Keresés
Close this search box.

A nyakba akasztható vibrátortól a szexuális vágy természetességéig – Az ország első női szexshopjában jártunk

Becsült olvasási idő: 3 perc
Az ország első női szexshopjában régi perzsaszőnyeg fut végig a földön, a termékek háttérvilágítást kapnak, és két művészettörténész vezeti az üzletet. Sosem láttam ehhez hasonló helyet, de elképzelni is nehéz lett volna. Vermes Nikolett írása.

hirdetés

Perzsaszőnyeg, fehér falak, meleg neonfény, tágas tér. Aki belép a Lib Women’s Store Paulay Ede utcai üzletébe, elsőre talán nem is tudja, hol van pontosan: egy galériában vagy egy szexshopban. Az ország első és egyetlen női szexhopja olyan, akár egy designer galéria, csakhogy itt nem műtárgyakat értékesítenek, hanem szexuális segédeszközöket. Merészen hangzik? Az is, viszont még az elején érdemes tisztázni, hogy az üzlet nem csupán kialakításában különbözik a többi szexshoptól. A cégéren nincsen óriási 18 pluszos karika, a termékek között pedig keresve sem találunk zavarbaejtően méretes dildót, sem más extrém kelléket. Itt nincsenek a női nemet lealacsonyító eszközök, épp ellenkezőleg, itt minden árucikk a női vágyak kielégítéséről szól.

Dobó-Nagy Fanni és Jani-Téglásy Lili művészettörténész nem egyszerű szexhopot nyitott, hanem egy üzletet a hölgyek örömére. Igaz, még sokan ódzkodnak a helytől. „Megszoktuk, hogy a szexshop egy tabu hely, ahová mindenki titokban megy, vagy éppen titokban vásárol az online platformokon, még a diszkrét csomagolás is ezt a tabusítást támogatja. A vásárlóinkon is látjuk, hogy félve lépnek be az ajtón. Volt egy nő, aki egy hónapig gyűjtötte a bátorságát ahhoz, hogy bejöjjön az üzletbe, azóta már kétszer járt nálunk, és mindkét alkalommal vásárolt” – kezdi a beszélgetést Lili egy hétköznap délután az üzletben. Itt van kedd délután, és mi sem természetesebb, minthogy a Lib Women’s vibrátorairól, dildóiról és egyéb szexuális kiegészítőiről beszélgetünk. A két alapító célja, hogy mindannyian nyitottabban kezeljük a szexszel kapcsolatos kérdéseket, hiszen valójában a világ egyik legtermészetesebb dolgáról van szó.

Ne nevezzük szexshopnak!

„Mielőtt megnyitottuk az üzletet, személyesen is elmentünk több magyarországi szexshopba, rengeteg online szexshopot végignéztünk, de Londonban találunk olyan kereskedést, ahol azt éreztük, hogy itt nőként is komfortosan érezzük magunkat, hogy itt szívesen vásárolunk. Ez inspirálta a saját üzlet alapítását” – mondja Fanni, majd rögtön hozzáteszi, hogy az említett angliai boltot a kilencvenes években alapították, ahhoz képest Magyarországon másfél éve nyitott meg az első női szexshop. Lili itt közbeszól és megjegyzi, hogy nem szeretik szexshopnak nevezni az üzletet, hiszen nem csak a szexről szól.

Az alapítók kapcsolati hálója egyre nagyobb, együttműködőik között vannak fiziológusok, szexuálpszichológusok és nőgyógyászok, akiknek segítségével edukálják a vásárlókat. „Látjuk, hogy milyen nagy igény van a beszélgetésre, akik bejönnek hozzánk sok kérdéssel bombáznak minket, és mi boldogan beszélgetünk mindenkivel. Szeretnénk elérni, hogy többen felismerjék a szex fontosságát. Gondoljunk bele, hogy egyéb kényeztető dolgokról milyen nyíltan beszélünk, mondjuk arról, hogy elmegyünk megmasszíroztatni a hátunkat, arról viszont egy szót sem mondunk, hogy önkielégítéssel vagy egy együttléttel is kényeztetjük magunkat.”

Hogy a nők valóban bátrabban beszéljenek a szexualitásról és megismerjék, hogy mire van szükségük a vágyaik kielégítése érdekében, Fanni és Lili minden termékből kihelyezett egyet az üzletben, amelyet bárki a kezébe vehet. Mint mondják, nincsen olyan vibrátor, gésagolyó, csiklóizgató vagy más egyéb eszköz, amelyet ne ismernének. Minden terméket maximális figyelemmel választanak ki, különös tekintettel a gyártóra és a termékminőségre. 

Nyakba akasztható vibrátor 

Hogy mire volt elég a nyitás óta eltelt másfél év? Fanni büszkén újságolja, hogy a jelenlegi adatok szerint többen vásárolnak személyesen, mint online, vagyis a nők egyre bátrabbak, ha saját szexualitásukról van szó. Majd rámutat egy vibrátoros nyakláncra (egy egyszerű ezüst színű láncot kell elképzeli, amelyen egy kisebb vibrátor lóg), ez volt a 2023-as termékek bestseller-e, és arra hivatott, hogy a viselői kifejezzék: szexuálisan önazonosak.

„Mi magunk is hétköznapi emberek vagyunk, olyanok, mint bármelyik másik fiatal, budapesti nő. Fontosnak tartjuk, hogy többen legyenek azok, akik természetesen kezelik, hogy a szex is az életünk része, mi több, alakítja a mindennapjainkat. Jobban járunk, ha beszélünk erről, ezzel elkerülhetjük a tévképzeteket, minthogy ez csak az aberrált személyeket foglalkoztatja. Hiszen mindannyiunkat foglalkoztat.”

Ezt kínálja egyszerű, mindennapi csomagolásban a Lib Women’s, és ki tudja, talán az is lehet, hogy az etikus szexshopok felváltják az abszurd kellékekre épülő, sötét üzleteket, amikről minden eszünkbe jut, csak éppen az örömteli szex nem.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
A következő oldalon felnőtteknek szóló tartalom szerepel.

Elmúltál már 18 éves?