A böjt ezer arca – Milyen böjtölési formát válasszunk?

Becsült olvasási idő: 6 perc
Böjtölni nem csak nagyböjt idején, húsvét előtt lehet és a böjt nem csak arról szól, hogy kihagyjuk a húst a táplálkozásunkból. A böjtölésnek számos formája létezik, és mindenki megtalálhatja a saját életmódjához, céljaihoz és fizikai állapotához leginkább illeszkedőt. Arádi Antónia böjtvezető szakemberrel, a Visegrádi Vitalizáló Vendégház tulajdonosával a különböző böjtölési formákról beszélgetett László Krisztina.
bojt

hirdetés

A böjt a tudatos önmegtartóztatás azon formája, amikor valaki meghatározott időre lemond bizonyos ételekről, italokról vagy más élvezeti cikkekről. Hogy miért teszi mindezt? Van, aki testi megtisztulásra és az extra kilóktól való megszabadulásra vágyik, mások egészségügyi okokból vágnak bele, sokak számára pedig a vallási-lelki elmélyülés a cél. Merthogy a böjt lényege nem csupán a lemondás, hanem a tudatos elcsendesedés és belső figyelem gyakorlása. Amikor kevesebb külső inger ér bennünket – például nem terheljük meg a testünket folyamatos evéssel –, több energiánk marad a befelé fordulásra, az önreflexióra és a lelki tisztulásra. A böjt így lehetőség arra is, hogy kapcsolatba kerüljünk valódi szükségleteinkkel, elengedjük a felesleges evést, és egyensúlyt találjunk test, lélek és szellem között.

Böjtvezető szakemberként milyen érveket tudnál felhozni a vezetett böjtölés mellett? Kiknek ajánlod a böjtölés ezen formáját és miért?

A vezetett böjtölés számos előnyt kínál, különösen kezdő böjtösök esetében. Először is biztonságosabb, mint otthon egyedül belevágni a böjtölésbe. Egy tapasztalt böjtvezető pontosan tudja, hogyan reagál a szervezet a táplálékmegvonásra, milyen tünetek természetesek, és mikor kell közbeavatkozni, esetleg más kúrára áttérni. Ez különösen fontos, ha nem teljesen egészséges személy kezd böjtölni. A fizikai aktivitás elengedhetetlen böjtölés alatt, de nem mindegy hogyan és mennyit mozog az illető, itt is fontos a felügyelet és a személyre szabott mozgás. Nálunk Visegrádon nagy élményt jelent a közös, szervezett túrázás, utána még jobban esik a szaunázás vagy a masszázs.
A csoportos böjt alkalmával a résztvevők megoszthatják egymással tapasztalataikat, biztatják egymást, ami erősíti az elköteleződést és segít a nehéz pillanatokban is. Sok barátság alakul ki és a visszatérő vendégek örülnek egymásnak. Minden csoportnak távozás előtt részletes útmutatót adok a felépítő napok fontosságáról és ha szükséges további tanácsokkal látom el a vendégeket a táplálkozásról, a testmozgásról, az életmódváltásról.

Milyen böjttípusok közül választhatnak nálatok a vendégek?

A legismertebb és legkedveltebb böjtforma nálunk a Buchinger-féle léböjt. Ennek lényege, hogy a szervezetet időszakosan megfosztják a szilárd tápláléktól, miközben a böjtölők zöldséglevest, gyógyteákat, hígított gyümölcslevet fogyasztanak, így biztosítva a megfelelő folyadékbevitelt, az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat. A cél nem az éhezés, hanem a test természetes öngyógyító folyamatainak támogatása és az anyagcsere optimalizálása. Ezzel a böjttel rövid időn belül, általában 8 nap alatt a lehető legjobb eredményt lehet elérni, mind a fizikai mind a mentális tisztulás területén. A napi többszöri, rendszeres „étkezés” (reggel citrom-tea-méz, délben és este leves, uzsonna gyümölcslé és este vacsora után zabnyák) hatására gyakorlatilag az első napok után egyáltalán nincs éhségérzet, viszont napról napra megtapasztalható a magasabb energiaszint, amelyet a túrázások és a lépcsőn való fel-le menetel alkalmával vesznek észre a böjtölők. Aki orvosi ellenjavaslat miatt nem vállalhatja a léböjtöt, nekik ajánljuk a rizs-, Mayr- hajdina vagy ritkább esetekben a banán kúrát. A tisztulás itt is megfigyelhető.

Milyen jótékony hatása van a rizsnek az emberi szervezetre?

Nem is gondolnánk, milyen értékes táplálék a barna rizs. Ásványi anyagokban, fehérjékben és vitaminban gazdag, rostanyagokat, kalciumot, káliumot, fluort és B-vitamint is tartalmaz. A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem fényezik (nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett „ezüsthártyát”), emiatt nagyobb a tápértéke. Mi főzve vagy párolva készítjük el, ilyenformán előnyösen hat az emésztésre. Kitűnően méregteleníti a szervezetet.

A banánról azt gondolná az ember, hogy rengeteg kalóriát tartalmaz. Hogyan lehet ez a gyümölcs egy tisztítókúra alapja?

A banánkúra titka a banán rosttartalmában rejlik, ezenkívül tele van keményítővel, ami növeli a szervezet zsírégető képességét. A banánban található enzimek az anyagcserét segítik: nem raktározzák a bevitt kalóriákat, hanem az erőnlétet növelik.
B6-vitamin-tartalma segít az izomépítésben, míg a C-vitaminnak a zsírégetésben van szerepe, valamint az A- és E-vitaminnal karöltve gondoskodik a sejtek fiatalon tartásáról. Káliumtartalma szabályozza a vérnyomást, a rostok koleszterinszintjét, valamint a vízháztartást. A benne lévő magnézium serkenti az adrenalin kiválasztódását.

Mi a Mayr-kúra lényege?

Ezt a komplex, orvosilag megalapozott méregtelenítő és gyógyító módszer dr. Franz Xaver Mayr, osztrák orvos fejlesztett ki a 20. század elején. A Mayr-diéta egy kímélő étrend, ami fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket tartalmaz. A kefir-kenyér kombináció például egy ilyen kímélő étrend az emésztőszerveknek, a béltraktus regenerálódik, a vékonybél visszanyeri természetes funkcióját. A vezetett böjt során a páciens megtanul tudatosan és lassan enni, alaposan rágni, figyelni a test jelzéseire – ez a későbbi emésztési zavarok megelőzésének kulcsa. Dr. Mayr a helyes táplálkozásról kidolgozott elmélete a sav-bázis fontosságát emeli ki. A testben állandó kémiai reakciók folynak savak és lúgok között. A táplálkozás szabályozza a test sav-bázis háztartását. A legfontosabb szabály, hogy a bevitt tápanyag 80 %-a lúgos, 20 %-a savas hatású legyen.

S mitől olyan csodálatos a hajdina, hogy a böjtölés alapja lehet? Kiknek ajánlod ezt a böjtölést?

A hajdina egy gyógynövényként is alkalmazott, gabonaként kezelt keserűfűféle magja. Telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag és glutént nem tartalmaz, ellenben sok benne a B1, B2-, C-, és E-vitamin, gazdag fehérjeforrás, emellett cinket, rezet, mangán, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Rosttartalma más gabonafélékhez viszonyítva kiemelkedően magas.

Te melyik böjtöt szoktad rendszeresen végezni és milyen gyakran?

Én évente egyszer, nyáron, amikor el tudok szabadulni Visegrádról, elvonulok valahova, és a vendégházban főzött és előre lefagyasztott leveseket viszem magammal.
Tavaly 14 napot csináltam végig és minden évben tapasztalom a hatást. Évente kétszer pedig 8-8 napos hajdina kúrát csinálok. Én ettől érzem leginkább az izületi megtisztulást a térdemben, a csípőmben, azt tapasztalom, hogy a mozgásom ismét olyanná válik, mint 10-15 évvel ezelőtt.

bojt

Mi a véleményed az időszakos böjtről, ami mostanában nagy divat. Te már próbáltad?

Az időszakos böjtöt már évek óta folyamatosan ajánlom, a léböjt után sokkal könnyebb megvalósítani. A vissszajelzések nagyon biztatóak, van, aki a további súlyfeleslegétől tudott így megszabadulni, van, akinek eddig sem esett jól a reggeli evés, most már „igazoltan” csak délután eszik és sokkal jobban érzi magát. Csak javasolni tudom, de azt is hozzá teszem, hogy a legfontosabb figyelni, ki-mivel érzi jól magát.

Én személy szerint kétszer is „nekiugrottam”, de én úgy nőttem fel és éltem le 72 évet, hogy a következő mondást követtem: „egyél reggel úgy, mint a király”. Nekem a reggeli étkezés hozza az élményt, szeretem a nagyon jó minőségű vadkovászos kenyérből készített pirítóst, „kenőkékkel” (avokádó, padlizsán, tojás, vörös-lencse, szardínia krémmel). Ehhez mindig sok zöldséget eszem: retek, paprika, paradicsom és amikor nem kell „szalonképesnek” lennem, akkor hagymát is. Ebéd általában valamilyen egytálétel, a vacsora pedig az aznap főzött böjtös leves, még a „darabos” állapotában. Reggel 6 és este 6 között eszem. Miután nincs súly problémám, azt gondolom, hogy minden újdonságot ki kell próbálni és megtalálni a legjobbat.

Mit javasolsz a vendégeidnek, akik 10 nap böjt után hazamennek. Hogyan tudják megtartani az új életmódot. Mibe kapaszkodjanak, amikor egy kicsit elbizonytalanodtak?

A léböjt hatására mindenkinek összeszűkül a gyomra, ezt itt a böjttörő alma elfogyasztásakor örömmel tapasztalják a vendégek, van, aki csak fél almát tud megenni. Ez és a fejben beállt változás az alapja annak, hogy nagyon sokan számolnak be arról, másképp élnek a böjt után. Nagyon fontos tanácsként mondom el minden alkalommal, hogy rágni kell, sokszor, kb. 30-szor egy-egy falatot. (Egyébként a böjtös levest sem szabad inni, nem csészében adjuk, hanem leveses tányérban és szép lassan kell kikanalazni.) További tanácsom, hogy egy-egy étkezésre legalább 20-30 percet kell szánni, a sok rágás és az idő meghozza a teltségérzést. Az is nagy felismerés a böjtölők számára, hogy ha kis éhséget éreznek, akkor teát vagy vizet kell inni, és ezt otthon is alkalmazzák. Szintén tapasztalhatják, hogy mennyivel könnyebb a teli has helyett szinte üres gyomorral mozogni, túrázni, ez is lehet követendő otthon.

Sokan számolnak be arról, hogy hónapokig nem kívánják a húst, gyakorlatilag áttérnek a növények és gabonák fogyasztására, vagy csak ritkán esznek húst.

Szintén hasznosítható az otthoni életvitelnél, hogy a megfelelő folyadék bevitellel (napi 1-1,5 liter) ki lehet vele váltani egy-egy étkezést. De folyadékbevitel alatt nem gyümölcslevet (ami szerintem teljesen elhagyandó) értünk és főleg nem „bolti” italokat. A túlzott koffeinfogyasztás elhagyása szintén magától jön a böjt után. A böjtölés alatt a vendégek megtapasztalhatják, hogy nem koffeinnel kell az energiaszintet növelni, hanem például mozgással. Szinte mindenki úgy megy el Visegrádról, hogy megfogadja: be fogja építeni az életébe a mozgás valamilyen formáját és olyan visszajelzéseket kapok, hogy ez sokszor sikerül is. Talán az is fontos, hogy tudatában kell lennünk azzal, minden változás időbe telik és a rossz szokásos elhagyásához és új, egészséges szokások átvételéhez idő és kitartás kell, amit meg kell, hogy előzzön a testi-lelki nagytakarítás.

A vendégek kapaszkodót tudnak nyújtani egymásnak, sokszor zárt Facebook csoportban vagy más formában tartják egymással a kapcsolatot és ha akad is elbizonytalanodás, a többiek átlendítik ezen őket.

Kiemelt kép: Polina Tankilevitch /  Pexels

Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn