A tökéletes mentes vendégváró: egészben sült zeller sütőtökpürével

Becsült olvasási idő: < 1 perc
Vendégek érkeznek szombat délre. Van közöttük, aki vegán, más a gluténnal áll hadilábon, és akad olyan is, akinek a laktóz jelenti a társasági események kényszerű befejezését. Ha a hétvégén hozzád is olyan társaság toppan be, amelynek tagjai különböző ételérzékenységgel küzdenek vagy valamilyen diétát tartanak, az egészben sült zellerrel nem nyúlhatsz mellé!
zeller

hirdetés

A zeller hozzávalói

– 2 db közepes méretű zellergumó (megmosva, de nem megpucolva)
– 1,5 ek. egész koriandermag
– 1 tk. só
– 1 dl
– napraforgó olaj


A püré hozzávalói

– 1 db kisebb méretű sütőtök
– 1-2 ek. napraforgó olaj
– 2 dl tejszín
– fél tk. só
– fél tk. chili por

zeller

Elkészítés

A Felelős Gasztrohős vegán, mindenmentes receptje szerint a sütőt előmelegítjük 170 fokra, majd az egész zellergumóknak levágjuk az alját, hogy egyenesen álljanak, majd egy sütőpapírba bélelt tepsibe állítjuk őket. Egy éles késsel hússzor-hússzor megszurkáljuk a zellereket minden oldalukon. A koriandermagot finoman összetörjük egy mozsárban, majd hozzáadjuk a sót. A zellereket meglocsoljuk az olajjal, majd finoman beledörzsöljük minden oldalról a korianderes sót. Két és fél, három órán keresztül sütjük, amíg a zeller teljesen megpuhul, fél óránként megöntözve a kisülő olajával.

A sütőtökpüréhez 200 fokra melegítjük elő a sütőt. A sütőtököt héjával együtt feldaraboljuk, egy sütőpapírba bélelt tepsibe helyezzük őket és meglocsoljuk az olajjal. Addig sütjük, amíg enyhén barnulni (karamellizálódni) kezd a teteje. A megsült és kihűlt tököt kikanalazzuk a héjából, sóval, chilivel, tejszínnel együtt turmixgépben összepürésítjük. Igény szerint sóval, citromlével kerekítjük ki az ízeket.

Kiemelt kép: Canva; fotó: Kőfaragó Zsuzsi / Felelős Gasztrohős

Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn