A zeller hozzávalói
– 2 db közepes méretű zellergumó (megmosva, de nem megpucolva)
– 1,5 ek. egész koriandermag
– 1 tk. só
– 1 dl
– napraforgó olaj
A püré hozzávalói
– 1 db kisebb méretű sütőtök
– 1-2 ek. napraforgó olaj
– 2 dl tejszín
– fél tk. só
– fél tk. chili por
Elkészítés
A Felelős Gasztrohős vegán, mindenmentes receptje szerint a sütőt előmelegítjük 170 fokra, majd az egész zellergumóknak levágjuk az alját, hogy egyenesen álljanak, majd egy sütőpapírba bélelt tepsibe állítjuk őket. Egy éles késsel hússzor-hússzor megszurkáljuk a zellereket minden oldalukon. A koriandermagot finoman összetörjük egy mozsárban, majd hozzáadjuk a sót. A zellereket meglocsoljuk az olajjal, majd finoman beledörzsöljük minden oldalról a korianderes sót. Két és fél, három órán keresztül sütjük, amíg a zeller teljesen megpuhul, fél óránként megöntözve a kisülő olajával.
A sütőtökpüréhez 200 fokra melegítjük elő a sütőt. A sütőtököt héjával együtt feldaraboljuk, egy sütőpapírba bélelt tepsibe helyezzük őket és meglocsoljuk az olajjal. Addig sütjük, amíg enyhén barnulni (karamellizálódni) kezd a teteje. A megsült és kihűlt tököt kikanalazzuk a héjából, sóval, chilivel, tejszínnel együtt turmixgépben összepürésítjük. Igény szerint sóval, citromlével kerekítjük ki az ízeket.
Kiemelt kép: Canva; fotó: Kőfaragó Zsuzsi / Felelős Gasztrohős
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!