köles), és fontos, hogy emellett legyen benne plusz rost (korpa, lenmagpehely). A búzacsíra nem kötelező elem, egy plusz érdekességként, fehérje-, zsírsav- és mikrotápanyag-forrásként szerepel a receptben.

A feltét

  • 60g tofu vagy 1 db tojás

A zabkására kerül a gabonafélék fehérjetartalmát kiegészítő fehérjeforrás, amelynek vegán verziója a tofu, de maradhatunk a tojásnál is (6 perces tojás esetén a belseje kissé még lágy marad). Ha pedig a sós kása kínai verzióját, azaz a congee-t (ejtsd: kondzsi) készítjük el, feltétként kerülhet rá maradék sült hús, túró vagy akár cottage cheese.

A zöldségek

  • 50g hónapos retek
  • 50g karalábé
  • 50g kimchi
  • 20g újhagyma

Reggelinél számoljunk kb. 150-200 gramm szezonális zöldséggel – nyerssel vagy sülttel. Ezek a sós kására kerülnek. Ráhalmozhatunk sült vagy főtt gombát, répát, céklát, brokkolit, karfiolt vagy akár sütőtököt is. Nyugodtan elővehetjük a hűtőből a maradékokat. Illetve a zöldség feltét lehet még csíra, savanyúság vagy savanyított hagyma is.

Az élmény

  • 10g magmix (tökmag és napraforgómag)
  • 10g hántolt hajdina
  • 5g dióolaj
  • 1 kiskanál szójaszósz

A plusz ropogás a krémes kásához nagyszerű reggeli élményt nyújt, élénkít, tudatosítja,
hogy étkezünk. A magvakat száraz serpenyőben pillanatok alatt megpiríthatjuk. A hajdina nem kötelező ebben az összeállításban, de mivel sokan nem kedvelik a szerintem zseniális, karakteres diós ízét, javaslom kipróbálni a hántolt, pirított verziót – ezt tényleg mindenki szereti. Nem kell főzni, csak úgy a magokkal együtt száraz serpenyőben pár percig pirítani. A dióolaj, mint plusz illat és íz, illetve plusz esszenciális zsírsav (növényi omega-3) kis mennyiségben ráadásként kerülhet a kására.

Ha édes reggelire vágyunk, az alapra kerülhet tofu és/vagy túró, joghurt, és az édes ízzel
harmonizáló zöldségek (cukkini, cékla, sütőtök), valamint gyümölcsök (friss, vagy sült, vagy
aszalt), továbbá változatlanul a különféle magok és az olaj.

Fotó: Canva

Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn