A vibrálóan kék víz, a fákkal borított szigetek és az ódon városkák kikötői elég okot szolgáltatnak arra, hogy Horvátország a népszerű hajózási célok élmezőnyében szerepeljen, de mellette szól az is, hogy az Adriai-tenger Európa legtisztább tengereként ismert, ráadásul a horvát parton öt nemzeti park is található, amelyből három (Brijuni, Kornati és Mljet) jellegzetesen tengerparti.
A felfedezésre váró barlangokkal, paradicsomi öblökkel és hívogató strandokkal szegélyezett partok a világ minden tájáról mágnesként vonzzák a vitorlázni vágyókat, akik akár helyben is bérelhetnek hajót. Több mint hatvan marina és szezonális marina várja a szigeteknél és a partmenti öblökben a hajósokat. A biztonságos menedéket nyújtó kikötőkben nemcsak saját hajóval pihenhetünk meg, bármilyen vízi járművet bérelhetünk – akár személyzettel együtt.
Ha készen állsz, hogy bevedd az Adria partjait, és már csak az a kérdés, hol köss ki a hajóddal, öt mesebeli kikötőt ajánlunk, ahol lehorgonyozhatsz.
1. Šipanska Luka
A Dubrovnik közelében található Šipanska Luka valaha a város előkelőségeinkek kedvenc kirándulóhelye volt. Ugyan egyre többen fedezik fel maguknak bűbájos nyaralóinak és a színes vendéglátói kínálatának hála, a hely továbbra is megőrizte eredeti jellegét. A dús, mediterrán növényzettel borított öböl intim menedéke lehet bármelyik hajósnak, aki biztonságos kikötőhelyre vágyik.
2. Vis
Šipanska Lukához hasonlóan Vis is azon városok közé tartozik, amelyek tökéletes rejtekhelyül szolgálnak, ha egy védett öbölben szeretnénk lehorgonyozni. Vis az ókori görögök első és legfontosabb meghódított települése volt. Szépségét ma nemcsak az elbűvölő természeti környezetnek, az évszázadok maguk után hagyott nyomainak is köszönheti. A turisták körében a ferences rendház és a Priovo-félsziget tengerparti sétánya és kőházai teszik népszerű kirándulóhellyé.
3. Hvar
Ha az Adria egyik legszebb szigetén található városban, Hvarban kötünk ki, mindenképpen érdemes elhagynunk a hajót, és felfedeznünk a környéket. A horvát Saint-Tropez-ként is emlegetett Hvar fölé magasodó hegyről és várfalról gyönyörű kilátás nyílik a macskaköves utcák kanyarulataira, a tengerparti sétányra, a kikötőre és a Paklinski-szigetek megkapó lagúnáira.
4. Cres
Cres tökéletes választás lehet, ha szeretnénk megmerítkezni a történelemben. A városka középkori kikötőjében a helyiek csónakjai mellett horgonyozhatunk, és a langyos nyári estékent kellemes esti sétákat tehetünk az egymást érő kőházak labirintusában. A zöld lejtőkkel körülölelt öböl védettsége miatt úgy érezhetjük magunkat, mintha egy tavon hajóznánk.
5. Skradin
Skardin szépségén már az ókori rómaik szeme is megakadt, akik kétezer évvel ezelőtt ennek az eszményi városkának a partján kötötték ki vitorlás hajóikat. Skardin bája, hogy a Krka folyó torkolatánál helyezkedik el, ezzel együtt a Krka Nemzeti park tengeri bejárata. A műemlékvédelem alatt álló város ezért a tücskök ciripelésének a békák brekegésének szimfóniájától hangos.
Ínyencek tengere
Horvátország nemcsak a megkapó természeti környezetnek, a különleges kikötőknek és a hajóbérlési lehetőségeknek, hanem az itt kóstolható tengeri finomságoknak is köszönhetően vált népszerű hajózási úti céllá.
Az Adria egyik leggyakoribb halétele a brudet. Ennek a fogásnak számtalan elkészítési módja létezik, elengedhetetlen összetevői azonban az olívaolajon megfuttatott hagyma, az ebbe érkező különféle halak, zöldségek, fűszerek, bor – leginkább a prošek, a dél-dalmátok édes desszertbora –, egy csepp ecet és egy igazán autentikus hozzávaló: a sós tengervíz. Ha Dalmáciában járunk, könnyen bukkanhatunk olyan vendéglátóhelyre, ahol a brudet az étlap állandó része. Persze a horvát tengerparton a friss hal számtalan elkészítési módjával találkozhatunk. Helyi különlegesség a horvát pizzaként emlegetett Vis szigeti lepény is.
A halon túl természetesen más tengeri finomságokat is érdemes megkóstolnunk, ha az Adrián hajózunk. Ilyen például a Kvarner-öbölben élő scampi, amely a rákcsalád más tagjainál kétszer nagyobbra nő, húsa minősége pedig a homáréval vetekszik. A kvarneri régió sajátos enogasztronómiai – vagyis a bor és az étel összhangját előtérbe helyező gasztronómiai – kínálatáról ismert, ezért a környéken járva mindenképpen meg kell kóstolnunk a híres vrbniki žlahtina bort a kvarneri scampival párosítva.
Arról se feledkezzünk meg, hogy az Adria finomabbnál finomabb kagylókban bővelkedik, így a tengerparti vendéglőkben bátran keressük az osztrigát, a fekete kagylót vagy éppen a Szent Jakab-kagylót. Bármelyiket is válasszuk, biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legfrissebben kerülnek az asztalunkra.
A horvát tengerpart gasztronómiájának kétségtelenül a friss és minőségi összetevői az alappillérei. Az Adrián hajózva keressük ezeket a helyi finomságokat, és biztosan felejthetetlen ízélményben lesz részünk.
Fotók sorrendben: Vitorlázás a Brijuni Nemzeti Parkban: Julien Duval; Vis: Petar Veić; Hvar: Shutterstock; Cres: Zoran Jelača; Skradin: Julien Duval; Scampi: Maja Danica Pečanić